Други Пазарджик

Цигуларката Зорница Иларионова: Вълнението преди концерт е необходим трамплин

  31.01.2021 06:12             
Цигуларката Зорница Иларионова: Вълнението преди концерт е необходим трамплин

Зорница Иларионова изпълни концерт за цигулка и оркестър на Феликс Менделсон в 46-то издание на „Зимни музикални вечери”. Тя свири пред пазарджишка публика за трети път.

Младата музикантка отговори с удоволствие на въпросите на "Знаме".

- Г-жо Иларионова, имахте привилегията да сте солист във вечерта на откриването на международния фестивал "Зимни музикални вечери "Проф. Иван Спасов". Как се чувствахте на сцената?

- Благодаря на маестро Григор Паликаров за поканата. На пазарджишка сцена свирих още като ученичка в Музикалното училище в София, а после - и като студентка в Кралския колеж в Мадрид, в класа на проф. Захар Брон - легенда в цигулковото преподаване. Очаквах с нетърпение срещата с прекрасната пазарджишка публика, за която пазя най-добри чувства.

- Като млад изпълнител вълнението съпровождаше ли Вашето изпълнение?

- Винаги. То е неделима част от музикалния процес за нас, артистите. Вълнението е необходим трамплин, който те кара да се чувстваш по-различен, стъпвайки на сцената. Истинско щастие е да споделиш прекрасна музикална картина и красива история със зрителите. Това ти дава енергията, от която се нуждаеш за изпълнението. Вълнението не е страшно, а възможност артистът да съпреживее заедно с публиката незабравимата емоция.

- Как Вашето цигулково изпълнение се вписа в музицирането на Пазарджишкия симфоничен оркестър под диригентството на маестро Григор Паликаров?

- Случи се по най-фантастичния начин. Познавам маестрото - един от най-прекрасните диригенти. Същото мога да кажа и за останалите музиканти. А що се отнася до публиката, и този път тя посрещна изпълнението ми топло и сърдечно.

Самото събитие премина на високо професионално ниво и при голям интерес. Изборът на Менделсон бе на маестро Паликаров. Това е един от най-лиричните и вълнуващи романтични концерти в цигулковия репертоар. Още от дете мечтаех един ден да го изсвиря на сцена. Към това произведение подхождам с особено чувство и емоция.

За мен участието ми в тазгодишното издание на "Зимни музикални вечери" бе красиво и запомнящо се. Вярвам, че то даде нещо положително на всеки човек в залата.

След като завършва висшето си музикално образование в Испания, Зорница Иларионова се връща в България, където концертира. Пандемията й пречи да изнася концерти по света. Тя призна, че обича родината си и корените български.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички