Регионът

В спа столицата са нощували 141 хиляди туристи, тече Седмият конгрес на BUBSPA

  03.09.2020 13:14             
В спа столицата са нощували 141 хиляди туристи, тече Седмият конгрес на BUBSPA

ВЕЛИНГРАД. Антикризисният Седми годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) се провежда в момента в спа столицата. След първия ден на форума стана ясно, че по данни от ЕСТИ, които обхващат местата за настаняване, от началото на 2020 г. до 29 август в община Велинград са пренощували над 141 хил. туристи, в община Хисаря над 64 хил. туристи, в община Сандански над 40 хил. туристи, в община Павел Баня над 25 хил. туристи, в община Девин над 19 хил. туристи, в община Сапарева баня над 14 хил. туристи и др.

Мероприятието във Велинград се провежда с подкрепата на местната Община и Министерството на туризма. Той протича при всички мерки на здравното министерство за безопасност – дистанция и дезинфекция. Тема на конгреса е „РЕСТАРТ НА МЕДИКЪЛ/СПА, СПА И УЕЛНЕС ТУРИЗМА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19 – СЕЗОН 2020 – 2021“.

По време на форума се разглежда ролята на климатолечебните и балнео-климатолечебните курорти за подобряване здравния статус на население. Във Велинград ще бъде обсъдени маркетинга и ПР стратегии на Медикъл/СПА, СПА и уелнес продукта в условията на пандемия от Ковид-19 – стандарти на работа със здравноосигурените пациенти с немските здравни каси. На конгреса присъстват кметовете на общините Чепеларе, Сандански и Велинград.

„Общо 145 балнео, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове има в цялата страна“, заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на конгреса. Тя посочи, че техният брой ще продължава да нараства, защото експертната комисия към министерството продължава да работи, като проверява на място и оценява, местата които са заявили предоставяното на тази услуга. Заместник министър Георгиева поздрави участниците от името на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Доц. д-р Ангел Кунчев запозна участниците за ситуацията с Ковид-19 в България и ги поздрави от името на здравния министър. От Брюксел за участие във форума пристигна Чила Мезоси – генерален секретар на ЕСПА, която отправи поздравителен адрес от Тиери Дюбоа – президент на ЕСПА.

„С цел популяризирането на този и други видове туризъм Министерство на туризма разполага със специално разработени видеоклипове, pre-roll видеа, банери и други рекламни материали на тема здравен и СПА туризъм, адаптирани на различни езици – английски, немски, руски, румънски, сръбски, шведски, норвежки, иврит и много други за целеви пазари, на които България провежда активна рекламна кампания – дигитална, в социалните мрежи, печатна и външна“, добави Георгиева. „Работим активно и с водещи чуждестранни медии и онлайн платформи като CNN, BBC, Euronews, CNBC и eSky, както и с българските медии, с общините и представителите на туристическия бранш, за популяризиране на възможностите за здравен и СПА туризъм в България и през четирите сезона. В тази връзка са осигурени и реализирани онлайн публикации, дигитално съдържание, вкл. и за здравен и СПА туризъм, снимков и информационен материал“, каза още заместник министърът.

„Ваучерите за здравна превенция са пример за това как подобна програма може да повлияе на развитието на един сектор. Изложихме и аргументи за преки ползи за икономиката на държавата и пряк ефект върху здравето на работещото население от въвеждане на ваучери за здравна превенция“, заяви Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев заяви пред „БГ туризъм”: „Изключително съм доволен от първия ден на конгреса. Видя се, че всички сме готови, имаме вяра и надежда съвместно да преодолеем кризата, която се образува около Ковид-19. Направиха се много интересни дискусии и предложения, както от страна на туристическия бранш, така и от страна на експертите. Уверени сме, че това, което се предложи ще бъде въведено по най-бързия начин, за да излезем от кризата, в която се намираме. Предложиха се много интересни варианти – за превенция на заболяванията, за лечение след заболяванията, балнео и СПА курортите имат голям потенциал за справяне с такива кризисни ситуации.”

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички