Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други

Художничката Полина Тодорова-Станчева: Създавам нови, различни и живописни светове

  09.10.2020 13:24             
Художничката Полина Тодорова-Станчева: Създавам нови, различни и живописни светове

ПЕЩЕРА. Полина Тодорова-Станчева има зад гърба си четири самостоятелни изложби и много участия в общи експозиции в Пловдив, София, Варна, Перущица, Велико-Търново, Скопие и Мюнхен. С нея говорим за изложбата „Фрагменти от пейзажа” (съвместна с Петър Чучулигов) в Художествена галерия „Проф. Веселин Стайков”, която можете да видите до 10 октомври. Експонирани са 42 платна, 18 от които дело на художничката.

- Г-жо Станчева, това е първа изложба за Вас в Пещера, какво Ви доведе тук?

- Изложбата е огранизирана от Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов”, в която преподавам по специалните предмети „Живопис” и „Рисуване”. Тя се осъществи по покана на Митка Млячкова – галерист в ХГ „Проф. Веселин Стайков” и продължава традицията на съвместно културно сътрудничество между Художествената гимназия и галерията в Пещера.

- Как подбрахте творбите си за експозицията?

- В изложбата показвам живописни пейзажи, които създадох през 2020 г. С Петър Чучулигов, който е другият автор в общата ни изложба, рисуваме в различни индивидуални стилове. Обединяващ елемент е темата „Пейзаж”. Аз представям фрагменти и части от пространството, претворени през художественият ми поглед. В творбите ми се преплитат реалистични пейзажни сюжети с фантастични и приказни елементи.

- Кажете повече за изложените от Вас картини?

- В изложбата съм включила два нови цикъла творби. Единият обхваща произведения с маслени бои върху платно, в които акцент е декоративното пресъздаване на реалността чрез обобщаване на формите и използване на контрастни цветови гами. А вторият цикъл представя акварелни пейзажи, в които съм нарисувала различни природни гледки от България.

- Ако трябва да формулирате посланието на живописните си творби, какво е то?

- В картините си създавам нови, различни и живописни светове, които се надявам да носят усещане за щастие, свобода и спокойствие в зрителите. Всяка творба, след като бъде нарисувана, заживява свой живот и тръгва по собствен път. Понякога тя стои дълги години в ателието на художника, но някой ден намира своя дългоочакван собственик и успява да направи дома му по-красив. Или едно произведение участва в различни изложби и е виждано от много хора, които поне за няколко мига са били развълнувани от неговите послания. Изобразителното изкуство ни отвежда към непознати хоризонти и разкрива тайни, които само художникът успява да улови в платното.

- Като преподавател в НХГ „Цанко Лавренов” в Пловдив имате наблюдения дали има или няма дефицит на бъдещи таланти в областта на художественото изкуство…

- Учениците от НХГ „Цанко Лавренов” са талантливи и интелигентни. Аз като преподавател споделям своите знания и умения с тях и ги съветвам да търсят своя индивидуален стил и да работят в областите в изобразителното изкуство, които им харесват. Младите художници откриват нови гледни точки, в които се преплитат класическите художествени техники заедно с модерните дигитални възможности, които дават компютърните програми.

- Сигурно пандемията се отразява на творческата Ви дейност?

- Пандемията не попречи на творчеството ми. Изолацията ми помогна да тръгна по различен път в изкуството и да променя част от маниера си на рисуване в положителна посока.

- Какво Ви предстои в творчески план?

- Предстоят ми две творчески изяви през настоящия месец октомври. Едната е изложба „Сериграфия” към „Студио S” към НХГ „Цанко Лавренов” в къща „Иван Черноземски” в Стария град на Пловдив, в която участвам заедно с 14 преподаватели от гимназията. А втората е изложба „Морски отражения”, която ще се открие на 13 октомври 2020 г. в галерия „Радио Пловдив”. В нея ще представя творби на морска тема, заедно с колегите ми – Ангел Китипов, Антония Фингарова и Петър Чучулигов. И след това ще продължавам да рисувам и да се включвам в художествения живот на Пловдив и страната.

Коя е Полина Тодорова-Станчева

Родена: 02.05.1977 г. в София

Образование: Средно художествено училище “Цанко Лавренов”, Пловдив, АМТИИ, Пловдив, магистър “Живопис”, ПУ “Паисий Хилендарски”, Пловдив, мaгистър "Бизнес администрация", специализация "Графичен дизайн", в център за обучение „Делта”-Пловдив

Професионален опит: от 2016 г. – Преподавател в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”, преди това уредник на фонд "Графика и фотография", Градска художествена галерия – Пловдив, работила и като експерт „Връзки с обществеността”, и като репортер в радио. До момента Полина Станчева-Тодорова има номинация за млад автор (2017) и номинация за раздел „Живопис” (2018), и двете на Дружеството на пловдивските художници. Полина Станчева-Тодорова има две издадени стихосбирки:  "Заключен кислород", 1995 г. и "Пространства", 2003 г.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички