Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други Пазарджик

Музикантът Николай Балабанов: Сънародниците ни в чужбина носят българския фолклор в сърцата си

  18.10.2020 06:56             
Музикантът Николай Балабанов:  Сънародниците ни в чужбина носят българския фолклор в сърцата си

ПАРИЖ – ПЕЩЕРА. Семейство Красимира и Димитър Лазови и двете им деца от години живеят във френската столица Париж, но често се връщат в родния си град Пещера. Както сторили и това лято.

Желанието на майката голямата й дъщеря Мария да учи народни песни се сбъдва след срещата с вокалния педагог Николай Балабанов. 14-годишното момиче пее от малко, а

мечтата й е да усъвършенства техниката на звучене на песни от Родопите

и от други краища на страната. След края на ваканцията французите от Пещера отпътуват за Париж, а Мария в репертоара си отнася няколко нови песни.

В един септемврийски ден Красимира Лазова кани по телефона музиканта Николай Балабанов да им гостува с изричното уточнение, че самолетният билет е купен и изпратен до получателя.

- Тук има български деца, влюбени в народната музика и песен, които с Ваша помощ искат да участват в концерт.

Очакваме Ви!

След което разговорът между Пещера и Париж приключва.

- На подобна любезна покана трудно се устоява и без грам колебание отлетях за Париж – сподели пред „Знаме” Николай Балабанов. – Приятната неочаквана изненада се превърна в низ от емоционални срещи и преживявания.

Още същия ден със семейство Лазови отпътувахме за участие в концерт в градче на 100 километра от столицата. Придружи ни група от български танцьори с хореограф наш сънародник.

Там ни посрещна лично кметът на града и топло ни приветства

– припомни музикантът Балабанов.

Преди началото на концертната програма дефиле от деца, облечени в красиви народни носии, преминава по главната улица. Заради пандемията музикалната проява се провежда на открита сцена.

Мария изпълнява песни, научени в школата на учителя си Балабанов. Пее в дует с Лина Топал, който впечатлява публиката. Аплодисментите са бурни. Лина се връща в България и сега продължава образованието си в Музикалното училище в Пловдив.

-На следващия ден

посетихме едно от българските училища в Париж,

което догодина ще празнува 30 години от създаването си – продължава разказа си музикантът. Деца там ме попитаха кога пак ще дойда да ги запозная с Родопа планина и с непознатия инструмент кабагайдата. Всички искат да пеят народни песни.

След срещата с ръководството на школото и пресаташето по културните прояви в Париж се договорихме концертът да се състои около 3 март – Националния празник на България. В него ще участват и възпитаници от моята

школа за народни песни и танци в Пещера – „Деца и гайдари”,

уточни Николай Балабанов.

Той допълни, че с Мария са записали 2 песни – „Бела съм, бела, юначе” и „Абре, юначе каматно (красиво)”, с които тя ще участва в конкурс – Шампионат по фолклор в Париж.

- Очарован съм от посрещането и изказвам сърдечната си благодарност към семейство Лазови – виновници да изживея неповторими 3 дни във френската столица и да срещна талантливи български деца там. Очаквам Мария и 5-годишната й сестричка Йоана,

която също пее да ги посрещна и следващото лято в Пещера и заедно да учим нови народни песни. Те носят духа на родния край, на дълбоките корени на българщината. Колкото и надалече да са от родината си, нашите сънародници пазят в сърцето си България. Защото камъкът тежи на мястото си, както умно го е казал народът.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички