Други Пазарджик

Разказвачът на спомени

  18.11.2020 06:24             
Разказвачът на спомени

Наскоро Андрей Андреев представи третата си книга „Тридесет крачки до Америка“ (изд. „Беллопринт”, Пазарджик, 2020). Авторът е познат на читателите на сайтовете „Литературен свят“, „Лига на българските писатели в САЩ и по света“, литературен клуб „Отвъд кориците“, където той е представен със свои разкази. Негови стихове, епиграми, фейлетони и литературно-критически текстове за постановки са публикувани във в. „Септемврийско знаме“, в. Ехо“, в издания на българите в чужбина. Шестнайсетте разказа в новата му книга се четат бързо, леко и остават измамното впечатление за всекидневни, обикновени случки и изживявания. Но тяхното въздействие започва малко след това. Сякаш усещаме, че сме били подведени с непресторения, естествен, разбираем език на повествувателя и така сме попаднали неусетно в неговия свят – в света на възкресените спомени за детството, за първите любовни трепети, за родителите, за семейството.

В основата на всичките му разкази лежи тъжният и оголен тезисен сюжет за едно изоставено рано от баща си дете, което ще бележи целия му живот с болезнения въпрос: „Защо не ме научи да казвам татко?“/ „Оня с мустаците“/.

Всяка история на Андрей има достоверна основа. Роденият през 1946 година в с. Огняново разказвач е имал достатъчно житейски и професионални изпитания, за да не му се налага да измисля. Ето защо повечето от тях имат Аз - повествувание. Третоличното разказване е използвано по-скоро от разбираема дискретност, за да може свободно и уж „дистанцирано“ да сподели по-интимни моменти от живота си.

Гръбнакът на книгата му, струва ми се, са двата разказа „Последната Коледа по стар стил“ и „Оня с мустаците“. Първата творба документира художествено запознанството и годежа на разказвача с бъдещата му съпруга, а втората представя моменти от едно тъжно детство и по-късно - осъзнато осъждане на „оня с мустаците“.

Актуалните случки – или по-скоро емоционални състояния – в книгата са посветени на едно любимо увлечение на Андреев – планинарството /„Завръщане в Пирин“/, на самотния живот на село, в който обаче надвечер може да „се отскочи“ до Америка чрез скайпа и дядото да се нагледа на внучето, което с всеки ден става все по-голямо /„Тридесет крачки до Америка“/, на закъснелите очаквания за съизживяване и съсподеляне, за парещата нужда от другар до тебе – „Шегите на Амур“, „Междучасието“, „Мостът“.

Стилът на Андреев е изчистен от дълги словоизлияния и детайли. Пестеливо, но точно и образно авторът ни въвежда в обстановката, с една-два щрихи нахвърля характеристиката на героите си. Диалогът му е стегнат, динамичен, адекватен на персонажите и ситуацията. Описанията му на природни картини са кратки, но успяват да създадат конкретна представа за мястото на случката и да ни убедят в автентичността й.

Разказите на Андрей Андреев носят полъха на една мека меланхоличност. Защото те са красиви спомени – дори когато разказват за нерадостни моменти от миналото – за изчезнало безвъзвратно време, което ни събужда нощем и понякога ни задава въпроси, на които не знаем отговорите.

В този смисъл неговите разкази са не само лични възпоменания, но и провокация към нас самите – спомняме ли си детството, момичето от първия чин с русата плитка, първата целувка, първата любов и първата раздяла, магическото появяване на рожбите ни, неизбежните семейни дразги, загубата на скъпи хора…

Все истории, в които можем да открием и своята.

Георги К. СПАСОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички