Други Регионът

Започна “Изкуство с панагюрски дъх - творчество от общността за общността”

  23.10.2020 07:21             
Започна “Изкуство с панагюрски дъх - творчество от общността за общността”

Първата проява е изложба на акад. арх. Богоя Сапунджиев послучай 90-ия му юбилей

Творческият проект „Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността“ започна с изложбата на акад. арх. Богоя Сапунджиев „Земя завинаги“ послучай 90-ия юбилей на автора.

Акад. арх. Богоя Сапунджиев е български архитект и сценограф с впечатляваща биография. Роден в Панагюрище през 1930 година, в семейство на адвокат и учителка, има трима братя и една сестра. Всички деца свирили на музикален инструмент, самият Богоя – на китара. Но той избира не музиката, а изобразителното изкуство и поезията.

През 1955 г. завършва Московския архитектурен институт

Дълги години е началник на Декоростроителния отдел и художник-постановчик в Студията за игрални филми „Бояна“. Работи главно в областта на филмовата сценография. Негова е сценографията на над 100 филма, между които: „Хроника на чувствата“, „Галилео Галилей“, „Най-добрият човек, когото познавам!“, „Селянинът с колелото“, „Малката русалка“, „Фильо и Макензен“, „Топло“, „Хан Аспарух“, „Брегове в мъгла“.

Сценограф е и на много театрални постановки и опери. Автор е на десетки празнични украси и оформления. Пише стихове,

автор е на 14 книги за деца и 8 стихосбирки за възрастни

Преподава на студенти по режисура от софийския филиал на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Лауреат е на Димитровска награда, носител е на званието „Заслужил деятел на културата” и на отличието на Министерството на културата „Златен век”. Почетен гражданин е на Панагюрище.

Има 28 самостоятелни изложби, като негови творби се намират в редица български и европейски галерии и музеи.

Настоящата изложба е озаглавена „Земя завинаги“, включва 100 картини на автора

И тази, както и всички, изложби на арх. Богоя Сапунджиев е предшествана от книга.

Галина Матанова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище поздрави архитект Сапунджиев и в знак на признателност към богатия му творчески път връчи символичен за Панагюрище дар – реплика на лъвчето от кокардата, носена от панагюрските въстаници по време на Априлското въстание през 1876 година и книги за Панагюрище от панагюрски автори.

Творбите на акад. арх. Богоя Сапунджиев  могат да бъдат разгледани в изложбената зала на Театър Дом-паметник до 30 октомври 2020 година.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички