Регионът

Депутатът Георги Вергиев: Не съм натискал никого, но БСП не трябва да се капсулира

  29.08.2020 12:17             
Депутатът Георги Вергиев:  Не съм натискал никого, но БСП не трябва да се капсулира
Аз съм член на партията още от 1984 година и познавам ценностите и идеалите й

Писахме през седмицата на сайта си, че социалисти се оплакаха от Инициативен комитет в подкрепа на Корнелия Нинова, създаден от септемврийския депутат от БСП Георги Вергиев във връзка с предстоящия избор за лидер на столетницата на 12 септември. Неофициално те твърдят, че народният избраник осъществявал натиск върху тях и бил иззел функцията на председатели на партийни структури, като ги заобикалял. Областният лидер на БСП Петя Цанкова заяви пред „Знаме”, че при нея няма официални сигнали, но пред нея председатели на общински организации изразили недоволство, че през главите им се провеждат срещи, а този комитет дублира техните функции. „Това е скандално, защото в приетите от Националния съвет правила за провеждане на пряк избор на председател на БСП не са предвидени подобни структури”, каза още Петя Цанкова. И добави, че лично тя е посетила всички общински организации и е наблегнала само на две неща – висока избирателна активност и запазване честността на вота. Потърсихме мнението на депутата Георги Вергиев в приемната му на бул. „Александър Стамболийски”, където се помещава и Инициативният комитет.

- Г-н Вергиев, получихте упреци от Ваши съпартийци, как ще коментирате случилото се?

- Трябва да започна малко по-отрано. Явно съм много добре познат в бизнес средите, а и в средите извън БСП, но както виждам, явно не съм познат в средата на БСП. Моето членство в партията датира от далечната 1984 година - в поделение 24 380. Моята гледна точка е на човек, който е живял и в онова време, и познава ценностите и идеалите на партията. И не смятам, че казаните думи срещу мен са писаници на другари от партията. В тази партия има идеи, около които хората се обединяват, проблемите се решават с разговори и с другарска помощ, а не с лоши изявления по медии и с удари под кръста. Затова не вярвам, че това са изявления на хора от партията.

- Но нали Ваши съпартийци са поискали срещата с Корнелия Нинова във връзка с Инициативния комитет, представляван от Вас?

- Срещата, която са поискали общинските председатели и областният председател, не е свързана с Инициативния комитет. Отделно общинските председатели нямат право да взимат страна в този избор за лидер на партията. По изискванията за провеждане на изборите, те са длъжни да ги организират, да ситуират комисиите, да организират местата, на които ще се направят самитеизбори, да разпространят материалите, но нямат право да взимат страна, защото кандидатите за лидер на партията са петима. Това нещо може да го направи само един Инициативен комитет или обикновни членове на партията, но не и хора на ръководни длъжности.

- Но и областният лидер Петя Цанкова недоумява защо е създаден Инициативен комитет, след като подобно формирование не е залегнало в правилата за провеждането на пряк избор за лидер на БСП, разписани от Националния съвет.

- Не вярвам, че г-жа Цанкова е казала това нещо, но ако го е казала, е забравила някои неща. Защото членовете на партията са около 82 000 души. На последните избори БСП събира над 900 000 избиратели – това са много симпатизанти, хора, които приемат левите идеи. Това са хора, които виждат, че партията може да защити техните интереси. Без тях БСП няма как да мине 4-процентовата граница.

- А Вие лично ходили ли сте на място, като сте заобикаляли председатели на партийни организации, за да се срещате с редови членове?

- Инициативният комитет е създаден и от членове на партията, и от хора, които са извън нея. Ролята на този комитет не е само да помага и да показва истинското лице на един кандидат за лидер на партията, но и да показваме на хората какво можем да им дадем, как да защитим интересите им и да им помогнем. Защото сме на един важен кръстопът в момента. Инициативният комитет не е насочен само към избора на прекия ръководител.

- Да, но в случая проблемът явно е в начина на агитация за избор на определен кандидат, а не в общата функционалност и значение на Вашето формирование.

- Вижте, ние сме Инициативен комитет. Аз съм народен представител. Изборът за лидер е вътрешен. В този избор ние няма какво да крием. Всеки може да каже как вижда развитието на партията и с кой ръководител го вижда. Аз съм застанал зад Корнелия Нинова, защото имам възможността да видя в парламента как работи тя отстоява всяка своя позиция. Благодарение на нея партията се запази в цялост. Защото колкото и да упрекват опозицията, точно тази опозиция изкара истинското лице на управляващите. Затова и аз, и Инициативният комитет, и много по-голяма част от членовете на БСП, смятат, че тя ще изведе и партията, и държавата, към по-добро състояние. Срещата ми с членове на партията ги е имало, има ги и ще ги има. Имам ги и като народен представител. Виждате, че тук пише „приемна”. Не сме брандирали помещението като Инициативен комитет, макар че се оприличаваме като такъв. Аз се отзовавам на всяка една покана и за мен е удоволствие да се срещна с тези хора. Защото освен разговори за живота в партията, те изказват и свои проблеми, болки, желания, които могат да се решат. И да се срещам с хората е мое задължение. Но като депутат или като член аз мога само да се срещам, да живея с организационния живот. Но нямам тези лостове и механизми да натискам, да заплашвам, нито имам морално или друго право. По повод някои писания, че сме били в клуб на „АБВ”, ето да видите документ за платен от мен наем за помещението (показва платежен документ, б.р.) – аз имам достатъчно средства да си позволя да си плащам сам наема.

- Разбираме, че не сте казвал как г-жа Нинова Ви е оторизирала да агитирате за нея, защото нямала доверие на председателите по места?

- Г-жа Нинова никога няма да си позволи да говори срещу свои съпартийци. Същото важи и за мен, и за всеки един здравомислещ член на партията. Ние сме такъв организъм, в който нещата стоят по друг начин. БСП не е фирма, която разпределя авоари и парични средства. Ние сме бедна партия, но богата на идеи.

- Все пак кои хора в Инициативния комитет са повече – членовете на БСП или хора без партийни книжки? Според г-жа Цанкова, членовете са малцинство.

- Ако трябва да припомня на г-жа Цанкова, през 2016 година ние направихме много инициативни комитети за подкрепа на президента Румен Радев и с нея работихме рамо до рамо през цялата кампания с всички тези хора, много от тях военнослужещи, които не са членове на партията, но приемат лявата идея, приемат честните и достойните хора. Този модел е успешен и ще се развива, и г-жа Цанкова като областен лидер е длъжна да го развива, за да не се капсулира партията, а все повече и повече да се отваря към тази група симпатизанти. Част от тях стават членове, а други са бъдещи членове на партията. Това е банката кадри и резервът за увеличаване и подновяване на състава на Българската социалистическа партия. Що се отнася до г-жа Нинова, ние сме горди, че я подкрепяме. Както Великобритания си има нейният лидер на Консервативната партия Маргарет Тачър, както САЩ си има Хилари Клинтън от Демократическата партия, както Германия си има Ангела Меркел от Християндемократическия съюз, така и ние си имаме нашата Корнелия Нинова. И не се срамуваме, зе сме застанали зад нея, напротив, за нас това е чест.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички