Регионът Спорт

Тенисът на маса в областта се съживи напук на короната

  25.01.2021 06:29             
Тенисът на маса в областта се съживи напук на короната

Децата играят при мъжете и стават все повече в силна конкуренция на запад и на изток

Необичайно жив е тенисът на маса в Пазарджишка област. Заради пандемията няма ваканция между двата полусезона, а сравнително нови центрове на спорта с екзплозивното бяло топче доказаха, че имат място в играта. Имаме предвид Пещера, Брацигово, Велинград, Бяга… Подемът на СКТМ „Панагюрище” и на СКТМ „Пазарджик”, а на този фон още повече липсва една от най-силните школи в страната – септемврийската на СКТМ „Локомотив”…

На 17 януари в Панагюрище се изигра втори кръг от първия етап във югозападната В група 2 при мъжете. Битките бяха завързани и „на кантар” – почти всички завършиха 3:2, и това напомни на първия кръг в Пещера. В тази група играят 9 клуба.

Сега на ход е новият полусезон

Едната приятна изненада е класата на СКТМ „Пещера”, който в момента е на четвърто място във временното класиране, но с равен брой точки с втория и третия в класирането – СКТМ „Панагюрище” и СКТМ „Обеля” (Сф), и е на три точки от първото място. Именно СКТМ „Панагюрище”пък  е другата хубава изненада – защото това е най-младият отбор със средна възраст 12-12 години. Вторият тим на „Асарел-Медет” води класирането с 8 победи от 8 срещи (да припомним, че първият състав играе в „А” група, а в редиците му се състезава играещият треньор на СКТМ „Пазарджик” Стоян Кордов, б.р.), но пък там има трима опитни състезатели. Силно се представят и пловдивските „Масов тенис” и „Марица фест”, както и СКТМ „Съединение” (Съединение), и столичният „Обеля”, макар в него да има само един по-опитен състезател, а „Златица” (Златица) и „Неврокоп” (Гоце Делчев) също не са за подценяване.

„Радваме са на прогреса, коментира пред „Знаме” играещият треньор и председател на пещерския клуб Валентин Делчев. Създадохме клуба през 2017-а с усилията на всички с големи сърца. Успяхме да направим една приветлива зала, за да може в Пещера да се тренира тенис на маса.

През тези три години организирахме 20 национални турнира,

В които участваха състезатели от Пещера, Брацигово, Бяга, Пазарджик, Пловдив, София, Велинград, Карлово, Калофер, Гоце Делчев, Смолян, Девин, Стамболийски, Крумово… Също така организирахме благотворителни турнири в помощ на Емил Йорданов, на Наско от Пловдив. Направихме турнир, за да помогнем за реставрирането на църквата „Света Петка” в Пещера, за издигането и на паметник на Васил Левски… Може да се похвалим че в нашата зала гости са били

звездите в тениса на маса като Денислав Коджабашев, Мария Йовкова, а също така и Сергей Рибанчов,

който е един най добрите състезатели, а сега и треньор на големите звезди в тениса у нас.

„Тренирахме и играехме упорито, така през 2019-а влязохме в лигата на В-2 на Българската федерация по тенис на маса. През 2020-а влязохме в лигата на ,Академия „Габровски". Именно през тези две години взехме домакинства за провеждането на кръгове от лигата в нашата зала. Най-радостното е, че най-малкия талант на СКТМ „Пещера” –

Онур Ахмед, е награждаван три пъти за спортист на годината

- за 2018-а, 2019-а и 2020-а година”, казва Валентин Делчев. Той поздравява и Онур, и съотборниците му Екатерина Фиданова, Дуки Ахмед,Петър Стоилов, Костадин Тинев, Тодор Маринов, Антон Делчев, Борис Дерменджиев и всички, които тренират и допринасят за популязирането на този атрактивен спорт.

„Смело мога да заява че създадохме едни страхотни приятелства за тези години и ще продължим да развиваме тениса на маса. Както обичам да казвам, всеки, прекрачил прага на нашата зала, е допринесъл за развитието на нашият клуб”, казва играещият треньор и председател и благодари на Община Пещера, „Биовет”, „Булфарма” и всички останали спонсори и медийни партньори.

СКТМ „Панагюрище” дръпна осезаемо

след завръщането на старши треньора Борис Влахов от Чепеларе, където в продължение на години работи като преподавател и треньор в Спортното училище. Преди дни клубът спечели за втора поредна година проект за младежта и спорта към министерството. Признанието е голямо, защото само три клуба в страната са одобрени. От миналата година по този проект 8 деца са останали в залата, пояснява пред „Знаме” Борис Влахов.

„Те не плащат нищо по време на проекта, а ние подсигуряваме 70 процента от обезпечаването като консумативи. Що се отнася до втори кръг при мъжете в зала „Арена Асарел” на 17 януари, малките ни състезатели играха уникално - включително и Димитър Димитров.

В първата осмица се наредиха само наши тенисисти

Първи е Георги Бойчев, втори стана Станислав Метанов, трети са Георги Тодориев и Йордан Генов, а Димитър Димитров е пети. Митко е втори клас, но допринесе за трите ни победи от изиграните 4 мача. Двама са петокласници, двама са шестокласници, но се борят наравно с мъжете. Капитанът Стойко Робов изигра само един мач, но показа защо е лидер. Йордан Генов пък изигра над 10 срещи и допусна само една загуба. Децата ни играят и в други възрастови групи, а това е полезно, за да трупат опит. Есенният дял на първенството протече стабилно, слава Богу, нямаше неизиграни мачове, нито служебни резултати. Остава ни да се надяваме всички да са здрави! Конкуренцията е на ниво. Специално пещерци ми направиха много добро впечатление. Отбор в средна възраст и един много талантлив млад състезател като Онур Ахмед, който играе с плам”, допълни наставникът. Негови възпитаници играят и

в конкуренцията -  СКТМ „Асарел-Медет”

Това са водачът и треньор Асен Попниколов (той е и директор на големия открит световен турнир „Асарел България оупън”) и „ядрото” Стефан Гагов, Даниел Христов и Божидар Васев.

През уикенда предстои междуобластен турнир в Пловдив и се очакват над 30 деца в залата на „Марица фест” на стадион „Христо Ботев”

СКТМ „Пазарджик” също е във възход, макар и при мъжете на Югоизток В-1, където са първи

Тук играят известният от турнирите на „Знаме” в работническия спорт Димитър Рудев, не по-малко опитният Ненко Тодоров, който сега дебютира като картотекиран състезател, 17-годишният Мирослав Ташков и добре познатият на любителите на тениса на маса Мирослав Манчев, който сега се завърна като активен състезател.

Възход и затова, защото все повече млади любители на хилката и топчето идват в зала „Васил Левски”, а това е ефект и от проведените със съдействието на Община Пазарджик турнири през годината. За да помагат на Кордов и на старши треньора и президент Веска Папазова,

с децата играят и много опитни любители

Масите във фоайето на залата са пълни и всяка вечер вратата се заключва след 21 часа.

Отборът при подрастващите на пазарджиклии играе в група В-2 и заема шестото място. Синът на треньора Стоян Кордов – Атанас, е на 15 години, както и съотборниците му Атанас Мичев и Костадин Дмерджиев, а брат му Ники Демерджиев е на 13.

Много силен тенисист е Матю Петков. Той е от Петрич и идва да учи в Пазарджик преди 2 години. Той обаче пропусна състезания, защото се разболя от КОВИД-19, пояснява Кордов. Отборите не са по-слаби от тези на югозапад, но интересното е, че тук „водите” са по-непознати”, казва той.

На 23 януари мъжете на СКТМ „Пазарджик” започнаха новия сезон с кръга в Смолян, а ден по-късно децата стартираха шампионата с турнир в Стара Загора.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани