Пазарджик

Тученицата - една от новите супер храни за нас още е плевел

  11.07.2020 06:16             
Тученицата - една от новите супер храни за нас още е плевел

Расте под носа ни, но не я поглеждаме… А би трябвало

Всички знаем какво е тученицата. Плевел, който расте навсякъде, даже и на гробищата, особено след усилените дъждове напоследък. Може да е плевел, но бабите и дядовците ни навремето са го яли, а сега във все повече държави, включително и тези около нас, тученицата е супер храна и то доста скъпа. В Европа се отглежда от стотици години и се използва широко за консумация от човека, но днес има претенции да се нарече „супер храна“ поради огромния асортимент от витамини и минерали, които се съдържат в нея. Тученицата (Portulaca oleraceae) съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите. Мастните киселини, омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече, отколкото в спанака. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали - калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо. Съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти - бетацианин и бетаксантин, благодарение на което предпазва организма от действието на свободните радикали. В Гърция може да ви я поднесат като своеобразно „дзадзики” (или турския „джаджък”), донякъде напомнящ на нашата млечна салата „Снежанка", а в Хърватска могат да ви я предложат като свежа салата, но ако я пробвате така или на таратор, навярно ще ви хареса.

Слагат я в супи и ястия вместо спанак

Нейните листа могат да се използват като сгъстител за супи и ястия. Важно при готвенето на тученица е, че листата трябва да бъдат нарязани ситно и добавени в края на процеса на готвене, за да се запази деликатният им аромат и съдържанието на витамини. Младите нарязани листа са подходящи за приготвяне на марината или майонезени сосове, поднесени с месни и рибни ястия. По-старите и твърди листа могат да бъдат използвани за подправка в супи и гювечи. В Близкия изток нарязаната тученица се смесва с кисело мляко и чесън и служи като добавка за месо на скара. Тя също е стандартна съставка в ливанската салата „Фетуш” (fattoush). Изключително подходяща храна е за вегетарианци и вегани, заради изолираните в голямо количество от нея омега-3 мастни киселини.

Храна, храна, но тя е изключително актуална и препоръчвана здравословна билка. Неслучайно я наричат Кралицата на плевелите.

И в Пазарджишкия регион могат да се видят два подвида тученица

– дива или обикновена тученица (Portulaca oleracea ssp. Oleracea) и градинска тученица (Portulaca oleracea ssp. Sativa). Иначе тревистото, пълзящо растение, което в повечето случаи е давано за храна на тревопасните животни, принадлежи към семейство Портулакови (Portulacaceae). Известни са около 40 вида тученица. На латиница е популярно още с имената verdolaga, little hogweed, pigweed, red root, moss rose, pursley, purslane, garden (common) purslane, ma chi xian, munyeroo, portulaca, pusley, pussly. Градинската тученица се отглежда и консумира като зеленчуково растение, но в пазарджишките градини по-често се изкоренява като ненужен бурен и враг на останалите зеленчуци. Обикновената тученица пък се използва най-вече като билка. Всъщност за билков лек се използват най-вече листата и младите филизи, като за тази цел трябва да се берат преди цъфтежа на растението. Най-добре е листата да се използват пресни, но могат да бъдат изсушени за по-нататъшна употреба или приготвени във вид на отвара или тинктура.

Дозировката на тученицата като билково лекарство зависи до голяма степен от формата, под която се използва и предназначението. Много билкари препоръчват между 9-15 грама сушена билка и 30-60 грама прясна за вътрешна употреба. Под формата на паста за външна употреба могат да бъдат използвани по-големи количества.

Внимавайте!

Бременните жени не трябва да използват тученица в терапевтични дози, тъй като може да предизвика контракции на матката. Тъй като билката съдържа до 1,7% оксалова киселина, не трябва да се консумира в големи количества от хора, страдащи от храносмилателни заболявания и такива с предразположеност към бъбречни камъни.

Да не забравяме обаче, че Кралицата на плевелите освен много хранително растение, има и редица лечебни свойства.

Произходът на тученицата вероятно е Индия и Пакистан, където се използва за храна от хиляди години и все още се среща в диво състояние. В Европа, Иран и Индия билката е била използвана като лечебна в продължение на поне 4000 години, но вероятно е била и култивирана като зеленчук и преди това. Тя е спомената в гръцки ръкописи още през 600 г. пр. Хр. В древния Рим е използвана като средство срещу възпаление на очите, дерматит, възпаление, главоболие, коремна болка, дизентерия и чревни паразити. По време на Плиний Стари (23-79 година)

в Древния Рим е приемана като магическа и лечебна билка

Препоръчвано е на хората да носят амулети, съдържащи тученица, за да държат злото и болестите далеч. Педаний Диоскурид (древногръцки лекар от 1 век сл.н.е.) препоръчвал консумацията на тученица за лечение на зъбобол, главоболие, проблеми с пикочните пътища, вътрешно кървене и лошо храносмилане. Той твърдял, че сок от растението може да се използва срещу висока температура и като охлаждащо средство в много топли дни. В народната медицина тученица се използва като лекарство за много заболявания, включително висока температура, диария и инфекция на пикочните пътища. Също така е използвана като кръвоспиращо средство и е смятана за ефективна при възпаление на очите и болезнени венц

Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини от някои видове рибено масло,

колкото и невероятно да звучи това. В нея има и белтъчини, захари и слузести вещества. Семената съдържат в изобилие нишесте и мазнини. Тученицата е добър източник на витамини А, В1 и С, никотинамид и много минерали (магнезий, калий, манган, фосфор, калций, мед). Богата е също на антиоксиданти (бета каротен, витамин С и витамин Е). Установено е, че честото консумиране на храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини води до значително намаляване на сърдечносъдовите заболявания и атеросклерозата, като по този начин се предотвратяват сърдечни атаки и инфаркт. Отделно от това калият помага да се понижи кръвното налягане поради действието си като вазодилататор (разширява кръвоносните съдове), с което намалява напрежението върху сърцето.

Витамин А и бета-каротин, намиращи се в тученицата, се свързват със здравето на очите и зрението в продължение на много години.

Растението съдържа най-много витамин А, спрямо всяка зелена растителност

Смята се, че може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация и катаракта чрез елиминиране на свободните радикали, които атакуват клетките на окото и причиняват тези често свързани с възрастта заболявания. Включването й в диетата е от съществено значение за подобрение на зрението.

Витамин В2, съдържащ се в тученицата, е доказан лек за мигренозно главоболие.

Билката е една от най-добрите опции за лечение на редица храносмилателни смущения, от диария и чревно кървене до хемороиди и дизентерия. Тези ползи се дължат главно на наличието на много полезни органични съединения в нея, като слузести вещества, ябълчена киселина, лимонена киселина, аланин, глюкоза и много други.

Има антираково действие

Тученицата се нарежда сред най-добрите антикарциногенни хранителни продукти поради значителното си съдържание на витамин С и витамин А, които действат като антиоксиданти за предотвратяване на някои видове рак, особено белодробни и орални ракови заболявания. Освен това, тученицата също съдържа бетаалинови пигментни съединения, които дават на растението характерното си жълто и червено оцветяване. Бета-цианините и бета-ксантините са свързани с анти-мутагенни ефекти в организма, което означава, че те предпазват свободните радикали от причиняване на мутации в здравите клетки, като по този начин помагат да се предотврати развитието на рак.

Тученицата укрепва костите

Гамата от минерали, които присъстват в тученицата, тя е най-подходящия избор за поддържане на костите ни здрави. Калций, магнезий, желязо, манган са необходимите елементи, които укрепват костната тъкан и ускоряват процеса на зарастване на костите в тялото ни. Това може да ви помогне за предотвратяване на остеопорозата, често срещано състояние, свързано с възрастта, което засяга милиони хора.

Тученицата стимулира образуването на кръвни клетки – високото съдържание на желязо и мед в тученицата подпомага производството на червените кръвни клетки. Тези минерали са от съществено значение за подпомагане на кръвообращението, което означава повече кислород за органите и тъканите и цялостно активизиране на метаболитната дейност.

Използва се и за отслабване

Тученицата помага и за сваляне на килограми. В 100 грама се съдържат само 16 калории. Това е добра новина за хората, които са на нискокалорична диета. Също така е богата на хранителни фибри, което допринася за усещането за засищане и ограничава приема на храна. Друго полезно свойство е, че този „плевел” ускорява лечението на рани и други кожни проблеми. Листата са пълни със сок и могат да се нанасят директно върху кожата за облекчение на възпаления, ухапвания от насекоми, изгаряния и рани. Това се дължи на високите нива на витамин А в съчетание с коктейла от съединения, открити в този плевел. Също той може да стимулира здравия вид на кожата, да намали бръчките и да стимулира зарастването на увредените кожни участъци.

Тученицата си заслужава вниманието ни. Неслучайно на нея миналата есен бе посветено специално издание на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ пред сградата на Министерството на земеделието на жълтите столични павета.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички