Други Регионът

Плачикамен - символ на раздяла, скръб и надежда

  24.01.2021 06:27             
Плачикамен - символ на раздяла, скръб и надежда

Скулпторът Крум Дамянов дарява фигурата от бронз

БРАЦИГОВО. Скулптурната композиция от камък и бронз срещу сградата на поликлиниката привлича вниманието на брациговци и гости на града. Сътворена е от камъни, изсъхнало дърво с орязани клони и ангелче, символизиращи раздялата, скръбта, сълзите... и надеждата.

- Художественото произведение е посветено на знакови за брациговци места - Широк път и Плачикамен, разказа пред "Знаме" културтрегерът на града Владимир Батаклиев. - Тук от незапомнени времена нашенци са изричали с мъка думата "сбогом" на дюлгерите-гурбетчии в далечна чужбина.

Майки с китка здравец са изпращали донаборници в казармата,

а фронтоваците - на смъртен бой за свободата на Отечеството и Обединена България.

След мъчителната раздяла и последното "сбогом" у изпращачите остава надеждата, че един ден пак тук ще ги посрещнат живи и здрави. Много майки не дочакват синовете си, а голямата им скръб кара и камъка да плаче, откъдето идва и името Плачикамен. На това място от стари времена скромен камък е напомнял за миговете на разлъката,

на пролетите сълзи

за близките си хора, продължава разказът с вълнение Владимир Батаклиев.

Той и старият му верен приятел скулпторът Крум Дамянов възраждат паметното място за нов живот със скулптурната композиция. Проектът за изработването е изготвен от автора. В него са включени две части - камъни и фигура от бронз. Огромният камък с изникнало в него дъбово дърво, открит в местността Илчови ливади край града, е доставен с кран до мястото. Впоследствие

част от клоните на дървото са орязани и те символизират прекъснатият млад живот

на тези, които, далече от Брацигово, никога няма да се завърнат в бащиния си дом - майстори-строители, бунтовници, войни.

Във втората част на композицията също присъства камъкът. Върху него е стъпил ангел-хранител на душите на загиналите. Авторът Крум Дамянов дарява фигурата от бронз на брациговци.

- Минаващите покрай паметника се питат какво той символизира. Отговорът наскоро намери място в текст, изписан върху плочата в близост до монумента. Идеята и реализацията й е на комитет "Памет", чийто председател съм.

Знаменателното за брациговци кътче Плачикамен заслужава по-добра съдба

До един от камъните има кранче за вода, но, за съжаление, не се ползва за поливане на зелената площ. Тази година от сушавото време оцеляха само декоративните растения. Това не е добре, защото подобни места припомнят миналото и възпитават младите, изрази надежда Владимир Батаклиев.

Редом до Плачикамен е и друго паметно за града място - Широк път от калдъръм, водещ към Пазарджик. Пътят минавал покрай Стоянкината воденица, Дуковия мост на река Стара река, по посока към големия град. Около Плачикамен и Широк път са се ширели земеделски земи. Тогава Брацигово се простира до Капията - до сегашния парк "Априлци", бившо гробище. Засега у бъдещото поколение остава само споменът за Широк път и Плачикамен.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички