Други Регионът

Ивайло Антонов, изпълнителен директор на „Беса Валей”: Пандемията срина с 40 процента винения експортен пазар

  16.11.2020 06:11             
Ивайло Антонов, изпълнителен директор на „Беса Валей”:  Пандемията срина с 40 процента винения експортен пазар
Ивайло Антонов

 

ОГНЯНОВО. Гроздоберът в лозовите масиви на „Беса Валей” приключи преди дни. Има години, когато прибирането на реколтата продължава и по-дълго. Важно е гроздето да отговаря на задължителните показатели, т. е. да достигне техническа зрялост.

За гроздето 2020, както и за винения комплекс „Беса Валей” наша репортерка разговаря с неговия изпълнителен директор Ивайло Антонов.

- Г-н Антонов, каква година бе 2020-а за лозаро-винарския комплекс?

- Богата и плодородна, по-добра от очакваното. От 1360 декара насаждения събрахме над 700 тона висококачествено грозде въпреки засушаването. Изградената поливна система регулира влажността на почвата и помага за отглеждането на растенията.

- Известно е червеното вино, което произвеждате.

-  Да, и качеството му е перфектно. Убедени сме, че ще зарадваме изтънчения вкус на потребителите на виното с марка „Енира” и от новата реколта. Произвежда се от четири френски сорта – „Мерло”, „Каберне Совиньон”, „Сира” и „Пти Верно”. Гроздето все още е в резервоарите за ферментация. Оценката на качеството му ще е ясна след около месец и половина. По информация на наши специалисти вината и тази година са с отличен потенциал.

- Бялото вино също намери своите ценители.

- 2021-а ще е третата година, в която ще е на пазара. То е купаж от три бели френски сорта – „Марсан”, „Русан” и „Вионие”. От 60 декара насаждения очакваме да произведем 30-40 хиляди бутилки. Засега не планираме увеличение на площите с бели сортове.

- Как определяте качеството на гроздето?

- На първо място със средствата, вложени за получаване на крайния продукт. Не по-малко важен е и ръчният труд за опазване растенията от повреди. Използваме машини само за междуредията. Всичко останало – рязане, окопаване между лозите и бране, става ръчно.

- Как се отразява пандемията на винения пазар?

- Негативно. На експортния пазар сме с около 40 процента надолу. Търгувахме  с над 35 страни. Сега най-големият ни износ е в Япония. Нашето вино се харчи още в Швейцария, Англия, Германия, Франция, Холандия, Люксембург. Дистрибуторите ни на Запад в тези държави са специализирани за доставка на вината най-вече в заведения. Както и у нас, тези места за консумация на напитки не работят. Хората в Европа предпочитат да пият чаша вино навън, а не вкъщи.

Вътрешният пазар също е в стагнация, макар и с по-малък процент на продажбите. Това не е добре за производителите на вина и не само. Оставаме с надеждата пандемията да отстъпи и да се върнем към нормалния начин на живот и правене на бизнес.

- Какво ново в комплекса?

- Кандидатстваме за средства по европейски програми за усъвършенстване дейността на винопроизводството. От следващата година започваме презасаждане с нови лози върху 120 декара заради лошото качество на гроздето на сега съществуващите. Предстои доставка на ново оборудване за бутилиране на белия и червения елексир. С нова климатична система ще се сдобие винарната и други производствени места.

Виненият бизнес иска повече търпение – да узрее гроздето. Защото от хубаво грозде се прави хубаво вино.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички