Понеделник, 25 Яну 2021
 
Регионът

Французойка, албанка и испанец маркират пътеките над спа столицата

  29.08.2020 06:19             
Французойка, албанка и испанец маркират пътеките над спа столицата
В района на Западните Родопи ентусиасти ще поставят 2100 табелки по 270 км маршрути

ВЕЛИНГРАД. И чужденци се включиха в доброволното почистване и премаркиране на горските пътеки над спа столицата. Нели от Франция, Лили от Албания и Алберт от Испания участват наравно с други ентусиасти, организирани от сдружение „Байкария”. Чужденците нямат връзка с Велинград, освен че са тук в рамките на проект по програма "Еразъм". Те обаче са част от „бойна група”, която започна работа от миналия петък. Целта на инициативата„Да подновим туристическите маршрути в района на Велинград!” е да бъдат изцяло почистени, подновени и премаркирани маршрутите за пешеходен и вело туризъм в района на курорта и обширен район в Западните Родопи.

Дейностите обхващат десет пешеходни и дванадесет маршрута за планинско колоездене

Освен почистване на пътеките от паднали дървета, камъни, храсти и битови отпадъци, се постовява маркировката, поставят се нови пътепоказателни табели и нова маркировка съгласно новия национален стандарт за маркиране на маршрути за планинско колоездене. Общата дължина на маршрутите, върху които се работи, е около 270 км. Началото постави „бойната група”, която

първо почисти пътеката от Каменица до Елин връх,

а през седмицата работи по участъците Булин чаир - Белодробна болница (част от вело маршрут Локвата - Велинград) и Самоводица - Стария чарк (част от маршрута Велинград - Самоводица - Бялата скала - Кладова). След това доброволците продължиха с участъка от Локвата до Витата борика. Още от първия километър от Локвата по пътеката към Велинград момчетата и момичетата се сблъскаха с две предизвикателства. Едното беше хвърлено от самата природа - свлачище и паднали дървета, които от няколко години затормозяват минаващите туристи. „Второто предизвикателство беше предизвикателство причинено от човешка глупост и немарливост, разказва Васил Тодев от „Байкария”. В края на пътя, който неправомерно бе прокаран на мястото на старата пътека е сеч. Хората, извършили сечта,

бяха нахвърлили всички клони върху началото на пътеката,

а горският, който е трябвало да ги провери, вероятно въобще не е забелязал това. Както и да е, изчистихме го и вече пътеката от Локвата към Велинград е отворена за преминаване.”

Ентусиастите продължиха с трасиране на участъка от Стария чарк към Уличките - Извор и Кладова - Витата борика. Първата пътека имаше нужда само от почистване на клони и храсти стърчащи над нея, докато втората от години беше затрупана с паднали дървета. След това усилие бе напълно отворен маршрутът Кладова - Витата борика - Ушите - Локвата. Всеки ден в инициативата се включват различни хора, включително и директорът на Учебно-опитното горско стопанство „Юндола” Величко Драганов, който оказал съдействие на доброволците с транспорт и логистика. Служители на ДГС „Алабак” пък помогнахас транспорт…

Нужни са обаче средства за производство на табелки

„Основните разходи са свързани с изработването на пътепоказателните табели и табелките за маркиране на маршрутите за планинско колоездене.

Предвидени за поставяне са около 2100 броя табели. Други разходи, които очакваме да възникнат са свързани със закупуването на винтове, боя, четки, инструменти, гориво”, обясняват от сдружението.

Кампанията „Да подновим туристическите маршрути в района на Велинград!” е качена в platformata.bg и всеки може да я подкрепи финансово. Въпреки всички описани предизвикателства, хубавата новина от последните дни е, че набирането на средства върви с пълна пара. До момента са събрани над 3000 лева. Организаторите благодарят на всички отзовали се (сред тях има и деца) и допълват, че това е около 20 процента от търсената сума.

„Това е страхотен резултат и най-искренно благодарим на всички за отзивчивостта! Ако този ритъм се запази ще успеем да се справим с поставената цел доста по-бързо от планираното”, доволен е Васил Тодев. Той и колегите му-байкарийци

благодарят и на всички участници, откликнали с безвъзмездно положения труд

Ако желаете да се включите в инициативата за почистване и премаркиране на пътеките над Велинград може да пишете на сдружението на имейл [email protected] или да ги подпомогнете с дарение посредством Платформата (https://platformata.bg/bg/kauzi/campaigns/all.html). А удоволствието и удовлетворението от добре свършената работа и веселите емоции са гарантирани, уверяват организаторите.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички