Регионът

В Пещера отбелязаха празника на св. вмчк Димитър Солунски

  26.10.2020 14:28             
В Пещера отбелязаха празника на св. вмчк Димитър Солунски

Храмов празник отбелязаха пещерци в катедрален храм „Св. Димитър“ в Пещера. В чест на светеца, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай бе отслужена архиерейска св. Литургия.

В съслужение с Доростолския митрополит, Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений и свещеници от епархията, при небивал интерес и молитвено участие от страна на миряните премина отбелязването и освещаването на ремонтирания храм в града. В службата да измоли от Бога благоденствие и мир участие взе и Йордан Младенов- кмет на Община Пещера. 
Църковни песнопения изпълни многогласен православен хор от Пловдив. Тържественото събитие се излъчваше пряко в ефира на Пловдивска Православна Телевизия. В светата обител дядо Николай пострига за четец Тошко Бърдуков, ученик в V клас на училище „П. Р. Славейков“ и Благой Харизанов- кмет на пещерското село Радилово. 
В края на службата владиката честити на всички празника и благопожела вярата, надеждата и любовта Божия винаги да изпълват техните сърца. Владиката разказа за живота и благочестивото дело на Св. Димитър Солунски и завърши: “ Тук, сред нас молитва отправи и градоначалникът на Пещера. Ние знаем за грижите, които полага за да може градът да се обновява и развива. И в молитвите си към нашия Създател отправяме молба да помага в трудните му моменти, за да взима верни решения в полза на своите съграждани.  Вие дойдохте тук да попросите Божията помощ и ви приех с голяма радост като човек възприемащ властта като отговорност, като приятел на църквата. Бог ще ви въздаде“, каза дядо Николай пред миряните в църквата. 
Митрополит Николай не пропусна да благодари на паството си, както и на дарителите сем. Тикови и сем. Домусчиеви, с чиято подкрепа днес „Св. Димитър“ е напълно обновен, а звукът на новите камбани кара православните християни по- лесно да откриват пътя към Бога. За храмовия празник бе приготвено и благословено ястие, раздадено за здраве и спасение на всички присъстващи и техните близки.
 

Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички