Понеделник, 08 Мар 2021
 
Регионът

Пещерци почетоха капитан Сафонов и освободителите

  19.01.2021 12:11             
Пещерци почетоха капитан Сафонов и освободителите

ПЕЩЕРА. Днес пред паметника на капитан Сафонов, до църквата "Св. Димитър", бе отдадена почит към паметта на руските, румънските, украинските, белоруските и финландски войни, жертвали живота си за освобождението на България.

Тук дойдоха д-р Николай Пенев- председател на Общински съвет – Пещера, зам.-кметовете на общината, служители от администрацията, представители на политически партии, организации, граждани и общественици.

На 19 януари се навършват 143- години от Освобождението на Пещера от османско владичество.

Както повелява традицията венци и цветя на паметника на капитан Николай Сафонов поднесоха от кмета на общината Йордан Младенов, д-р Николай Пенев, Общинския съвет на ОСЗР и ветераните от войните, политически партии, учебни заведения и признателни граждани.

“Ден, който ще остане в историческия календар на града като най-бележит. Освобождението на Пещера е част от бойната и историческа хроника на Руско-турската освободителна война. Първото руско войсково поделение, влязло в града на 19 януари като освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк„, припомни в словото си Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет на общината.

При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота на капитан Сафонов от 123 Козловски полк. Този храбър руски войн, изминава хиляди километра с ротата си от Кременчук до Пещера, заболява от тифус и умира в Пещера. Той е погребан в двора на църквата “Св. Димитър” с много почести от признателните пещерци, каза още Гълъбина Карамитрева.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички