Други Пазарджик

Галина Апостолова, пиано: Музиката на проф. Иван Спасов е кауза

  30.01.2021 06:10             
Галина Апостолова, пиано: Музиката на проф. Иван Спасов е кауза

ПАЗАРДЖИК. В петък вечер любителите на камерната музика чуха най-хубавите вокални произведения на основателя на фестивала "Зимни музикални вечери" проф. Иван Спасов. В концерта от втората вечер на 46-то му издание участваха сопраното Ева Перчемлиева - Тъканова и Галина Апостолова (пиано).

Минути преди началото на поредната им репетиция двете дами бяха любезни да разговарят с репортерка на "Знаме". Ето как отговори на въпросите ни пианистката Галина Апостолова:

- Г-жо Апостолова, с какво чувство изпълнявате музиката на проф. Иван Спасов?

- Случва ми се не за първи път и го правя с удоволствие, защото е важно да се свирят и пеят български произведения. Лично за мен музиката на проф. Спасов е кауза и така трябва да бъде за всеки музикант тук. Музиката е от малкото неща, които сме длъжни да запазим в безвремието, в което живеем - в този пълен общосветовен хаос.

- Трудно ли се свири маестро Иван Спасов?

- Важно е музикантът да познава различни стилове, а всеки един от тях има своя специфика. Както и нестандартният стил на Иван Спасов. Щом го е създал, знае как и има нужните опорни точки. В песните му има много изразителен текст като състояние и звукоизвличане. Това е характерно и за инструменталната, и за вокалната му музика. Важно е музикантът да има ухо за това как тя да се изпълнява и да се предава на идващите след нас. Защото е важно да остане.

- Как се вписва свиренето на пиано с певческото изпълнение на текстовете на песните?

- Композиторът избира стиховете, които изразяват същността на музиката му. Изборът на текст не е случайност. Той не се пише по определен повод или по поръчка. В произведенията на Иван Спасов има много тъга, свързана с личния му живот, своего рода раздвоение на интелигента за това, което вижда и това, което иска да бъде.

- Как се отразява музиката на автора на пианиста в личен план?

- Емоциите и вълнението преминават през сърцето на изпълнителя. Иначе, нещата не се получават. С Ева Перчемлиева - Тъканова изпълняваме камерна музика и сме едно цяло в музицирането, а душевната ни настройка си казва думата. Вярвам, че публиката ще усети силата на музиката, която предаваме на зрителите в залата.

Галина Апостолова завършва Музикалната академия в София по специалността "Пиано" и преподава "Камерна музика" там. Участва в камерно-вокални музикални състави, свирила е и с Пазарджишкия симфоничен оркестър. Определя се като многопосочен изпълнител в българската музика.

По време на пандемията със затворените зали вижда и положителна тенденция. На 9 януари слуша камерен концерт на студенти и докторанти в голямата зала "България". С радост установява, че една трета от местата са заети, повечето от тях - от млади момичета и момчета. Тя е оптимист, че в желанието си да общуват хората отново ще стигнат до сериозната музика. Защото тя, музиката, и сценичните изкуства не могат без публика. Пианистката Галина Апостолова се надява това скоро да се случи.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички