Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Пазарджик

19-годишният Илиян Пенев: Имаме славна история, култура със световен принос и силна кръв!

  05.09.2020 06:42             
19-годишният Илиян Пенев:  Имаме славна история, култура със световен принос и силна кръв!

ВЕЛИНГРАД. Както писахме наскоро, на 5 септември, от 18 часа, в Градската художествена галерия в курорта 19-годишният Илиян Пенев от Велинград, ще представи патриотичната си изложба  по повод предстоящото отбелязване на 6 септември - Деня на Съединението на България. Експозицията "Величието българско” включва пирографирани творби. Сега ще ви срещнем с момчето, което е вдъхновено от славната ни история, и е работило над произведенията си цяла година. Картините са посветени на владетели през трите български царства, на възрожденци, спомогнали за освобождението на България, на традиции и фолклор.

Събитието ще бъде с благотворителна кауза. Събраните средства от ще са в помощ на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

19-годишният Илиян Пенев е роден и живее във Велинград. Тази година завършва НПГГС "Христо Ботев" в курорта и ще е студент в Лесотехническия университет в София. Танцьор е в ПДЮАНПТ "Здравче - Венче", както и музикант в Представителния младежки духов оркестър с мажоретен състав "Димитър Мечев".

Рисува, откакто се помни. Печелил е много награди от конкурси.

Носител е на Сребърна писалка и на единствената Златна писалка за писане на яйца

от ежегодния конкурс за велинградски писани яйца.

- С пирография се занимавам от 4 години и мисля, че открих моето нещо – признава младият творец. Ето как отговори той на въпросите на „Знаме”:

- Какво да очакваме от изложбата?

- Идеята за изложбата "Величието българско" се роди преди повече от година. Вдъхновен съм от нашата славна история. Обичам България. Обичам българския фолклор.

В изложбата може да се разграничат три части - владетели на България през трите български царства; възрожденци, спомогнали за освобождението; традиции и фолклор.

Ще има и изненади, които биха развълнували всеки българин.

Най-голямата картина в изложбата е посветена на Паисий и неговата "История славянобългарска". Историята на дедите ни в нея е описание на нашето славно минало. Колкото и да е странно, все още са актуални и укорите на Паисий.

Аз лично се гордея, че съм българин, потомък на сърца, изпълнени с много любов, себеотрицание и патриотизъм. Имаме хилядолетна история, която трябва да ценим, култура със световен принос и силна кръв. 

- Специална дата ли е за тебе 6 септември, та реши точно по този повод да подредиш първата си самостоятелна изложба?

- Денят на Съединението е много специален и важен национален празник, а и септември е и месецът на децата, борещи се с рак.

- Защо се реши изложбата да е благотворителна, а парите от нея да помогнат на деца с онкохематологични заболявания?

- Избрах тази кауза, защото съм свидетел през какво преминава човек, борейки се с тази коварна болест, и си представям през какво трябва да премине едно дете на своята крехка възраст и със своята крехка физика. Затова ще даря събраните средства на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

- Трудно ли се рисува пирограф? Ще ни разкриеш ли някоя тънкост?

- Започването с пирографа при мен стана много случайно. Техниката на пирографията е изключително интересна. Пирографът използва електричество, за да генерира достатъчно топлина във върха. Той има различни по вид захващания, както и различни по форма глави. Регулирайки топлината на върха му, се постигат различни нюанси - от меко кафяво до абсолютно черно най-често върху дървена повърхност.

 Мария ДЪБОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички