Други Регионът

Втори февруари - с петел, геврек или в църквата

  02.02.2021 05:59             
Втори февруари - с петел, геврек или в църквата

Или защо най-мъжкият празник върви с най-немъжкият

В днешното време на много разлъки и изолация като крушка цепи мрака празничният Втори февруари. Там са се наслоили няколко празника, а отчетливо народът вижда два от тях – Петльовден и, да го наречем условно, Гейовден. И ги вижда народът откъм страната на комичното. Комичното си присъства в Петльовден и като продължение на Бабинден, когато бабите пародийно и театрално показват на всеослушание властта си, но ако театърът има смешно и тъжно лице, тук двете лица са усмихнати, а едното даже е ухилено до ушите. Тези, които живеят във Фейсбук, ще ви кажат, че двете лица на втори февруари се виждат най-добре в социалните мрежи.

Най-мъжкият празник върви с най-немъжкият

Никой не знае защо е така. Ама майтап да става. Кой ти дава пет пари за обредния календар на старите българи или за хомосексуалистите. Те явно са си узурпирали изконния български празник и оттогава към петела вървят и гевречетата. Дали причината е в полюсното привличане или пък полюционният статут на младежа-мъж е привлякъл и герои-гейове в тази светла дата. Според хората с по-особена сексуална ориентация, те са привлечени напреко волята си към Петльовден. Някой ги е пришил. А и официално ЛГБТ-организациите не припознават тази дата за своя, тъй като си имат друга - Световният ден за борба с хомофобията официално се отбелязва на 17 май. И може би са прави. Даже да не помним онзи

„гей парад” в Пазарджик през 2010-а, когато демонстрантите бяха приклещени от антидемонстранти,

а пък те – от полиция, постовете за 2 февруари напомнят на тази картинка. Постове на петли, мъжки рожби, турско робство и спасени от еничарство деца се редуват с нещо за гей-хората, написано от не-гейове с намигване, клонящо към насмешка. В най-добрия случай. Като видиш нещо за гей-хората, се изкушаваш да напишеш нещо отдолу, да ги спукаш от бъзик. Ако не го сториш, се обръщаш към най-близкия до теб събеседник и двамата им теглите по една майна.

Как обаче петелът отиде при гей-общността и от това цветовете на дъгата на шията му грейнаха още по-силно?

Тази странна ос „петел – пендел/педал”

не е странна само защото има две страни. От едната страна – мъжка птица, а от другата – грубо пренебрежително и обидно наименование към хората с различна сексуална ориентация. Може би ключовата дума за произхода на това е „ориентация”. Петелът ориентира света спрямо слънцето. Той води слънцето всеки ден при нас, та да може светът да светне и на свой ред да се ориентира. Както и пенделът извънжаргонно си е обикновена лампа с абажур. По гласа на петела се гадаело какъв ще бъде денят, какъв гост ще ти влезе в къщата, дали ще завали градушка или пък някой ще умре. Той е и пазител на дома, а на Петльовден неслучайно с кръвта му по вратите и портите се огражда същият този дом, както и домът Господен – в случая телата на момчетата, на чиито чела се изрисуват кръстове. Самото тяло на петела също е предначертано да участва в редица ритуали – краката за хвърляне на покрива, перата - за лековито баене и за украса на знамето колун, главата – да бъде забодена на портата и обърната на изток… Дотук няма нищо, което да провокира раждането на мръснишката песничка от соцвремето „Днес е втори февруари, ден на к-рви и к-рвари…” Е, да де,

думата „петел” и на български, и на английски, се асоциира и с мъжки полов член

Думата за „петел” на старобългарски е „кур” (оттам „курник”, а и руското „курица”), а пък cock на английски е и петел, и пенис. Дори без да броим митологичните му характеристики, петелът е животното, което особено символизира мъжкото – на фона на нежните си половинки. Петелът е потентен, напет, оперен, юначен, гласовит, активен физически… Той изскача от курника, изправя шия или скача на плета преди да изригне песента му. Тези глаголи също плачат да пришиеш към тях едни хора с една по-особена сексуална ориентация.

Част от теориите гласят, че хомосексуалното в този ден идва още от древността, защото точно в това време на годината са започвали Големите Дионисии в чест на древногръцкия бог Дионис, чиято кулминация е била в края на март и началото на април. Празниците са съчетавали в себе си много вино и разврат. Други казват, че това е опит на социалистическата власт, която идва след 9 септември 1945-а, да отклони вниманието на народа и да очерни тази светла дата, а трети намесват Народната опера, откъдето първи артистични хомосексуалисти започнали да празнуват този ден... Връзката се губи.

Така и навремето gay е означавало само “весел” и „шарен”,

а това не може да не са взели предвид зевзеците, които са забъркали гей-общността в аферата „Втори февруари”. В Пазарджишка област традиционно мъжете се събираха на тази дата в село Мирянци и без да осмиват гей-хората, показваха какво правят мъжете. Имаха си свой ритуал - докато се веселят, да изберат най-галантния и атрактивен мъж, и най-добър компаньон, като му връчат охранения преходен петел Гошо и преходното карирано сако. След четвъртвековна традиция сега ритуалът се свежда само до събиране край барбекюто и сладка раздумка. Колкото и да е тъжно, селата вече не са същите последни бастиони на традиционните обредни наши си ритуали. Има нужда от нестандартни мъжки сдружения, както има нужда от женски сериали. Ако дамите и не-мъжете с трепет чакат новия сезон на „Сексът и градът”, даже навръх втори февруари

мъжете не могат да се напънат и да възстановят фолклорния сериал „Сексът и селото”

Мъжки сериал с тостове за позаспал тестостерон и позабравени обичаи на „трифунците”, скрити зад Зимната (Вълча) Богородица, Сретение Господне и преподобните свети Евтимий Велики и свети Патриарх Евтимий Търновски. Там някъде са се срещнали всички те, но пък нали именно сретение означава „среща”.

Спокойно, смесването не е толкова вредно.

Петелът няма да започне да носи яйца освен своите две, нито хомо-хората ще изкукуригат.

И все пак, ако не са мъжете-зевзеци като тези от Хаджиево, Петеларовден комай е опънал петалата. Мъжете са станали активните на този ден вместо жените, чиято сила не е свършила след пиянството на Бабинден и би трябвало те да посочват кой юноша да заколи петела, кой да прави заклинанията с отязаната глава, да замесят обредните пити и кравайчета, да се съберат дружно и да направят знамето колун от петльови пера, червени конци, бръшлян и здравец, и да отидат при бабата-акушерка на гости, за да я дарят с къдели вълна (сиреч женското) и наниз от люти червени чушки (мъжкото). В новото време мъжете трябва да се докажат като мъже, а пък това

още повече изпъква на фона на не-мъжествеността

На мъженствеността, ако цитирам един мой приятел. Затова и са вкарали пародийно в кюпа безобидния хомо-хомосапиенс. Но пародията днес измества истинските обреди и в други празници, а особено силно – в кукерските игри. Подобно затлачване/маскиране е направила някога и църквата като е насложила своя календар върху народния. Сретението например е 40-ят ден от раждането на Иисус Христос и денят, в който той за първи път е въведен в храма – християнски еквивалент на езическото мъжко съзряване.

Но пародийното все пак си остава по-малкото зло, понеже чрез живите обредни игри си спомняме и по-отдавнашните им „издания”.

Днес се колят много по-малко петли, дори на Петльовден, отколкото

мъже, които се чувстват жени, лягат на операционните маси „да заколят петела”

Това е неизбежно, както е неизбежно, че ритуалът се превръща в механична манипулация, не по-ритуална от една проста смяна на пола. Която манипулация пък от чисто механичен акт може да добие задкулисен смисъл и да манипулира масите – в случая мъжете-зевзеци с ЛГБТ-организациите. На фона на всички останали манипулации това е глътка въздух. Целта отдавна не е празникът да осигури бъдещето с обреди, а да запази знанието за тях. Не е трагедия, че ритуалът е станал само набор от механични движения, без знанието, вярата и убедеността в проникването „отвъд”.

Не е трагедия, че сме забравили защо

само ден след празника на мъжката рожба и половото съзряване иде Зимния Симеон, когато жените се молят за рожба и раздават хляб, за да се сбъднат молитвите им. Трагедия е, че костната ни система я е хванала остеопорозата на делника. И че същият този делник, а не празникът, неусетно е станал просто театър с празни маски. Театър с механично-празни усмивки, празни пожелания, празни любезности и празни чувства.

Което е по-зле и от най-шумния гей парад.

Отрязали сме не главата, а краката и крилата на петела-традиция и той няма мегдан даже за предсмъртна агония. Остава ни поне да се мъчим да тачим всеки празник, пък бил той и най-празният, а още по-добре, да се включим в него. Ако един празник е бил пробив в тъканта на времето и време за преподреждане на света, сега е дупка в календарната линия, не по-опасна от дупката за разхлабване на колана. Всеки има нужда от такива колани, защото те са спасителен пояс.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички