Други Регионът

Археолози още търсят връзка между могилата при Юнаците и река Тополница

  15.11.2020 06:15             
Археолози още търсят връзка между могилата при Юнаците  и река Тополница

ЮНАЦИТЕ. Приключи 41-то поредно археологическо лято и кръгло 20-то за доц. д-р Явор Бояджиев. Екипът, на който научни ръководители са той и синът му Камен Бояджиев, и двамата от Националния археологически институт с музей при БАН, продължи да проучва праисторическия обект Юнаците край селото.

Доц. д-р Бояджиев разказа за поредното археологическо лято пред "Знаме":

- Основната цел на тазгодишните разкопки бе да продължим да изясняваме началото на селището, което

започна през 2021 г.

Защото досега няма категорични данни колко ранно е то. Резултатите от проучванията на Юнаците тази година са изключително интересни за колеги и специалисти, но за широката публика не са толкова впечатляващи.

В един от сондажите извън могилата, в южната й част, достигнахме до най-ранното селище от епохата на халколита. То се простира на 110 метра южно от могилата. Не сме стигнали до крайните граници на селището, защото площта му попада в обработваеми земи. Заедно с могилата, размерът му достига до 300 метра, а хектарите са над 10.

Внушително по големина за тази епоха селище

Преходът от късен неолит към ранен халколит дава представа за началото на селището - за датирането му вероятно около 4900-та година преди Христа - предполага доц. Явор Бояджиев.

Екипът продължи проучването на негативната структура, по-известна като Голямата дупка. Намира се от външната страна на крепостната стена. Достигнатата дълбочина вече е 9 метра от повърхността на последното халколитно селище, което продължавало да се използва.

- Там открихме

дървена платформа, подобна на скара

Изработена е от греди под прав ъгъл едни спрямо други. Най-вероятно платформата е стояла във височина, носена от вертикални стени. Находката потвърждава предишната ни идея, че тук е имало пристан, свързан с река Тополница, минаваща непосредствено покрай могилата. Интересното е, че стигнахме до оригиналната вътрешна стена под нивото на повърхността на селището, т. е.

до древния бряг на реката,

който е по-нисък от нивото на селището.

Другото предполагаемо обяснение за скарата е за съществуването на кладенец, но големината на платформата и негативната структура, правят по-малка вероятността да се касае за кладенец. Тепърва ще разгадаваме тайните на дупката за изясняване на функциите й преди хиляди години. Досега сме разкрили малка част от нея заради голямата дълбочина, в която се работи изключително трудно, поясни доц. Бояджиев.

Продължиха разкопките на жилища около сондажа на Васил Миков от 1939 г. Сградите там са със сложно вътрешно разпределение. В две от тях има поне по 3 помещения. Установени са ограждения на къщите с дървени колове. По подиума са открити по-ранни съоръжения,

боядисани в червено

Антропоморфни фигурки от глина и кости и оръдия на труда попълват богатата колекция от артефакти. Украшенията от средиземноморската мида спондилос стават все повече. Вероятно се касае за работилница или едно от помещенията на къщата се е ползвало за изработване на обици, гривни, колиета и други изделия, предполага доц. Бояджиев, но сред тях липсват находки, които да ни изненадат тази година, както това се случи преди няколко лета.

Могилата Юнаците стана известна в археологическата наука у нас и в чужбина с най-старото злато -

златното мънисто,

златната пластина, глинените съдове с останки от зърнени храни (пшеница, семена от грозде), със седефените мъниста - копчета, с интересни идоли от глина и още много впечатляващи артефакти.

- За изминалите 2 десетилетия се убедихме във високо развитата им култура и ниво на живот на обитателите на могилата, запознахме се с техническите и художествените им способности и открития, доволен е археологът. Той изрази съжаление, че пандемията удря лошо и проучвателите на археологическите обекти.

От Юнаците тази година отсъстват доброволци

от фондация "Балканско наследство", с която екипът копае в продължение на 5 години. Проектите по програмата на неправителствената организация са тотално замразени поради забрана археолози да пътуват в чужбина. От създалата се ситуация губят и специалистите от други страни, които не само работят, а се учат на археология при колегите им на могилата.

- Проблеми с финансирането тази година нямахме.

Средствата в размер на 40 хиляди лева

позволиха спокойно да си свършим предвидените задачи. 12 хиляди от тях осигури Регионалният исторически музей в Пазарджик и 28 - Министерството на културата. Ведомството отпусна за Юнаците и за още 5 археологически обекти в страната предвидената максималната за разкопки сума от 28 хиляди лева. Това е знак за значимостта на уникалната праисторическа могила и оценка за проучвателската дейност на екипа ни, за който обектът значи много. Надяваме се подкрепата за бъдещите проучвания да продължи на могилата, на селището извън нея, на всичко интересно от живота на древните люде там преди хиляди години, си пожела доц. Явор Бояджиев.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички