Други

Константийският епископ Яков е новият Доростолски митрополит

  26.10.2020 08:07             
Константийският епископ Яков е новият Доростолски митрополит

Константийският епископ Яков е новият Доростолски митрополит, който беше избран с 11 гласа от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия. Другият кандидат - Величкият епископ Сионий, беше подкрепен с един глас от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Подадена беше и една празна бюлетина от Русенския митрополит Наум.получи един глас, имаше и една празна бюлетина. Каноничният избор на новия Доростолски митрополит беше обявен от патриарх Неофит в Синодалната палата. Към гласуването в синодалния параклис се пристъпи след обявяване на получените резултати в Силистренска епархия, от изборите проведени миналата неделя, започна самото гласуване. Достоизбираемите епископи, от които Върховната църковна управа избра новия Доростолски митрополит бяха: Негово преосвещенство Константийски епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит, получил 18 гласа от епархийските избиратели и Негово преосвещенство Велички епископ Сионий - игумен на двата ставропигиални манастира Бачковски и Троянски - с 12 гласа.

Така патриарх Неофит прогласи избирането на Константийския епископ Яков за нов член на Светия синод в качеството му на Доростолски митрополит.

Епископ Яков бе досегашен викарий на пловдивския митрополит Николай.

 Да припомним, че Константийският епископ Яков, със светското име Росен Стоичков Дончев, е роден на 7 март 1971 г. в София. След завършване на средното си образование през 1989 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". През 1990 г. постъпва в Духовната академия. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител "Свети апостоли Петър и Павел" край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия. От 2010 до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивската митрополия. През 2013 г. със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия. На 14 декември 2016 г. е наречен от Светия синод за Константийски епископ и на 20 декември, Игнажден, в катедралния храм на Пазарджик "Св. Богородица, е назначен за втори викарий на Пловдивския митрополит, на която длъжност бе досега.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички