Понеделник, 08 Мар 2021
 
Други Регионът

По празниците сме консумирали чисти храни

  18.01.2021 06:05             
По празниците сме консумирали чисти храни

Инспекторите влязоха в 104 обекта, съставен е само един акт за нарушение

ПАЗАРДЖИК. Ясни са резултатите от проверките на ветеринарите от Областната дирекция за безопасност на храните, разпоредена от проф. д-р Паскал Желязков, изпълнителен директор на Агенцията за безопасност на храните.

От 21 декември 2020 г. до 3 януари 2021 г. инспекторите влязоха в 104 обекта в Пазарджишка област, за да проверят годността на предлаганите стоки по коледните и новогодишните празници. От тях 25 са производствени предприятия, 6 са складове на едро и 52 магазина за търговия на дребно. Местата за обществено хранене са 21, съобщи за „Знаме” Антоанета Коприщенова от дирекцията.

За установени административни нарушения е съставен акт на търговец за храни с изтекъл срок на годност. Бракувани са 12 килограма месни продукти, предвидени за унищожение.

Ветеринарите констатират, че всички проверени обекти са регистрирани по Закона за храните. Сградният фонд и оборудването съответстват на дейността им. Спазва се системата за самоконтрол, осигуряваща безопасност на храните – температура за съхранението им и други изисквания. Продуктите притежават документи за произход. Спазват се условията и сроковете за съхранение на храните.

Осигурени са препарати за дезинфекция на работните места, на инвентара и на транспортните средства. Служителите и работниците ползват защитни облекла и предпазни средства. Доставчиците на храни също носят предпазни облекла, допълни Антоанета Коприщенова. И уточни, че за допълнителната дезинфекция се водят специални записки.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани