Други Регионът

Доброволци пуснаха ток в заслон на исторически връх

  06.11.2020 06:41             
Доброволци пуснаха ток в заслон на исторически връх

Зареждайте си телефоните, докато нощувате там, но го пазете, призовават от „Байкария”

ВЕЛИНГРАД. Заслон "Велийца" под едноименния исторически връх вече е оборудван със соларна система за електроенергия и съответно има осветление и възможност за зареждане на телефон. Това съобщи председателят на сдружение „Байкария”, велинградчанинът Васил Тодев, преди часове. „Направихме и някои малки довършителни работи и заслона вече е напълно готов за презимуване. Оставихме и брадва, с която може да се нацепят дърва за печката. За съжаление водата от чешмичката е съвсем намаляла и е добре да си носите вода”, коментира Тодев

Доброволците от сдружение “Байкария” изградиха заслона преди година и той посреща и изпраща гости, които имат възможността да се насладят на красиви гледки към Пирин и Родопите. Съоръжението се намира в близост до село Орцево и до историческата местност Велийца над село Кръстава, където се е водило едно от големите сражения по време на Балканската война. В три поредни мероприятия, организирани от ентусиастите, бе издигнат дървен заслон на два етажа до покрив, бяха наковани стени и ламперия, а постройката устоя на зимните условия и дори се появи на Google картата. Изградена бе компостна тоалетна, горният етаж бе завършен с монтиране на поликарбонатни прозорци, направена бе обшивка с ламарина на фугите между капаците на покрива и билото, подсилени и изолирани бяха основите на носещите колони с импрегнатор, ламарина и бетон; изградена бе ограда, направено бе и импрегниране и изграждане на под, включително скара от греди 8х8 и наковаване на дюшеме и изграждане на камина. За настоящатата кампания сдружение “Байкария” представи пълен финансов отчет на своята страница във Фейсбук.

„Апелираме към всички ползватели на заслона да спазват следните елементарни правила: не пушете в заслона, почиствайте след себе си - има осигурени метли, препарати, парцал за под, ползвайте дървата разумно - тези, които са нарязани и разцепени са предвидени за печката. Най-често срещаните отпадъци са фасове, пластмасови чашки, тарелки и опаковки - този път събрахме три чувала с такива. Отнасяйте ги със себе си контейнерите на населените места. Не оставяйте след себе си храна, консерви, буркани и напитки. Нека поддържаме заслона максимално чист”, призовава Тодев.

Междувременно доброволците маркират маршрути и поставят множество указателни табели в Западните Родопи, макар че и новопоставени табелки вече са поломени от вандали.

На връх Велийца, който се издига на 1715 м надморска височина, гръмва първата пушка на Балканската война. В първия бой геройски загиват 42 войници от 27-ми Чепински и 39 пехотен полк.

Алекси СТАНКОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички