Други Спорт

Печеливш тото фиш и присъда белязаха откриването на басейна

  19.01.2021 06:04             
Печеливш тото фиш и присъда белязаха откриването на басейна

Забравената спортна история

В годината, в която Пазарджик е европейски град на спорта, започнахме да публикуваме неизвестни досега любопитни факти от историята на спорта не само в областния център, но и в някогашния Пазарджишки окръг. Свидетел, а в повечето пъти участник в тях или техен инициатор, е навършилият 90 години Иван Симеонов. Почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта по него време е зам.-председател на ОС на БСФС.

Говорил съм и преди за откриването на първия в страната закрит плувен басейн – на 27 декември 1967 г., превърнал Пазарджик във водещ в плувния спорт. За перипетиите с изчезналата вода няколко часа преди откриването и намирането на хума от Ихтиман от бригадира Темелко Кузев, който спаси положението. За изровения от багера насмолен чувал с петолевки от двора на богаташа Крекинков… Едва ли някой знае, че прокуратурата ни даде на съд - Славейко Кузев и мен, като председател и зам.-председател на ОС БСФС за това, че сме похарчили пари за награди на 12-те бригадири (по една хавлиена кърпа, а на Кузев - и една риза), и за плащане на допълнителна надница на всеки от бригадирите по 2,50 лв. на ден извън тази на Строително-монтажния комбинат. Защото изливането на бетонна плоча от 60 квадрата, без да се броят колоните, беше изключително трудна задача. На първа инстанция Районният съд ни осъди съответно на 12 и 10 месеца затвор условно, но на втора правдата рвъзтържествува и ни оправдаха. Притесненията ни не бяха нищо в сравнение с новата придобивка, която изникна на мястото на отчуждените къщи и склада на ОКС. На басейна с размери 25 х 12,50 м, с топла минерална вода, с прилежащи трибуни за 250 зрители, сервизни помещения и собствено парно отопление, се изградиха много шампиони като Красимир Туманов, Георги Дангалаков, Нели Санкева, Даниела Влайкова, Наташа Христова, Мария Мусиевска, Атанас Гетов, Дончо Дончев, Димитър Гичев, Ненко Чолаков, Симеон Борисов… Няма да забравим шестото място на Соня Дангалакова на 400 м съчетано плуване на олимпиадата в Москва’1980 (неин треньор бе Никола Иванчев). Постигнатите успехи са плод на покойните Христо Чочев и Йордан Пендев, на Никола Иванчев, Ангел Добрев, Димитър Аврамов, Христо Цонков, Борис Трифонов, Тодор Герджиков… Така тук през 1968-а се проведе първият републикански турнир „Методи Шаторов”, който продължи до 1989 г., а шампион стана пионерът Стоян Георгиев-Галячи. Малко по-късно се роди и модерният петобой - инициатор и създател на този спорт бе ОС БСФС, а не някой друг. Федерацията поиска от нас да направим окръжен отбор за републиканско първенство. В него влязоха пощенският служител Христо Чочев, лекоатлетът-шампион Димитър Ангелов-Шики, треньорът по плуване Антон Митров от Велинград и треньорът по конен спорт Георги Даскалов. И спечелихме бронзови медали.

Обаче не само багерът откри цял чувал пари покрай басейна. С Темелко Кузев пътувахме за Елин Пелин, за да купим черни плочки, с които да бележим дъното на коридорите на басейна. Тефтерът ми обаче изпаднал от джоба и Темелко ми го даде, след като го намерил. Там имаше един непроверен фиш. Проверих го - имах пет улучени числа и спечелих 10 000 лева. И с 5400 лева си купих жигула от Пловдив.

Иван СИМЕОНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички