Други

Защо да включим кестените в менюто си?

  10.10.2020 09:02             
Защо да включим кестените в менюто си?

Миризмата на печени ядливи кестени е една от характерните за есента. И макар тези ядки да не са по вкуса на всеки, има достатъчно причини да ги включваме в менюто си през този сезон.

Неслучайно кестените са култивирани преди повече от 6000 години и са ценна храна в много култури. От стрити кестени дори се е правило брашно, но картофите и зърното са ги изместили. Лечебните им и хранителни свойства са признати още в дълбока древност. Ето някои от тях:
 

Полезни са за храносмилането

Кестени са богати на фибри - и разтворими, и неразтворими. Първите помагат да се намали холестеролът по естествен път, както и да се стабилизират нивата на кръвната захар. Неразтворимите фибри пък подпомагат изхождането, като така се понижава рискът от появата на запек.

Правят костите по-здрави, укрепват имунната система

Кестените са с високо съдържание на мед - микроелемент, който играе важна роля за здравето на костната система, за укрепването на имунната система, а също така и при образуването на червени кръвни клетки.

Подобряват работата на мозъка и вида на кожата

В кестените има много витамини от групата В, които участват във важни процеси в организма, като разграждането на протеините, превръщането на въглехидратите и мазнините в енергия, подобряване състоянието на кожата и мозъчната функция. А и да не забравяме, че лекарите препоръчват витамин В срещу коронавируса. Само 150 грама кестени например съдържат около 21% от препоръчителния дневен прием на витамин В6. Богати са и на витамин С (в 100 грама - 43 милиграма).

Намаляват риска от сърдечни проблеми и рак

Количеството на микроелемента манган в кестените също е добро. А той е мощен антиоксидант и спомага за елиминирането на много от свободните радикали, като по този начин се намалява опасността от развитието на рак и сърдечни заболявания.

Не съдържат глутен

Това е добра новина за хората, които имат непоносимост към този растителен ензим или просто са решили да избягват храните, в които той се съдържа.
Подходящи са за диети

В такива ги превръща ниското им съдържание на калории и мазнини. Но в кестените има много нишесте, което пък ги прави по-хранителни от други ядки.

Добри са за бременните жени

Съдържат фолиева киселина, която е важна не само за бременните и развитието на плода, но и за когнитивните ни функции.

(Зн)

 

 

Телешко с кестени

Най-често кестените се консумират печени. Някои ги варят, подправят и пасират, като сервират така полученото пюре за гарнитури. Или приготвят супи с тях. Не липсват и сладки варианти. С кестени без проблем може да си сготвите и богато основно ястие. Например телешко с кестени. Ето рецептата:

Необходими продукти: 1.5 кг телешко филе, 500 г кестени, 1 чаша бяло вино, 2 глави лук, 2 с. л. брашно, 5 моркова, 300 г картофи, 200 г броколи, 50 мл зехтин, 1 клонка розмарин, 1 връзка целина, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Сгорещете зехтина и запържете на силен огън месото от всички страни. След като се запечата, налейте малко от виното. Добавете и нарязаните на едро лук и моркови, както и вода. Варете поне 2 часа на умерен огън. Час и половина след началото на варенето добавете кестените, броколите, картофите и подправките.

Свареното телешко се нарязва на филии и се гарнира със зеленчуците и кестените. Пасирайте бульона от варенето и добавете към него 1 - 2 с. л. брашно, за да се сгъсти. Овкусете с остатъка от виното и кипнете. Варете на слаб огън до сгъстяване и полейте телешкото преди сервиране.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички