Регионът

Равногор си има Бекови скали – българското Камино

  06.09.2020 12:22             
Равногор си има Бекови скали – българското Камино

Турски бей скрил тук седем "твара" злато, а кръвта на момичета оцветила Червената скала

Ако Испания се слави със своя Път за душата – Камино, то Равногор си има Бекови скали – път към красотата и безбрежието на Родопа планина. Към гледка, докъдето ти очи видят. В един горещ неделен ден екип на „Знаме” измина пешком близо 3-километровото разстояние до заветните Бекови скали, отстоящи на 1500 м надморска височина. Върволица от туристи, оставили автомобилите си в края на селото, не секна през целия ден. Едни отиваха с очакване към върха, други се връщаха възхитени от видяното там. Желаещите да се докоснат до магичните скали са предимно млади хора, но не липсват и по-възрастни, даже и с бастуни. Сред множеството има цели семейства с малки деца, някои водят на каишка и домашните си любимци – от кученца-мъници до кучета-гиганти. При трудното изкачване нагоре да чуваш „Здравейте” от непознати, с пожелание за добър път към върха или надолу към селото, е особено приятно усещане. В такива моменти човек от едно голямо задружно общество, а за такава сплотеност всеки мечтае. Така се изкачва всеки връх.

А на върха Бековите скали посрещат дружелюбно гостите си

Те се плоски по форма и безпроблемно стъпваш върху тях с възможност да съзерцаваш панорамата до крайните възвишения на меко нагънатата снага на планината, на язовир „Въча” и едноименната река. По-смелите стигат до предпазната метална ограда, разполагат се на пейките, кацнали направо върху скалите. В помощ на посетителите е и беседка, изградена от дърво, от която гледката не се губи, но дава глътка въздух на поуморените от пътя. Посетителите на Бекови скали се удивляват от

панорамната картина с поглед към язовир "Въча" и връх "Голям Персенк"

- най-високият в родопския дял "Чернатица", който е с надморска височина 2091 метра. Кметът на Равногор Нейчо Коланев е доволен от големия интерес на хората към Бекови скали, особено през последните 2-3 години. Защото на селото се вдъхва нов живот. Гледаме хората на върха, прави или седнали под дървения навес, захласнати в панорамата. Същите хора се разхождат после и в Равногор. И селото наистина някак си е оживяло.

Именно кметът превърна скалите в привлекателна дестинация

Негова е идеята със средства по проект на Програма "ПУДООС" да ги превърне през 2012 г. в желани за любителите на природата места. И само за 10 хиляди лева.

- В празнични и почивни дни пътят до двата обекта почернява от хора

- заяви Нейчо Коланев. Кметът познава отлично забележителностите от дете. Те се намират в местността Сух оджак, където родителите му са отглеждали картофи. Последно нивата е орана и засявана допреди 5 години. От малък пази и спомена за големите овчарници на бившето ТКЗС. Днес земята е поизоставена, няма ги и стадата овце да пъплят по зелените ливади.

За името на Бекови скали няма достоверна информация

Сред населението битуват две поверия. Едното е на възрастен местен жител, който чул от предците си, че на това място турски бей построил мандра, а останки от зида се виждат и днес. По-късно равногорци наричали мандрите Маргарови. Другото предание гласи, че турски бей скрил в скалите седем твара (товара) злато. След като напуснал селото, турчин се главил за овчар и три години търсил Бейовото имане. Къде се крие истината за Бековите скали, засега остава пълна загадка. Но явно името им се свързва с думата "бей".

До Бекови скали се стига с автомобил - само до параклиса "Свети Илия", оттам нагоре, няколкото километра се извървяват пешком.

Посетителите ще запазят спомен несамо за скалите, но ще знаят къде се намира Равногор.

Селото с най-чистия въздух според изследване на НАСА

Според изследвания, проведени през 1993-1994 година от американската агенция за космически изследвания, районът около Равногор в диаметър от 40 км е обявен за екологично най-чистия на Балканския полуостров. Въздухът е кристално чист с под 0,6% замърсяване. Сертификат, доказващ това, се пази в община Брацигово, а резултатите от изследванията са публикувани през 1994 г. в сп. „National Geographic”.

Но да се докоснеш до Бекови скали е не по-малко значим факт от престижното място в статистиката за най-чист въздух. Подобно на поклонническите пътища, водещи от Камино в Северна Испания до град Сантяго де Компостела – Галиция в Испания. Там се намира прочутата изящна катедрала „Свети Яков”, където се смята, че са погребани останките на светеца Яков Зеведеев. Да, онзи обект е част от световната култура и природно наследство на ЮНЕСКО, а Бекови скали нямат този статут и слава, но имат силата на камъка. Неподправен и вечен. Ненапразно народът го е казал: „Здрав като камък”. А върволиците от хора не стихват, както в поклонническите пътища към олтара на апостол Яков, така и по стръмния горски път от Равногор към Бекови скали. Защото това е българското Камино.

Кръвта на две момичета дава името на Червената скала

Червената скала е другата забележителност в Балкана край Равногор. Впечатлява с голямата си височина и отвесна форма. Според легендата, по време на турското робство две момичета се хвърлят от скалата, за да запазят християнската си вяра. Пролятата им кръв дава името "Червена" на скалата.

Посетителите могат да си отдъхнат на пейките, а при лошо време да се подслонят под навеса. Новата придобивка ще е чешма с изворна вода, която ще утолява жаждата на посетители, обеща кметът на Равногор Найчо Коланев. Той допълни, че облагородяването на красивите места край селото ще продължи, за да могат все повече хора да съпреживеят красотата на този зелен рай.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички