Регионът

112 години Независима България във Велинград

  23.09.2020 11:17             
112 години Независима България във Велинград

Велинград отбеляза 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържественото честване на празника започна в 11:00 часа пред сградата на общинска администрация Велинград, с издигането на националното знаме, под звуците на химна на Република България и караул от РК” Родопчани” към НД” Традиция”.

В празничното слово кметът д-р Костадин Коев припомни значението на провъзгласената с манифест в Търново българска независимост.

Участие в концертната програма взеха Представителен духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ с диригент Димитър Лазаров и художествен ръководител Биляна Масларова.

Официални лица на събитието бяха Народни представители от 13 МИР Пазарджик, председателят на ОбС-Велинград Пламен Хаджиев, зам.-кметовете на община Велинград Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, общински съветници и служители на общинска администрация.

След официалната част на събитието в кафе-клуб „Читалнята“ бе открита изложба „Бележити българи, обучавани в лицея Галатасарай“.

От архивните документи на учебното заведение става ясно, че едни от първите ученици на лицея „Галатасарай“ са българи от Пловдив и околностите му. По-късно се откриват данни и за ученици от всички краища на България, като списъкът включва български възрожденски деятели – държавници, дипломати, писатели, преводачи, хора на изкуствата и науките. Много от училите и дипломирани българи в престижния лицей са известни личности от българската история.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички