ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Д-р Фани Петрова, директор на РЗИ: Вече получихме 585 ваксини от 2753 заявени в областта

  08.01.2021 06:46             
Д-р Фани Петрова, директор на РЗИ: Вече получихме 585 ваксини от 2753 заявени в областта

От личен опит знам – заболяването е тежко, не го подценявайте!

Тази седмица започна ваксинирането на здравните работници в областта с втората пратка от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу Ковид-19. За подробностите по темата репортерка на „Знаме” разговаря с д-р Фани Петрова, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик.

- Д-р Петрова, колко общо са ваксините от втората пратка за Пазарджишка област и достатъчно ли са те?

- Във вторник пристигнаха 81 флакона, като във всеки флакон се съдържат по 5 дози. Т. е. получихме общо 405 ваксини. Те бяха разпределени в лечебните заведения, където се лекуват болни с Ковид-19, тъй като там имаше остра необходимост от ваксинация на колегите на първа линия.

Разбира се, тези дози не са достатъчни да обхванем всички желаещи. Но се надявам, че към 15 януари ще дойдат допълнителни количества и ще можем да включим и работещите в ДКЦ-тата, медицинските центрове, общопрактикуващите лекари и останалите практики, в това число денталните медици, фармацевтите, зъботехниците, служителите на Здравната каса и на РЗИ.

- А колко бяха ваксините от първия транш?

- 180, така че общият брой на дозите до момента стана 585. Заявили сме общо 2753 ваксини, но имайте предвид, че цифрата е променлива. Като цяло обаче смятаме, че ще покрием нуждите на всички желаещи на различните етапи на ваксинирането.

- Какви ваксинации предвиждате на следващия етап?

- В старческите домове и домовете за социални грижи. Освен това, със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието (РУО), се изготвят списъци за ваксиниране на учителите в областта.

- Кой къде се имунизира?

- В Пазарджишка област изготвихме т. нар Пътна карта, в която са разписани точно и ясно стъпките, които трябва да предприеме всяко лечебно заведение, къде трябва да се разкрият имунизационни кабинети, в кое лечебно заведение трябва да се извърши самата имунизация и т. н.

Имунизационен кабинет е обособен и на партера на здравната инспекция. В него ще ваксинираме персонала на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в областния град, както и лекарите по дентална медицина, магистър и помощник фармацевтите, зъботехниците и специалистите по здравни грижи от общините Пазарджик, Лесичово и Септември, включително и някои от общопрактикуващите лекари.

В самите лечебни заведения за болнична помощ са разкрити специализирани имунизационни кабинети за медицинския персонал в тях, както и за персонала на филиала на Спешна помощ в съответния район. Например пазарджишката Спешна помощ се имунизира в кабинета на МБАЛ-Пазарджик. В болниците във Велинград ,Панагюрище и Пещера пък се обхващат медицинският персонал в съответното лечебно заведение, плюс лекарите по дентална медицина,фармацевтите и т. н., както и филиала на Спешна помощ в града. В имунизационните кабинети на „Хигия” и „Здраве” се ваксинира персоналът на здравното заведение и на ДКЦ-тата към тях.

- Има ли прогнози кога ще започне ваксинирането на граждани?

- Още няма достатъчно яснота по този въпрос. Ще ви уведомим своевременно.

- Наблюдават ли се странични ефекти при нас?

- Не е съобщено за странични ефекти след поставянето на първите 180 ваксини.

- А Вие самата ще се имунизирате ли?

- Смятам да го направя, макар че вече преболедувах коронавируса. В тази връзка искам да споделя от личен опит, че заболяването е сериозно и тежко и не бива да се подценява!

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички