Други

Скандален кикбоксьор стана майор от руската армия и СПЕЦНАЗ-отговорник

  04.02.2021 06:41             
Скандален кикбоксьор стана майор от руската армия и СПЕЦНАЗ-отговорник

Георги Близнаков разказва своята истина за Донецк, Мюнхен и Околовръстното

СОФИЯ. Георги Близнаков определено има скандална слава, но това не му пречи да е бивш спортист, въпреки че след като се замеси в боя на Околовръстното преди 4 години (тогава бе пребит спортистът Васко Наумов след скандал за предимство) от него се разграничиха кикбоксьори и ММА-файтъри. На известния с прозвищата Пастора или Близнака обаче не може да му се отрече, че е сред първите кикбоксьори, а той е и републикански шампион в полутежка категория. На професионалния ринг имаше пет срещи, без победа, включително срещу Николай Семерджиев-Коко Тайсъна и Александър Пацов. Сега пък показва

сребърен медал от междузатворническо първенство по бокс

Преди дни Близнака излезе от затвора, освободен предсрочно и поиска думата, за да разкаже неговата гледна точка. „Лежах почти 2 години и 7 месеца. Върху името ми се изля много помия, а полицаи и надзиратели се смееха, защото вината ми като бияч така и не беше доказана. Осъдиха ме само за хулиганство”, пали се Близната. Той показа документи, от които е видно, че е произведен за заслуги в чин „майор” в руската армия след събитията в Донбас. И че е отговорник за България и за Германия на Съюз „Силните духом” - организацията на ветераните на СПЕЦНАЗ и участници в бойните действия, а двата документа са подписани от полковник С. Десятов и срокът им на действие е до 23 януари 2023 г.

През ноември 2015-а пръв „Знаме” писа за

участието му в армията наемници на Донецката народна република,

а след това на базата на публикации внационалната преса и на завъртането на клип, на който се вижда как Близнаков е награден с орден и казва „Служа на Донецката република”, от Киев обявиха, че ще искат екстрадацията му, ако се докаже, че е участвал в убийства.

Кикбоксьорът заяви, че е единственият българин в ДНА и предостави на редакцията снимки, документи и медал за храброст, с който е удостоен като разузнавач и командир на отделение за бързо реагиране. В Украйна отишъл по линия на Съюза на руските десантчици, на който е член от времето на престоя си в Германия. В разузнавателна рота “Тайфун” към едноименния батальон се озовал след полет през Истанбул за Ростов на Дон, а оттам продължил с кола към Новоазовск и към селцето Безименная, където бил дислоциран батальонът. Разказа за боеве с украинската армия и с чужди наемници от батальоните “Айдар”, “Донбас” и чеченския “Шах Масуд”.

„Бях там, но не съм убивал”,

твърди Георги, който у нас е отбил казармата в Парашутно-десантния полк в Пловдив. В началото на 2017-а Близнаков избяга в Германия, докато бе подсъдим по делото за побоя. В крайна сметка бе екстрадиран и осъден ефективно, включително на 2 години за нарушена пробация по дело за неплащане на издръжка.

„Осъдиха ме за неплатени 4250 лева, а имам официален документ от 2014 г., признат впоследствие от държавата, че бившата ми жена е получила над 12 000 лева и се подписва, че повече няма да има никакви претенции за плащане на детски, но аз ще имам право да виждам децата всяка седмица. Всяка! Нотариално заверен документ, само че не е приложен към онова дело, и заради именно този процес везните натежаха към затвора.

От 7 години не съм виждал децата си – знам, че са някъде в Англия с майка си

Що се отнася до боя на околовръстното, на пълния запис на клипа ясно се вижда, че не удрям никого, не нося никакво оръжие, нито палка, а опитвам да разтърва двете страни. Да не говорим, че бяхме провокирани – замеряни с шишета и обиждани. Затова и ме осъдиха само за хулиганство, а другите – за нанасяне на телесна повреда. Двадесетина дни преди това започнах работа при Ивайло Борисов-Ториното като охрана и бях на изпитателен договор.

Преди да ме екстрадират от Германия ме произведоха в чин майор.

Наградиха ме на церемония в Кремъл на 1 юни 2018 г. с този медал

Поканиха ме, докато бях в Мюнхен, където работих като охрана в елитен клуб. Там охранявах и една графиня в голямо имение. Но ми се обадиха от Москва и ме поканиха. „Как ме намерихте”, попитах по телефона, а отговорът бе: „Разведка, братан”. В Русия бях герой – в България – затворник. Зад решетките беше тежко, но не се предадох. Стимул ми беше признанието на Русия, откъдето имам три медала и един знак за инструктор първа степен по ръкопашен бой. Тренирах като кон по три часа на ден и работех, за да ми се броят два дни за три. Имах много награди и нито едно наказание. Затова и ме пуснаха условно предсрочно и сега се подписвам. Но заради присъдата никъде не мога да си намеря постоянна работа. Почасово работя като хамалин и съм доволен, че си изкарвам прехраната. Ще съм благодарен, ако някоя фирма чрез „Знаме” ми гласува доверие…

Що се отнася до

обидите и нападките от някои „бойци” след ареста ми,

само ще кажа, че после минаваха на пръсти край мен. Казват, че съм изложил българския отбор в Румъния, но не казват, че бях подведен, че ще се бия срещу „някакъв лимон”, а „лимонът” се оказа Андрей Стойка – световен шампион по „комбат” в тежка категория и утвърден европейски. Аз бях две категории под него и не бях спал от три дни, защото давах дежурства като охрана. Извикаха ме в последния момент, за да заменя контузения Деян Топалски и ме молеха да спася положението. Ако знаех срещу кого излизам, пак щях да го направя – защото съм такъв, ставам и тръгвам. Но щях да подходя много по-концентрирано. И на клипа се вижда дали „плувам” и съм „неориентиран”. Има клипове и на боевете ми с Пацов, с Тайсъна, а там се вижда кой колко удара вкарва на съперника си и кой е ощетен от съдиите”, казва Близнаков, който през 1993-а бе изгонен от Френския чуждестранен легион за лоша дисциплина само месец след постъпването си.. „На 51 съм, но се чувствам в суперформа, правя шпагати, боксирам крушата и се чувствам на 20.”

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички