Пазарджик

Иван Неделчев, председател на Сдружението на частните предприемачи: Бизнесът ни е доказал, че оцелява в ненормални условия

  12.10.2020 06:05             
Иван Неделчев, председател на Сдружението на частните предприемачи:  Бизнесът ни е доказал, че оцелява в ненормални условия

 

Мерките, свързани с COVID 19, включително икономическите, трябва да бъдат съизмерими с опасността

ПАЗАРДЖИК. Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик има нов председател. Иван Неделчев. Управителят на „Радио СОТ“ ООД и учредител на „АВАЛ“ ООД досега бе и председател на учредената от Сдружението Фондация за подпомагане на талантливи деца „Надеждата на Пазарджик”. Той е и миналогодишен носител на наградата „Предприемач на годината”.

„В момента всички ние се опитваме да работим в по-различни от досегашните условия, които не зависят от нас. От нас обаче зависи да си партнираме така, че да успяваме, да се подкрепяме, да запазим служителите си, да организираме работата си и създадем безопасна производствена среда за нашите работници. Това ще е насоката, в която ще работим в близко време като сдружение. Имам и други идеи, които ще представя на следващото събрание. Наши членове вече имат добър опит, който биха могли да споделят с останалите, като реализираната идея от г-н Благой Ангелов (управител на „Колорадо”, б.р.) за дуално обучение по мебелно производство в Професионалната гимназия по строителство и архитектура”. Това заяви новият председател Иван Неделчев след избора. Той бе любезен да отговори и на въпросите на „Знаме”

- Г-н Неделчев, честито! Какво е състоянието на бизнеса в Пазарджик към момента?

- Благодаря Ви! Бих казал, че състоянието на по-голямата част от бизнеса в Пазарджик в момента е тревожно очакване. Това се дължи основно на неизвестността от мащаба на мерките срещу COVID 19 у нас и в чужбина.

- Наложи ли се преструктуриране на дейността на фирмите заради кризата с коронавируса и ако да, как се случи то?

- Не ми е известно за някакво мащабно преструктуриране на по-голяма част от фирмите в региона. Всеки от нас се опита да съхрани екипа си и да създаде, където и доколкото е възможно условия за работа онлайн или за достатъчно отстояние при работа на хора в едно помещение. За ресторантьорския и хотелиерския бранш беше много тежко в началото на извънредното положение. И в момента нещата не са като преди, но все пак, макар и при спазването на определени мерки, всички обекти вече работят.

- Сигурно прибегнахте и до дистанционна работа – това как се отрази на дейността на фирмите?

- Много фирми прибегнаха до дистанционна работа – къде по-успешно, къде по-малко. Към момента смятам, че болшинството фирми се върнаха към нормален ритъм, с изключение на тези, които бяха „затваряни” от противоепидемичните мерки, и за които все още важат някакви ограничения.

- Възползваха ли се нашите предприемачи от мярката „60/40”?

- Много фирми - да, но не ми е известно какъв процент от общия брой е това. Държавните институции биха могли да дадат точна справка за броя фирми. Мога да потвърдя единствено, че много мои познати кандидатстваха, включително и за кредитите.

- Официалата статистика сочи ръст на безработицата? Какво е приблизителното процентно съотношение на освободените за постоянно и временно съкратените?

- Процентът на освободения персонал от пазарджишките фирми, предполагам, че е съизмерим с този, регистриран в страната. Но за „временно” освобождаване не съм информиран да е прилагано.

 - А лично Вие как се справяте с фирмите, които управлявате, в това бурно време? Наложи ли се съкращение на работници?

- Фирмите, които управлявам, не са предприемали съкращения, с изключение на един-двама служители.

- Какво предстои оттук насетне за подобряване работата на фирмите в условията на КОВИД-19?

- Не вярвам да има човек, който може да прогнозира какво предстои. На много места, в зависимост от възможностите и персонала, се взеха превантивни противоепидемични мерки, които помагат поне за локализирането и недопускане на разпространението на заразата. Засега тези мерки помагат за успокоение на хората, но това не подобрява работата на фирмите.

- Държавата и местната власт с какво още могат да помогнат на бизнеса? Какви препоръки имате в тази насока?

- На фирмите, принудени да намалят оборотите си, да се помага с мерки от типа „60/40”, но това да става „сега”, а не в обозримо или необозримо бъдеще. Трябва да се намали максимално бюрократичната тежест при кандидатстване за каквато и да е помощ, което ще спомогне за вече казаното. Бих посочил американския опит - подпомагането им е реално, случва се веднага, без излишни изисквания. А относно местната власт, мисля, че няма как да помогне в условията на коронавирус. Полезните мерки биха били на национално ниво, тоест – от държавата.

Лично моите препоръки към целия свят са: да бъдат съизмерими мерките, включително икономическите, с опасността. В началото мерките бяха много строги, да речем, защото вирусът е бил непознат. Сега вече има натрупана информация за него.

- Оптимист ли сте за бизнес климата в Пазарджик? За оцеляване или за развитие можем да говорим и каква може да бъде рецептата за това?

- По природа съм оптимист, българският бизнес е доказал, че оцелява в ненормални условия. Кризата води до мобилизация и ако наистина фондовете на ЕС са насочени към устойчиво развитие, а не се използват за „гасене на пожари”, може да излезем от нея по-подготвени. А иначе, универсална рецепта за успех няма, но всеки един от предприемачите в Сдружението е успял, прилагайки своята рецепта и комбинирайки усета си, с упоритостта и труда си.

Ана МАТЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички