Регионът

Положителни тенденции в храненето на децата в детските градини

  13.01.2021 09:38             
Положителни тенденции в храненето на децата в детските градини

През 2020 година инспекторите от отдел «Профилактика на болестите и промоция на здравето», дирекция «Обществено здраве» извършиха Тематична проверка за спазване изискванията на Наредба № 6 за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години. Извършени бяха 64 проверки в 46 детски градини на територията на област Пазарджик. Допълнително бяха проверени 53 сезонни менюта заедно с калкулационните ведомости към тях, изпратени от 36 детски градини. При проверките инспекторите обърнаха особено внимание на -дневния енергиен прием; дневния прием на основни хранителни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати; среднодневния прием на храни, съобразен с примерния продуктов набор.

При проверки в детските заведения се констатира следното:

В детските заведения храната се приготвя по предварително изготвени дневни и  седмични менюта с отразени в тях: енергиен прием, белтъчини, мазнини, въглехидрати. Среднодневният прием на храните е съобразен с примерния продуктов набор. Включени са представители на основните хранителни групи.

Проверените детски заведения в областта имат 4-кратен режим на хранене: сутрешна закуска, обяд и две подкрепителни закуски /предиобедна в 10 часа и следобедна/. Подкрепителната закуска в 10 ч. е плод.

Предлаганото месо е пилешко, свинско и телешко. Не се предлагат колбаси в основните ястия.  Ежеседмично на децата се предлага риба.

В менюто на децата е включен пълнозърнест хляб.

Предлаганите мляко и млечни продукти отговарят на БДС.

Предлаганият сок е 100%.

При приготвяне на храната се използват здравословни кулинарни технологии – варене, печене, задушаване.

Използваните мазнини са само слънчогледово олио и краве масло.

Най-често допусканите несъответствия са: все още предлагането на колбаси в закуската на децата, в някои детски градини – недостатъчен прием на мляко и пълнозърнести продукти.

Съгласно последните изменения и допълнения в Наредба № 6, на децата се допуска предлагане от месните продукти само на филе и шунка, приемът на пълнозърнести продукти трябва да бъде най-малко пет пъти в седмицата, разнообразието от плодове и зеленчуци се осигурява чрез предлагане най-малко на пет вида плод и зеленчук в менюто.

В детските заведения, в които бяха констатирани неблагополучия на директорите бе оказана организационна методична помощ. При повторни проверки се констатира, че допуснатите нарушения са отстранени.

Може да се обобщи, че храненето в детските заведения в област Пазарджик е на много добро ниво, разнообразно, с включени представители на всички основни хранителни групи. С малки изключения, се покриват дневните енергийни потребности на децата, както и препоръчителния среднодневен прием на белтъчини, мазнини и въглехидрати.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички