Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други Пазарджик

Проект предвижда Арт център, фонтани и хлебопекарна в затвора

  06.08.2020 06:29             
Проект предвижда Арт център, фонтани и хлебопекарна в затвора

Чрез печалбата и производството ще бъдат подпомагани и затворници, и жертви

ПАЗАРДЖИК. Затвор с арт център със сцена за театър, рисуване и музика, фонтани с костенурки и декоративни риби, и производствена база за хляб. Чрез печалбата от производството ще бъдат подпомагани жертвите на насилие и хора в неравностойно положение, а трудотерапията ще помогне на затворниците и психологически, и чисто практически. Това предвижда проект на фондация „Арт Ангел” с председател Илиян Кузманов. 41-годишният Кузманов е добре познат вече в родния си град като социален предприемач, който отвори арт-кафе и организира поредица от благотворителни кампании в помощ на изпаднали в затруднение дейци на изкуството и културата. Проектът е на стойност 3,5 млн. лева, от които 1,5 млн. лева за Пазарджик, а негов автор е арх. Радослав Тодоров. Фондацията е подписала и

договор с „Орфей Мюзик“ да издаде албум на рок-банда от затвора

Ще си партнира с Фондация „Анимус“ по отношение на работата с жените, жертви на насилие.

„Целта ни е да променяме обществото ни за добро, защитавайки равенството и разнообразието на всички нива в областта на изкуствата и културата. Проектът засяга социалните, икономическите и художествените услуги, като променя чрез изкуство. Фондацията ни споделя иновативни и хибридни начини за финансиране на изкуствата и културата в България, съединявайки ги с други сектори, за да увеличат социалното си въздействие. Затова подкрепяме социалното израстване на най-уязвимите членове на нашето общество, чрез изкуството и бизнеса”, казва Кузманов.

Как ще става финансирането?

„Имаме продукт - функционална храна, обогатена с витамини, минерали и пробиотици, който е разработена специално за фондация „Арт Ангел” от български производител, чиито основни пазари са Азия и Северна Америка. Казано на бизнес език, ДП „Затворно дело” купува или инвестира в храната за лишените от свобода и служителите си за следващата година. Тази храна ще балансира диетата им, ще понижава нивото на стрес, ще намалява агресията, ще е превенция на инфекциозни заболявания и други често срещани зад решетките, поясни Кузманов.

Цената е в пъти по-ниска от пазарната, но ние гарантираме, че печалбата на 100% ще я реализираме пак в нашите проекти

Получихме принципното одобрение на всички институции, специално бих искал да благодаря и на зам.-министъра на правосъдието г-н Проданов, който много хареса идеята. Чакаме да бъде реализиран от затвора в Пазарджик. Това е социален бизнес, бих нарекъл финансирането „инвестиция в социално предприемачество”. То ще гарантира не само получаването на социален продукт, а и изграждане на производствена и социална база, реализацията на няколко значими социални услуги”, допълва Кузманов. Така според проекта, в строения в началото на 30-те години от немски архитекти затворнически комплекс, ще се помещава арт пространство със сцена за театър, рисуване и музика за лишените от свобода, ще има образователен център. С печалбата от храната, ще бъде изградена пекарна за здравословен хляб, с амбицията да се затвори целия цикъл. „Искаме затворниците да се върнат променени след изтърпяването на срока на лишаване от свобода, а не закоравели и пълни с омраза към обществото индивиди

В допълнение, те ще получават дипломи за придобитите нови умения. А пък заниманията с изкуство, ще бъдат същевременно една терапия. И всичко това на практика няма да струва нищо на държавата или на европейските ни партньори, а напротив ще генерира печалба, с която да се прави повече”, обясни Илиян Кузманов. Предвижда се със самофинансиране да бъдат изградени и преходни жилища за жени, жертви на насилие. Ще им бъдат предоставяни финансирания и за квалификация, и за да започнат свой собствен малък бизнес. Същото ще бъде приложено и за жени лидерки от малцинствените групи, които да могат да стартират социални бизнес начинания.

Планирано е и изграждане на образователен център

по математика и програмиране в (италище "Пробуда" в квартал „Изток“ в Пазарджик, който да привлича талантливи деца от цяла България. Залегнала е и награда за стартиращ талантлив автор, на когото ще бъде предоставено финансиране за 12 месеца, за да може да твори на спокойствие. Същевременно книгата му ще бъде напълно финансирана и промотирана от фондацията, но цялата печалба ще остане само за него.

„Този модел ще се приложи и с талантливи деца в различни сфери на изкуството. В проекта

ще бъдат ангажирани около 150 човека, а над 100 - в Пазарджик

Но да не забравяме че не сме остров, а живеем в един отворен и динамичен свят. Например имаме договореност с Канадско-българския културен център „Зорница” в Монреал за изграждане на база за популяризация и продажба на продуктите, които ще произвеждаме. Същото се надяваме да се случи в Лондон (в крайна сметка целият ми бизнес там в момента работи за каузите ми в Пазарджик) и не само. Производствената база за производство на здравословен хляб (капацитетът позволява да се поемат нуждите от хляб на затворите в Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и вероятно Сливен) и печене на кафе. Амбицията ни също е да представим картините на поне един художник в международна престижна галерия…”

Кои са партньори по проекта?

„На американското посолство разчитаме да осигурят гаранция за прозрачност на проекта. Основен юридически партньор, с когото имаме и малки залегнали съвместни проекти, е фондация „Джендър алтернативи”. Това е сдружение юристи, които се борят с трафика на хора и насилие над жените, а и са проверяващи към Европейския съюз за реализация на европейски финансирания. Партньор ни е и фондация „Анимус”, с които ще реализираме преходни жилища за жени жертва на домашно насилие. Зад решетките партньор ни е сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие” (сдружение на психолози, с богата европейска практика). Партнираме си с един от водещите производители на здравословни храни, който се намира в Пловдив… Идеята ни е да правим добро и промяна в обществото, затова ще разчитаме на разнородни съмишленици, които гонят единствено това, без никой да се опитва да бъде водеща или доминираща страна.

Нямам нужда от джипове, бентлита, къщи, любовници…

Социалното предприятие е механизъм за създаване на капитал, който изключва изтичането му, като го използва максимално да служи на по-широка клиентела в неравностойно положение. Мотивът за чисто генериране на печалба тук е чужд. Имам друг бизнес в Англия, който ми дава свободата да живея както си поискам, а аз до този момент съм инвестирал пак в обществото, защото това ми доставя удоволствие. Социалният бизнес е основен инструмент за бъдещето ни за да се справим с корупцията и бюрократизацията. Искам да изкажа огромна благодарност на кмета ни г-н Тодор Попов и Община Пазарджик, за това че застават зад такъв пионерски проект, чиято цел е да демонстрира. Не трябва да чакаме обществото ни да узрява, а да действаме за тази промяна сега и веднага. Ние не разчитаме на бюджета на общината, а искаме даже да допринесем да има повече за хората около нас. Не искаме да пишем ивропейски програми, а да демонстрираме на европейските ни партньори, че ние не сме най-корумпираната държава в ЕС, а напротив - и у нас има хора, които искат нещата да се случват по друг начин и правят конкретни стъпки за това. Не трябва да си натрупал капитал и след това някой да ти харчи парите чрез грантове и дарения, както си реши - ние ще си ги изкараме”, категоричен е Илиян Кузманов. И признава, че от Пловдивския затвор са му предложили проектът да се реализира при тях, но е избрал Пазарджик. „Впрочем и когато създавах „Езолигенция”, тогавашният кмет на Пловдив, г-н Тотев, чиито брат ми е съученик и добър приятел ми, бе казал да вземам книгите и да правя всичко при тях. Но Пазарджик е моят роден град и тук са ми корените.”

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички