Пазарджик

Тодор Попов: Започваме модернизация на уличното осветление в Пазарджик

  12.01.2021 16:31             
Тодор Попов: Започваме модернизация на уличното осветление в Пазарджик

 

„Днес е поредния хубав ден за нашата община, защото получихме одобрение на проекта, касаещ подмяна на част от уличното осветление в града с енергоспестяващо LED осветление.“, съобщи кметът Тодор Попов.

Проектът по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021“ включва подмяна на съществуващите 1 057 броя осветителни тела с LED осветители. Той е на стойност 1 041 949 лева и е с продължителност от 18 месеца.

„С реализацията на норвежкия проект правим крачка към модернизацията на цялото улично осветление в община Пазарджик Средствата са безвъзмездни, предоставени от Норвежкото правителство, това е безвъзмезден грант.“, категоричен е кметът Тодор Попов. Той уточни, че администрацията е имала готовност с проект за подмяна на осветлението в цялата община, в това число и за населените места, но по Норвежкия проект е имало изискване за финансиране само до 600 хиляди евро.

„ По стартиращия проект ще бъде подменено осветлението  на основните пътни артерии в Пазарджик в следните участъци: от началото на града при Стадиона по бул. „Г. Бенковски“ до кръговото при Спортна зала „Васил Левски“, по  ул. „Ген. Гурко и бул. „България“ до моста на Марица. От кръговото при Спортната зала по „Пловдивска“ до КАТ и след това по ул. „Стефан Стамболов“ /така нареченото Околовръстно/ до моста на Марица. От  кръстовището на бул. „Георги Бенковски“ с „Кочо Честименски“ до началото на бул. „Цар Освободител“ през моста на Марица и по  цялата ул. „Царица Йоанна“ до Гарата.“, обясни Попов.

„Освен това ще бъде въведена Система за автоматизация и управление и на мониторинг на потреблението на електрическа енергия от външното осветление, а също и съоръжение за производство на енергия от ВЕИ за нуждите на външното осветление в града.“, посочи още Тодор Попов.

 

„С реализацията на този проект ще се подобри качеството на уличното осветление, защото то ще е по-добро като осветяемост, но и разходите ни за електрическа енергия за осветление ще паднат наполовина.“, каза кметът.

 „Ние бяхме обявили обществената поръчка предварително, под условие, тя е на приключване и до края на месеца ще бъде избран изпълнителят.“, заяви Тодор Попов.

За подмяна на осветлението в останалата част от града и за населените места той посочи, че администрацията работи по два възможни варианта – единият е по проекти с европейско финансиране по Плана за развитие, а другият – чрез ЕСКО договори – договори с гарантиран резултат, при които инвестицията се поема от външен инвеститор, а Общината заплаща поетапно на база реализираните икономии. „Имаме готовност и по двата варианта, така че до 2022 г да подменим осветлението в цялата община“, убеден е Тодор Попов.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65
Всички