Спорт

Дара Стоянова пише приказката си с труд и упорство

  12.12.2020 08:37             
Дара Стоянова пише приказката си с труд и упорство
Снимки Димитра Лефтерова и личен архив

Шампионката търси спешно апартамент за тренировка и стиска палци на медиците

ПАЗАРДЖИК. Стане ли дума за спечелен медал по художествена гимнастика, се сещаме за Дара Стоянова. Да, народът е казал: „Много баби, хилаво дете”, затова нямаме намерение да „бабуваме”, че Дара е следващото златно момиче на един от най-българските спортове, нито пък да я урочасваме. Но преди дни състезателката на „Диляна Прима” тя получи повиквателна за националния отбор и е неоспорим факт, че през последните години онова ситно момиченце, което впечатли цялата страна от сцената на „България търси талант”, се развива в правилната посока. Както е безспорно, че

Дара е най-успешната пазарджишка гимнастичка, която е на килима днес и сега

Има всички шансове Пазарджик да й се радва като на следващата Диляна Георгиева, Яна Сотирова и Ренета Камберова. Мнозина, включително председателката на федерацията Илиана Раева, наблюдават с интерес развитието й. Тя самата скромно и леко срамежливо отговаря на въпросите ни, а майка й Зоя и треньорката Величка Петкова също знаят, че за хвалби е рано, защото най-трудното тепърва предстои. Но и много работа бе свършена, въпреки „сушавата” откъм състезания година. Петокласничката в Спортното училище работеше за закономерната развръзка с повиквателната, спечелвайки медали в трудно достъпната категория „Елит”. Без помен от коронавирус,

годината за Дара започна обещаващо

с „Ейнджълс Къп” в столичната „Арена Армеец”, където грацията завоюва три златни медала на бухалки, лента и в многобоя. Журито оцени нейната гъвкавост и сложност в съчетанията и вицеевропейска шампионка Биляна Проданова я коронова като „най-пластична гимнастичка“. На държавното през август Дара Стоянова стана вицешампионка с пет сребърни медала в елита -  на бухалки, въже, лента, топка и в многобоя, за радост на Вили Петкова, хореографа Диди Кирова и останалите в треньорския щаб. Да не забряваме и четирите златни медала и приза „Мис Турнир“ в традиционния домакински турнир „Диляна Прима“. И това, въпреки повсеместната заплаха „КОВИД-19”.

„Всичко се обърка тази година.

Наистина чакахме контролно за прием в националния отбор, което все не идваше

заради усложнената обстановка, коментира пред „Знаме” треньорката Вили Петкова. Очаквахме да бъде през есента, но и тогава не се случи, така че останаха тестовете догодина. Решението на Управителния съвет на федерацията дойде малко изненадващо, но ни зарадва, въпреки че не знаем кога ще бъде следващото контролно. В този национален отбор заедно с Дара са три децата, родени 2006, 2007 и 2008 г. (бел. ред. Никол Тодорова, Жана Пенчева и Дара Стоянова) Те са най-малките, играли при девойки младша тази година. Има и деца, с две години по-големи от тях. Убедена съм в качествата на Дара. Надявам се само да е здрава.

Защото тази година доведе до травми и при малките

Тези прекъсвания, този „старт-стоп”-ритъм, влияят и на организма, и на мускулатурата, и все се появява нещо. А аз пазя и нея, и останалите. Толкова ги пазя, че повече няма накъде. Надяваме се с колегите да има разрешение за тренировки на спортисти под 18 години в малки зали с по-малко хора, подписахме и петиция. Вярваме, че ще дойде по-добро време”, убедена е треньорката.

Дара тренира с националните гимнастички на спортен лагер през януари в продължение на три дни в зала „Раковски“ и в зала „Арена Армеец“.

Заслужи си го през септември миналата година,

когато в София се проведе селекция за Олимпийско звено за девойки младша възраст за 2020г. Там грацията ни получи най-високите резултати от всички поканени перспективни гимнастички, родени 2007-2008г. Като награда за отличното си представяне Дара, заедно с още шест девойки младша възраст от други градове на страната, имаше възможност да се докосне до работата на националните отбори на България и да присъства и на първата за годината тяхна тренировка. Тогава Дара имаше възможността да покаже своите качества на старши треньора на националния отбор индивидуално жени Бранимира Маркова и на старши треньора на националния отбор за девойки индивидуално Валентина Иванова, които специално изгледаха нейните съчетания и иззказаха препоръки. Според Вили Петкова, това е било една прекрасна мотивация и незаменим опит в тренировките. За Дара пък е сбъдване на мечтата да се докосне до своите любимки. Сега пред „Знаме” радостта си не крият и г-ца Стоянова, и майка й Зоя.

„Очаквах да ме повикат на тестове през януари, коментира Дара. Повиквателната ме зарадва, но емоциите са хем положителни, хем отрицателни. Отрицателни, защото

вкъщи нямам къде да тренирам и сега спешно търсим апартамент под наем

Да има в него просторна стая, защото вкъщи нямаме много пространство, не мога да хвърлям уредите нависоко. Но изработваме елементите, работим по съчетанията”, пояснява малката шампионка.

Семейството търси помещение в района около театъра и се надява проблемът да се реши час по-скоро. Колкото по-голямо помещение, толкова по-добре – защото техният апартамент е с площ 60 кв. м. „На всичко ще сме благодарни, но ако няма мебели, ще бъде просто чудесно! Защото при всички тези съчетания с лента, бухалки и топка става сложно, обяснява Зоя. И тя, и треньорката, знаят, че няма опасност Дара да си вирне ушите след поредното признание.

„Никога не се е възгордявала, нито се е вземала прекалено на сериозно. Упорита и трудолюбива е, има мотивация.

Тя е от децата, които трябва да спирам

В залата ни често се чува „Стига толкова!”. При нея има и характер, но и артистичност – това е мнение и на мои колежки, които виждат присъствието й на килима. За съжаление тази година трябваше да допринесе за нейното развитие, но не се възползвахме максимално от времето. Ощетени са всички деца”, казва Вили Петкова.

„Дара никога не е имала колебание дали да тренира любимия спорт. Може би само веднъж, бе на 4 години. Тогава ходеше на художествена гимнастика, на латиноамерикански и на народни танци, както на английски. И след една тренировка, нещо смънка: „Ми май на гимнастика…” Явно са й направили забележка, а тя е чувствителна към критиките. На другия ден нещо са си говорили с треньорката и когато се прибра, още на входната врата, без да си е събула обувките, заяви:

„Мамо, аз ще стана световен шампион!”

След това е имало и много успехи, и много разочарования, но никога не е билр поставян въпросът за отказване от спорта. Въпрос на самосъзнание. Силен характер е. Тя сама си налага режими и ограничения в храната. Напоследък си позволява шоколад – той е с с 85 процента какао и го хапва с мярка, но не й се бъркаме”, казва Зоя.

„Имам режим. Ям повече плодове и зеленчуци. Фен съм на соленото, но си позволявам по малко сладко. Ям повече плодове и зеленчуци”, пояснява Дара. Любимо ядене няма, но любимки са й българските гимнастички – Бубето (Боряна Калейн, б.р.), Рени и останалите.

„Харесвам Рени. Тя е спечелила бронзов медал от олимпиада и искам да стана като нея. Не й викам „како”, а просто „Рени”, така я приемам”, доверява Дара Стоянова. Тя е свикнала на тежък режим. Знае да печели медали и шестици, макар че тренировките, започващи от 7,30 часа сутрин са изнурителни, а

след 18,30 с прибирането вкъщи идва ред а писането на домашни

Иначе й е време и за зъболекар, и за слагането на една ваксина, но още се търси пролука за тях… В редките си почивки 12-годишната гимнастичка предпочита да излезе със семейството си сред природата.

„Ходим на планина или просто се разхождаме навън. Много ми е приятно като излизаме. Или пък да гледаме и някой филм, макар че не съм най-големия фен на филмите. Музиката? Слушам и харесвам музиката от съчетанията, а компютър или телефон не ме изкушават. Предпочитам залата и тренировките”, споделя грацията на „Диляна Прима”, която си няма домашен любимец, но много би искала една котка, която да гушка вкъщи.

Дара е благодарна на много хора, особено на Вили Петкова и Диди Кирова, но специално поиска чрез страниците на „Знаме”

да пожелае успех на всички медици, които се борят с коронавируса

„Те са много смели и имат нужда от подкрепа. Моите леля и чичо Мариана и Стоян Стоянови също са лекари на първа линия в „Здраве”. Желая на всички да са здрави!”

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65
Всички