Други Пазарджик

Да почетем Петър Караангов като го прочетем

  24.11.2020 06:46             
Да почетем Петър Караангов като го прочетем

In memoriam

В последните дни изпратихме много хора. На 16 ноември ни напусна и известният поет и текстописец Петър Караангов, поразен от инсулт, само 5 дни след като чества 89-я си рожден ден. Излишно е да говорим какъв талант беше той. Всеки може да прочете творбите му и да си направи изводите. Достатъчно е да споменем пред широката аудитория, че той е автор на множество незабравими естрадни хитове като „Топъл дъжд“ на LZ, „Любовта е море“ на Лили Иванова, „Бяла песен“ на Паша Христова, „Закъснели срещи“ на Георги Минчев и много други. Но Петър Караангов не беше текстописец. Беше поет и то какъв.

Аз си спомням онзи 8 май 2008 г., когато се озова сред свои горещи почитатели в Клуба на дейците на културата в Пазарджик. Големият салон гъмжеше от посетители, дошли да се докоснат до него. Представих стихосбирката му „Вечерен праг”, но особено завладяващ бе рециталът хо негови стихове, изнесен от покойния актьор Продан Нончев. Този сценичен чудотворец живееше с поезията на Караангов, негов приятел, и възпламени публиката. А после пък бе ред на нашия гост да ни потопи в магията на словото. Когато се срещахме с него преди това, ме поразяваше изумителната му скромност, но тя не скриваше таланта му, докато правеше премиерите си в литературния салон „Старинният файтон”. Помня как през септември 2011-а влязох в дома му на ул. „Незабравка” и не го познах. Мислите му бяха накъсани, паметта – неуслужлива, трудно се концентрираше, но това не се отразяваше на любезността и гостоприемството му. В последните години тежкият мозъчен инсулт го заставяше да пази стаята и го лишаваше от контакти с близки и приятели. Поддържахме връзка по телефона, но здравословното му състояние се влошаваше. Той гаснеше и усещаше, че дните му на този свят намаляват. Да, кончината му дойде в напреднала възраст, но това не намалява болката от загубата на творец като Петър Караангов. Почетен гражданин на град Сандански, носител на Националната Вазова награда, на орден „Стара планина“ и редица други отличия... Наскоро издателство „Захарий Стоянов” издаде двутомник с избрани негови произведения. За поезията му, според литературната критика, е характерна философска вглъбеност и изящно изразена планетарна космогония. Хубаво е да намерите време и да ги прочетете.

Продрум ДИМОВ

Бел. ред.: Петър Караангов е роден на 11 ноември 1931 година в град Свети Врач, днес Сандански, в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва гимназия в родния си град, полувисш Държавен библиотекарски институт и българска филология в Софийския университет „Климент Охридски“. Работи като библиотекар в читалищната библиотека в Сандански, като коректор в издателство „Български писател“, като редактор на сп. „Пламък“, като главен редактор на издателство „Български писател“ и в Студията за игрални филми „Бояна“ . Той е директор на Народната библиотека „Кирил и Методий“ (1983-89) и главен секретар на Съюза на българските писатели (1989-91). Носител на множество награди. Стиховете му са преведени на повече от 20 езика.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички