Спорт

Старши треньорът Николай Митов: „Хебър” се готви по план в извънредните условия

  18.07.2020 06:19             
Старши треньорът Николай Митов:  „Хебър” се готви по план в извънредните условия

Отстрани е лесно да викаш „Давай младите!”, но трябват време и търпение

ПАЗАРДЖИК. След 12-дневния лагер в Банско и тридневната почивка за футболистите на „Хебър”, от началото на седмицата те тренират на спортна база „Георги Бенковски” в своя последен етап от лятната си подготовка. Тя извънредно бе удължена с две седмици след като БФС взе официално решение за старт на новите първенства в професионалния футбол на 7 август. Естествено, като в казармата, всяка заповед е предпоследна, но в лагера на „зелените” тренират в добро настроение. Междувременно бе уредена контрола с „Арда” (Кърджали) за днешната събота - от 18 часа на "Трейс арена" в Стара Загора. За 31 юли пък е уговорен пак в града на липите спаринг с "Берое", а плануваната за 18 юли проверка с „Гигант” (Съединение) все още е под въпрос, но хебърци си търсят за тази дата и противник от професионалните групи. Със старши треньора на „зелените” Николай Митов говорим как върви подготовката в усложнената обстановка.

- Г-н Митов, в тази обстановка лагерът не беше обичаен, доколко беше полезен?

- Определено беше полезен, свършихме каквото си бяхме планували. Продължаваме с подготвителния цикъл и нямаше нещо, което да ни е изненадало неприятно. Що се отнася до обстановката, всички отбори минаваме през това. За съжаление в други отбори има болни от коронавирус, дано това да го няма при нас и в бъдеще. Трябва да живеем с него, колкото и да е страшно. Това е положението.

- А футболистите как живеят с това, сигурно психологическият стрес не е малък?

- Не, мисля, че не е чак толкова голям стрес за тях, тренират нормално, спазват всички необходими мерки, но се стараят на тренировки. Доволен съм от момчетата.

- Направихте пет контроли с 3 равни, 1 победа и 1 загуба. Казвал сте, че резултатите не са най-важното нещо, но как се адаптират младите футболисти?

- Имат още много работа. Далеч са от това, което трябва да бъдат. Хубавото е, че се стараят да се впишат в представителния отбор. Имаме 11 човека набори 2002, 2003, 2004 година. Но в интерес на истината не съм очаквал някакъв бърз и лесен резултат. Отвънка е лесно: „Давай младите!”, „Налагай младите!” И хората си мислят, че като даваш и налагаш младите, нещата се получават задължително и то с магическа пръчка. Но няма лесни неща. Трябва и време, и търпение. Който не е работил, не знае. Може би 90 процента от хората, които гледат отстрани, не знаят за какво става въпрос. Аз съм играл и работил с млади футболисти и съм доказвал, че мога да го правя. Играл съм и в отбори, които са имали съвсем други цели, така че мен това не ме притеснява и вярвам, че нещата ще се получат. Зад това обаче стои много работа и търпение. Затова „Хебър” ще бере плодове от школата след 5-6 години. Няма как да стане по-рано. Едно е да вземеш 16-годишен футболист и да го учиш 2-3 години в първия отбор, друго е да градиш отбор от млади момчета. Друг е въпросът, че налагането на младите футболисти трябваше да бъде заложено централизирано от БФС, защото всичко останало е работа „на парче” и само си говорим.

- Хубаво е, че все пак в нашия отбор има опитни футболисти, има „стожери”, включително и от новодошлите…

- Има, има 25-26-годишни футболисти, които са опитни. Има хора с натрупан стаж в „Б” и в „А” група и те ще помагат, което ще улесни процеса. Но за мен няма млади и стари футболисти, има аможещи и неможещи. Познавам футболисти, които са по на 18 години, но са решавали мачове и играят на високо ниво.

- От новите опитният Живко Петков като че ли най-бързо се вписа в обстановката?

- Е, сега вие гледате головете, но това не е най-важното. Истината е, че на този етап съм доволен от абсолютно всички, защото полагат максимални усилия да паснат в отбора. Но всеки трябва да се доказва всеки ден, на всяка тренировка, във всеки мач.

- Удължаването на подготовката с две седмици ще наложи прекрояване на плановете…

- Няма какво да го коментирам. Така е решено, ние ще коригираме нашите планове за подготовка. Нормални неща. Обстановката е динамична и се променя всеки ден. Цял свят минава през това, ще минем и ние. С това удължаване в последния момент излизат контроли. Ето например сега до последно обсъждахче къде да играем контролата с „Арда” (Кърджали), но без значение дали ставаше дума за Пазарджик или за Стара Загора, мачът, така или  иначе, ще бъде на затворени врати. Но такова е положението. Коронавирусът няма как да бъде оправдание за формата и подготовката ни.

- Андриан Краев и Октай Хамдиев вече се готвят с отбора, Косов още не, здрави ли са другите?

- Не, само Слави Косов още не е напълно готов, но се надявам през следващата седмица и той да започне да се готви индивидуално. Честно казано, като гледам какво става в другите отбори, в тези от Висшата лига, няма как да не съм доволен, че при нас момчетата са здрави и сме предпазени от контузии. Имахме проблеми с Краев и с Октай, но ги запазихме в последните два мача да не рискуваме. И дано всички за здрави и занапред!

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички