Други Регионът

София Ключкова от Велинград с грамота в Деня на правото да знам

  29.09.2020 14:29             
София Ключкова от Велинград с грамота в Деня на правото да знам

СОФИЯ. Велинградчанката София Ключкова бе отличена с грамота от Програма „Достъп до информация” (ПДИ) в категорията „Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ)”. За 18-та поредна година ПДИ връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам. Програмата връчи и антинагради за институциите, погазвали и пренебрегвали правото на информираност.

Тази година церемонията се проведе онлайн. Жури, съставено от юристи и експерти от екипа на Програма Достъп до Информация и от разследващи журналисти, носители на награда „Златен ключ” през годините определи победителите в отделните категории.

Във въпросната категория наградата „Златен ключ” бе присъдена на Димитър Пецов от Силистра, създател и администратор на Групата “Граждански контрол Силистра” във Фейсбук, която е променила нагласите на съгражданите му към по-смело заявяване на несъгласие с решенията на общинската администрация. Грамота получи и Диана Бончвева от Ямбол. София Ключкова е добре познато име в курорта. Председателката на инициативния комитет „Да поработим за Велинград” със сигурност е една от най-активните ползвателки на ЗДОИ в областта, въпреки своите 78 години.

В раздела за НПО, най-активно упражнявала правата си по ЗДОИ – Златен ключ за Фондация “Антикорупционен фонд”. През 2019 г. АКФ водят общо 7 (седем) производства по ЗДОИ, от които печелят пет. Грамота получи гражданско сдружение “БОЕЦ – България Обединена с Една Цел”.

В раздел „Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация” награда „Златен ключ” получава Мила Чернева от „Капитал“ е носител на „Златен ключ“ за журналистическа кампания. Тя води съдебни дела срещу незаконосъобразните откази на администрацията да отговаря на въпроси. Така обществото разбра как „частна фирма е продала винетки за пет пъти повече пари от държавата“, как Столична община е похарчила десетки милиони за ремонт на улици, а в момента очаква Държавната консолидационна компания да предостави информация за разходването на 500 млн. лв. за ремонт на язовири. В момента Чернева води дела срещу МВР да предостави копие от договора с фирмата, изготвяла лични документи на българските граждани, срещу НСО да предостави информация за безвъзмездното временно ползване на автомобили на службата от външни лица и ГДИН, която отказва да покаже договорите за доставка на храна в затворите. В същата категория кореспондентът на „Дневник“ във Варна Спас Спасов получи грамота за разследването за замърсените отпадни води, които се изливат във Варненското езеро от скъсан тръбопровод и са с пет пъти над пределно допустимите норми.

В раздел „Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация” – „Златен ключ” отива при Община Златоград, а тук бе номинирана и РИОСВ-Пазарджик.

Антинаградата “Катинар” - за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация е за Министерство на правосъдието, заради отказа на министъра (по това време Данаил Кирилов) да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България. Поведението на министерството е административен произвол, както посочва и адвокат Александър Кашъмов от ПДИ.

Антинаграда „Срамота” – нейни носители тази година са Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи, заради отказа им да отговарят на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Антинаграда “Вързан ключ” за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ – тя е за главен съдебен инспектор Теодора Точкова и Инспекторатът към ВСС, заради поведението й по т.нар. случай “Цумгейт”. В крайна сметка делото беше спряно за неопределено време. За достъп до същата информация от граждански активист бе заведено и второ дело, по което АССГ нареди да бъде предоставена информация. Вместо да изпълни съдебното решение, Точкова поиска възобновяването на делото.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички