Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други

Художникът Петър Чучулигов: Показвам различния поглед към Родопите

  09.10.2020 13:10             
Художникът Петър Чучулигов: Показвам различния поглед към Родопите

ПЕЩЕРА. Пловдивският художник Петър Чучулигов е показал своите поглед и перспектива за света в множество участия в общи изложби, трианалета, конкурси за живопис, екслибрис и много други, макар да има и пет самостоятелни изложби. Сега е подредил 24 картини в пещерската галерия „Проф. Веселин Стайков” съвместно с колежката си Полина Тодорова-Станчева.

- Г-н Чучулигов, в Пещера откривате първата обща изложба. Какво Ви доведе в родопския град?

- Получихме покана за изложба в галерия „Проф. Веселин Стайков”, Прекрасното пространство на галерията беше чудесна изненада за мен и с най-голямо удоволствие реших да покажа творбите си в Пещера.

-Как подбрахте творбите си за експозицията?

- Духът на града и красивите Родопи бяха водещи в избора ми на творби. Показвам предимно пейзажи от Родопите, близките райони до град Пещера, картини от Кричим, дефилето на река Въча и др. Показвам работи с три основни техники, акварел, масло и рисунки с туш.

- С какво изненадвате любителите на живописното изкуство?

- Надявам се да съм изненадал хората с различния поглед към Родопите, откриването на малки чудеса в пейзажа.

- Ако трябва да определите посланието на живописните си творби, какво е то?

- Обичайте родните си места, непрекъснато търсете и откривайте чудесата в тях.

- Преподавате в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив. Раждат ли се бъдещи таланти в областта на художественото изкуство?

- Раждат се и ще продължават да се раждат. Децата са чудесни откриватели и бъдещи художници.

- Как пандемията се отразява на творческата ви дейност?

- Пандемията се отрази и при мен по някакъв начин, имаше стрес и елемент на очакване. Оставаше ми малко време за творческа дейност. По голямата част от времето беше отделена за учениците ми.

- Какви следващи художествени изяви предвиждате?

- Следващата изява ще бъде съвместна изложба с мои колеги от училището. Ще покажем морски пейзажи, които сме нарисували на учебната практика в Приморско тази година. Изложбата ще бъде на 13 октомври 2020 г.от 17:30 в галерия „Радио Пловдив”.

Кой е Петър Чучулигов

Роден: 05.03.1978 г. в град Пловдив

Образование: Завършва магистратура, специалност „Плакат и визуална комуникация” в НХА, а преди това Средно специално училище за приложни изкуства в Смолян

Професионален опит: След завършването на магистърска степен започва работа в рекламна агенция. По-голямата част от работата през последните 8 години преминава в създаването на дизайн на плакати, книги, пощенски карти, илюстрации. От друга страна, по време на работата си в рекламни агенции Петър Чучулигов изгражда цялостни визии за кампании на големи международни компании. Работил е като индустриален дизайнер в един от водещите производители на велосипеди в Източна Европа.

От 2018 г. е преподавател по рекламна графика в НХГ „Цанко Лавренов”, Пловдив. Носител е на първа награда в конкурс към изложбата "Буквите на България - Азбука на Европа" (2008), на награда на Академичен конкурс за студентска рисунка (2007) и на поощрителна награда на конкурс за екслибрис по случай 110 години НХА (2006), както и на трета награда на студентски конкурс за живопис на името на Уста Генов.

Петър Чучулигов е автор на различни дизайни: дизайн на пощенска марка и специален пощенски печат по повод „Посещение на папа Франциск в България“, дизайн на пощенски плик с печат, по поръчка на Български пощи "100 години пощенска станция с. Гложене", дизайн на пощенска карта с печат по поръчка на БАН "100 години от рождението на акад. Ангел Балевски", дизайн на пощенска карта с печат по поръчка на "Захарни заводи"-Горна Оряховица, дизайн на марка "125 години Пловдивско филателно дружество".

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички