Регионът

В спа столицата са нощували 141 хиляди туристи, тече Седмият конгрес на BUBSPA

  03.09.2020 13:14             
В спа столицата са нощували 141 хиляди туристи, тече Седмият конгрес на BUBSPA

ВЕЛИНГРАД. Антикризисният Седми годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) се провежда в момента в спа столицата. След първия ден на форума стана ясно, че по данни от ЕСТИ, които обхващат местата за настаняване, от началото на 2020 г. до 29 август в община Велинград са пренощували над 141 хил. туристи, в община Хисаря над 64 хил. туристи, в община Сандански над 40 хил. туристи, в община Павел Баня над 25 хил. туристи, в община Девин над 19 хил. туристи, в община Сапарева баня над 14 хил. туристи и др.

Мероприятието във Велинград се провежда с подкрепата на местната Община и Министерството на туризма. Той протича при всички мерки на здравното министерство за безопасност – дистанция и дезинфекция. Тема на конгреса е „РЕСТАРТ НА МЕДИКЪЛ/СПА, СПА И УЕЛНЕС ТУРИЗМА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19 – СЕЗОН 2020 – 2021“.

По време на форума се разглежда ролята на климатолечебните и балнео-климатолечебните курорти за подобряване здравния статус на население. Във Велинград ще бъде обсъдени маркетинга и ПР стратегии на Медикъл/СПА, СПА и уелнес продукта в условията на пандемия от Ковид-19 – стандарти на работа със здравноосигурените пациенти с немските здравни каси. На конгреса присъстват кметовете на общините Чепеларе, Сандански и Велинград.

„Общо 145 балнео, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове има в цялата страна“, заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на конгреса. Тя посочи, че техният брой ще продължава да нараства, защото експертната комисия към министерството продължава да работи, като проверява на място и оценява, местата които са заявили предоставяното на тази услуга. Заместник министър Георгиева поздрави участниците от името на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Доц. д-р Ангел Кунчев запозна участниците за ситуацията с Ковид-19 в България и ги поздрави от името на здравния министър. От Брюксел за участие във форума пристигна Чила Мезоси – генерален секретар на ЕСПА, която отправи поздравителен адрес от Тиери Дюбоа – президент на ЕСПА.

„С цел популяризирането на този и други видове туризъм Министерство на туризма разполага със специално разработени видеоклипове, pre-roll видеа, банери и други рекламни материали на тема здравен и СПА туризъм, адаптирани на различни езици – английски, немски, руски, румънски, сръбски, шведски, норвежки, иврит и много други за целеви пазари, на които България провежда активна рекламна кампания – дигитална, в социалните мрежи, печатна и външна“, добави Георгиева. „Работим активно и с водещи чуждестранни медии и онлайн платформи като CNN, BBC, Euronews, CNBC и eSky, както и с българските медии, с общините и представителите на туристическия бранш, за популяризиране на възможностите за здравен и СПА туризъм в България и през четирите сезона. В тази връзка са осигурени и реализирани онлайн публикации, дигитално съдържание, вкл. и за здравен и СПА туризъм, снимков и информационен материал“, каза още заместник министърът.

„Ваучерите за здравна превенция са пример за това как подобна програма може да повлияе на развитието на един сектор. Изложихме и аргументи за преки ползи за икономиката на държавата и пряк ефект върху здравето на работещото население от въвеждане на ваучери за здравна превенция“, заяви Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев заяви пред „БГ туризъм”: „Изключително съм доволен от първия ден на конгреса. Видя се, че всички сме готови, имаме вяра и надежда съвместно да преодолеем кризата, която се образува около Ковид-19. Направиха се много интересни дискусии и предложения, както от страна на туристическия бранш, така и от страна на експертите. Уверени сме, че това, което се предложи ще бъде въведено по най-бързия начин, за да излезем от кризата, в която се намираме. Предложиха се много интересни варианти – за превенция на заболяванията, за лечение след заболяванията, балнео и СПА курортите имат голям потенциал за справяне с такива кризисни ситуации.”

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички