Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Други Пазарджик

Президентът връчи Почетния знак на Цветанка Варимезова

  15.10.2020 12:28             
Президентът връчи Почетния знак на Цветанка Варимезова

СОФИЯ. Държавният глава Румен Радев връчи почетния знак на Президента на републиката на съгражданката ни Цветанка Варимезова – виден фолклорен изпълнител, музикант, диригент и педагог. Отличието е за нейния значим принос към съхраняването и популяризирането на българското фолклорно изкуство и традиции и по повод 60-ата й годишнина. На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В  Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът изтъкна, че Варимезова е сред най-талантливите и ревностни, защитници на българската музикална традиция и култура. „Приемете искрените ми поздравления за вашия талант, родолюбие и за вашата успешна културна мисия, която изпълнявате заедно с многобройните ваши съмишленици, ученици и последователи”, заяви държавният глава.

От 2001 г. Цветанка Варимезова, която тази година отбелязва 40 години на сцена, преподава български фолклор в Калифорнийския университет и със своята работа популяризира и приобщава към българските традиции и музикална култура представители от различни народности. Държавният глава определи концертите, в които Цветанка Варимезова участва – над 2000 до днес, като „емоционален разказ за нашата страна, за нейната древна история, необятна култура и магия на българския глас, който оставя незабравим отпечатък във всяка публика по света“. Цветанка Варимезова благодари за високото признание. „Дейността ми в България и по света за съхранението на българския корен, дух и музикална култура ме прави щастлива и осмисля моя живот“, заяви тя. Варимезова посочи, че българската фолклорна музика е високо оценена от преподавателите и студентите на Калифорнийския университет. „Горда съм от това как българската фолклорна музика заема почетно място сред световната музикална култура“, каза народната певица.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички