Други

Семейство художници спаси паднала от дърво сова

  05.07.2020 07:06             
Семейство художници спаси паднала от дърво сова

Очаква се скоро отново да се върне в гнездото при майка си

ПАЗАРДЖИК. Проф. Стефан Лютаков и съпругата му Елена ще запомнят ранния следобед на съботния ден с тревогата за спасяването на мъничка сова, „кацнала” под огромния чинар, в близост до Часовниковата кула.

След като не получават помощ от позвъняванията на телефон 112 и от Зелени Балкани в Стара Загора, двамата преценяват, че

птицата не бива да остане беззащитна

там и през нощта. Часът наближава 18.30 и време за губене няма. Скулпторът Лютаков с усилие успява да хване нападащата го с острия клюн птица и да я отнесе до автомобила си. А оттам - и в семейния апартамент.

Свидетелка на случващото се става и репортерка на „Знаме”. Допреди това

пернатата красавица се кипреше (но не можеше да скрие уплахата си)

върху пъстрите корици на подредените около дънера на дървото книги. Тя разперваше отвреме навреме крилца, но опитът за летене все не й се получаваше.

Присъствието й там привлече погледите на любопитни минувачи. Снимаха я от всички страни. Питаха как е попаднала под чинара. Догадките на по-вещите за живота на совите, а и чистата логика, навеждаха на извода, че птицата може да е паднала от гнездото.

Детенце молеше майка си да си отгледат птицата вкъщи като домашен любимец

Други махваха с ръка и отминаваха с думите:

- Какво толкова интересно има?! Един обикновен бухал!

„Разни хора, разни идеали”, казва Щастливеца. Явно по-разни от останалите зяпачи се оказаха пазарджишките творци Стефан и Елена. Те спасиха диво животно от защитен вид. Какво се случва в жилището им с новата гостенка, сподели за „Знаме” художничката:

- Къщичка му стана клетката на нашата котка,

която поставихме в отделна стая. Вътре сложих съдче с водичка и сурово месце на късчета, колкото палец на ръка. Такова бе указанието на специалистка от Центъра за спасяване на диви животни в Града на липите. Явно птицата страдаше и почти не докосна храната. За сметка на това се оказа гласовита. Чувахме я и през двете нощи.

От понеделник грижата за совата пое РИОСВ-Пазарджик. Петя Методиева – главен експерт в отдел „Биоразнообразие” към екоинспекцията, увери, че

птицата е настанена на дърво, местонахождението на което тя запази в тайна

Направена е и консултация с ветеринарен лекар, определил възрастта й на около месец – месец и половина. Наблюдението дали майката е открила рожбата си, ще продължи, докато е необходимо.

- Благодарим на семейство проф. Стефан и Елена Лютакови за съпричастността към мъничката сова. Това не е първият случай, в който добри хора спасяват изпаднали в безпомощност диви животни – доволна е Петя Методиева.

Тя поясни, че

младите сови са изключително любопитни птици

Понякога, разхождайки се по клоните, без да могат да летят, често падат. В подобни случаи те издават специфични звуци, по които родителите ги намират и отново са заедно в гнездото – допълни експертката.

Всички, които обичат животните, се надяват любопитната малка хубавица отново да е при мама и при татко.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички