Други Пазарджик

Музикантът Николай Балабанов: Сънародниците ни в чужбина носят българския фолклор в сърцата си

  18.10.2020 06:56             
Музикантът Николай Балабанов:  Сънародниците ни в чужбина носят българския фолклор в сърцата си

ПАРИЖ – ПЕЩЕРА. Семейство Красимира и Димитър Лазови и двете им деца от години живеят във френската столица Париж, но често се връщат в родния си град Пещера. Както сторили и това лято.

Желанието на майката голямата й дъщеря Мария да учи народни песни се сбъдва след срещата с вокалния педагог Николай Балабанов. 14-годишното момиче пее от малко, а

мечтата й е да усъвършенства техниката на звучене на песни от Родопите

и от други краища на страната. След края на ваканцията французите от Пещера отпътуват за Париж, а Мария в репертоара си отнася няколко нови песни.

В един септемврийски ден Красимира Лазова кани по телефона музиканта Николай Балабанов да им гостува с изричното уточнение, че самолетният билет е купен и изпратен до получателя.

- Тук има български деца, влюбени в народната музика и песен, които с Ваша помощ искат да участват в концерт.

Очакваме Ви!

След което разговорът между Пещера и Париж приключва.

- На подобна любезна покана трудно се устоява и без грам колебание отлетях за Париж – сподели пред „Знаме” Николай Балабанов. – Приятната неочаквана изненада се превърна в низ от емоционални срещи и преживявания.

Още същия ден със семейство Лазови отпътувахме за участие в концерт в градче на 100 километра от столицата. Придружи ни група от български танцьори с хореограф наш сънародник.

Там ни посрещна лично кметът на града и топло ни приветства

– припомни музикантът Балабанов.

Преди началото на концертната програма дефиле от деца, облечени в красиви народни носии, преминава по главната улица. Заради пандемията музикалната проява се провежда на открита сцена.

Мария изпълнява песни, научени в школата на учителя си Балабанов. Пее в дует с Лина Топал, който впечатлява публиката. Аплодисментите са бурни. Лина се връща в България и сега продължава образованието си в Музикалното училище в Пловдив.

-На следващия ден

посетихме едно от българските училища в Париж,

което догодина ще празнува 30 години от създаването си – продължава разказа си музикантът. Деца там ме попитаха кога пак ще дойда да ги запозная с Родопа планина и с непознатия инструмент кабагайдата. Всички искат да пеят народни песни.

След срещата с ръководството на школото и пресаташето по културните прояви в Париж се договорихме концертът да се състои около 3 март – Националния празник на България. В него ще участват и възпитаници от моята

школа за народни песни и танци в Пещера – „Деца и гайдари”,

уточни Николай Балабанов.

Той допълни, че с Мария са записали 2 песни – „Бела съм, бела, юначе” и „Абре, юначе каматно (красиво)”, с които тя ще участва в конкурс – Шампионат по фолклор в Париж.

- Очарован съм от посрещането и изказвам сърдечната си благодарност към семейство Лазови – виновници да изживея неповторими 3 дни във френската столица и да срещна талантливи български деца там. Очаквам Мария и 5-годишната й сестричка Йоана,

която също пее да ги посрещна и следващото лято в Пещера и заедно да учим нови народни песни. Те носят духа на родния край, на дълбоките корени на българщината. Колкото и надалече да са от родината си, нашите сънародници пазят в сърцето си България. Защото камъкът тежи на мястото си, както умно го е казал народът.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички