Други Регионът

Творческа среща с Боян Ангелов и представяне на книгата “Дълг и чест: Марин Дринов”

  26.10.2020 14:12             
Творческа среща с Боян Ангелов и представяне на книгата “Дълг и чест: Марин Дринов”

Петото издание на проекта „Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността“ продължи с организираната от Община Панагюрище на 22 октомври в камерна зала на Театър Дом-паметник творческа среща за представяне на книгата „Дълг и чест: Марин Дринов“, с автор Боян Ангелов.

Книгата е част от специална поредица "Дълг и чест" на издателство "Захарий Стоянов", която включва издадени до момента 35 художествени и научни съчинения, посветени на знакови имена на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на Отечеството ни.

"Дълг и чест: Марин Дринов" е посветена на един от духовните стълбове на българското Възраждане. Тя е подробно биографично изследване на личността и огромната обществена и научна дейност на бележития панагюрец - проф. Марин Дринов - създател на българското книжовно дружество ( днес Българска академия на науките), учен, историк, публицист и ярка обществена фигура.

Книгата и нейният автор бяха представени от г-н Иван Гранитски -издател, литературен критик и поет.

Боян Ангелов е роден на 27 август 1955 г. в гр. Панагюрище. Завършва Философия и Българска филология в Софийския държавен университет. Печели аспирантура в Института за философски изследвания при БАН и през 1992 г. получава научната и образователна степен доктор след защитен докторат. Работи като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио, 1990 до 2002 г. е главен редактор на сп. „Читалище“. Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища, след това – председател на фондация „Читалище-1870“, издател на сп. „Читалище“. От 1998 до 2005 г. живее и работи в Швейцария, където завършва антропософска педагогика и социална психология с признат докторат, преподавал и специализирал в областта на гьотеанистиката, антропософската естетика, историята на философията, социалната и педагогическа психология. От края на 2012 г. е директор на издателство „Български писател“. От юни 2014 г. е председател на Съюза на българските писатели. Член е на Съюза на българските журналисти.

Негови творби като самостоятелни книги или участия в сборници и периодични издания са превеждани на редица езици: руски, английски, френски, немски, украински, чешки, полски, унгарски, сърбохърватски, гръцки, испански, италиански, турски, китайски, фламандски, норвежки, японски, арабски и др. Превежда от немски, руски, френски и гръцки език.

Представяне на книгата „Дълг и чест: Марин Дринов“ премина в топла творческа атмосфера на споделеност между автор, издател и публика.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички