Регионът Спорт

Тенисът на маса в областта се съживи напук на короната

  25.01.2021 06:29             
Тенисът на маса в областта се съживи напук на короната

Децата играят при мъжете и стават все повече в силна конкуренция на запад и на изток

Необичайно жив е тенисът на маса в Пазарджишка област. Заради пандемията няма ваканция между двата полусезона, а сравнително нови центрове на спорта с екзплозивното бяло топче доказаха, че имат място в играта. Имаме предвид Пещера, Брацигово, Велинград, Бяга… Подемът на СКТМ „Панагюрище” и на СКТМ „Пазарджик”, а на този фон още повече липсва една от най-силните школи в страната – септемврийската на СКТМ „Локомотив”…

На 17 януари в Панагюрище се изигра втори кръг от първия етап във югозападната В група 2 при мъжете. Битките бяха завързани и „на кантар” – почти всички завършиха 3:2, и това напомни на първия кръг в Пещера. В тази група играят 9 клуба.

Сега на ход е новият полусезон

Едната приятна изненада е класата на СКТМ „Пещера”, който в момента е на четвърто място във временното класиране, но с равен брой точки с втория и третия в класирането – СКТМ „Панагюрище” и СКТМ „Обеля” (Сф), и е на три точки от първото място. Именно СКТМ „Панагюрище”пък  е другата хубава изненада – защото това е най-младият отбор със средна възраст 12-12 години. Вторият тим на „Асарел-Медет” води класирането с 8 победи от 8 срещи (да припомним, че първият състав играе в „А” група, а в редиците му се състезава играещият треньор на СКТМ „Пазарджик” Стоян Кордов, б.р.), но пък там има трима опитни състезатели. Силно се представят и пловдивските „Масов тенис” и „Марица фест”, както и СКТМ „Съединение” (Съединение), и столичният „Обеля”, макар в него да има само един по-опитен състезател, а „Златица” (Златица) и „Неврокоп” (Гоце Делчев) също не са за подценяване.

„Радваме са на прогреса, коментира пред „Знаме” играещият треньор и председател на пещерския клуб Валентин Делчев. Създадохме клуба през 2017-а с усилията на всички с големи сърца. Успяхме да направим една приветлива зала, за да може в Пещера да се тренира тенис на маса.

През тези три години организирахме 20 национални турнира,

В които участваха състезатели от Пещера, Брацигово, Бяга, Пазарджик, Пловдив, София, Велинград, Карлово, Калофер, Гоце Делчев, Смолян, Девин, Стамболийски, Крумово… Също така организирахме благотворителни турнири в помощ на Емил Йорданов, на Наско от Пловдив. Направихме турнир, за да помогнем за реставрирането на църквата „Света Петка” в Пещера, за издигането и на паметник на Васил Левски… Може да се похвалим че в нашата зала гости са били

звездите в тениса на маса като Денислав Коджабашев, Мария Йовкова, а също така и Сергей Рибанчов,

който е един най добрите състезатели, а сега и треньор на големите звезди в тениса у нас.

„Тренирахме и играехме упорито, така през 2019-а влязохме в лигата на В-2 на Българската федерация по тенис на маса. През 2020-а влязохме в лигата на ,Академия „Габровски". Именно през тези две години взехме домакинства за провеждането на кръгове от лигата в нашата зала. Най-радостното е, че най-малкия талант на СКТМ „Пещера” –

Онур Ахмед, е награждаван три пъти за спортист на годината

- за 2018-а, 2019-а и 2020-а година”, казва Валентин Делчев. Той поздравява и Онур, и съотборниците му Екатерина Фиданова, Дуки Ахмед,Петър Стоилов, Костадин Тинев, Тодор Маринов, Антон Делчев, Борис Дерменджиев и всички, които тренират и допринасят за популязирането на този атрактивен спорт.

„Смело мога да заява че създадохме едни страхотни приятелства за тези години и ще продължим да развиваме тениса на маса. Както обичам да казвам, всеки, прекрачил прага на нашата зала, е допринесъл за развитието на нашият клуб”, казва играещият треньор и председател и благодари на Община Пещера, „Биовет”, „Булфарма” и всички останали спонсори и медийни партньори.

СКТМ „Панагюрище” дръпна осезаемо

след завръщането на старши треньора Борис Влахов от Чепеларе, където в продължение на години работи като преподавател и треньор в Спортното училище. Преди дни клубът спечели за втора поредна година проект за младежта и спорта към министерството. Признанието е голямо, защото само три клуба в страната са одобрени. От миналата година по този проект 8 деца са останали в залата, пояснява пред „Знаме” Борис Влахов.

„Те не плащат нищо по време на проекта, а ние подсигуряваме 70 процента от обезпечаването като консумативи. Що се отнася до втори кръг при мъжете в зала „Арена Асарел” на 17 януари, малките ни състезатели играха уникално - включително и Димитър Димитров.

В първата осмица се наредиха само наши тенисисти

Първи е Георги Бойчев, втори стана Станислав Метанов, трети са Георги Тодориев и Йордан Генов, а Димитър Димитров е пети. Митко е втори клас, но допринесе за трите ни победи от изиграните 4 мача. Двама са петокласници, двама са шестокласници, но се борят наравно с мъжете. Капитанът Стойко Робов изигра само един мач, но показа защо е лидер. Йордан Генов пък изигра над 10 срещи и допусна само една загуба. Децата ни играят и в други възрастови групи, а това е полезно, за да трупат опит. Есенният дял на първенството протече стабилно, слава Богу, нямаше неизиграни мачове, нито служебни резултати. Остава ни да се надяваме всички да са здрави! Конкуренцията е на ниво. Специално пещерци ми направиха много добро впечатление. Отбор в средна възраст и един много талантлив млад състезател като Онур Ахмед, който играе с плам”, допълни наставникът. Негови възпитаници играят и

в конкуренцията -  СКТМ „Асарел-Медет”

Това са водачът и треньор Асен Попниколов (той е и директор на големия открит световен турнир „Асарел България оупън”) и „ядрото” Стефан Гагов, Даниел Христов и Божидар Васев.

През уикенда предстои междуобластен турнир в Пловдив и се очакват над 30 деца в залата на „Марица фест” на стадион „Христо Ботев”

СКТМ „Пазарджик” също е във възход, макар и при мъжете на Югоизток В-1, където са първи

Тук играят известният от турнирите на „Знаме” в работническия спорт Димитър Рудев, не по-малко опитният Ненко Тодоров, който сега дебютира като картотекиран състезател, 17-годишният Мирослав Ташков и добре познатият на любителите на тениса на маса Мирослав Манчев, който сега се завърна като активен състезател.

Възход и затова, защото все повече млади любители на хилката и топчето идват в зала „Васил Левски”, а това е ефект и от проведените със съдействието на Община Пазарджик турнири през годината. За да помагат на Кордов и на старши треньора и президент Веска Папазова,

с децата играят и много опитни любители

Масите във фоайето на залата са пълни и всяка вечер вратата се заключва след 21 часа.

Отборът при подрастващите на пазарджиклии играе в група В-2 и заема шестото място. Синът на треньора Стоян Кордов – Атанас, е на 15 години, както и съотборниците му Атанас Мичев и Костадин Дмерджиев, а брат му Ники Демерджиев е на 13.

Много силен тенисист е Матю Петков. Той е от Петрич и идва да учи в Пазарджик преди 2 години. Той обаче пропусна състезания, защото се разболя от КОВИД-19, пояснява Кордов. Отборите не са по-слаби от тези на югозапад, но интересното е, че тук „водите” са по-непознати”, казва той.

На 23 януари мъжете на СКТМ „Пазарджик” започнаха новия сезон с кръга в Смолян, а ден по-късно децата стартираха шампионата с турнир в Стара Загора.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички