Четвъртък, 29 Апр 2021
 
Други

Борисов хареса вагоните на „Коловаг”, дружеството в Септември ще рециклира 100 за БДЖ

  28.01.2021 14:03             
Борисов хареса вагоните на „Коловаг”, дружеството в Септември ще рециклира 100 за БДЖ

СОФИЯ. Министър-председателят Бойко Борисов разгледа на място новите електрически локомотиви за нуждите на „БДЖ-Пътнически превози и хареса рециклираните вагони на Вагоностроителен завод "Коловаг” АД-гр. Септември, който е един от водещите производители в световен мащаб.

Премиерът се запозна с техническите възможности на новото поколение локомотиви. Те разполагат с интернет, видео наблюдение, системи за сигурност и поддържат зададената от машиниста скорост. Той разгледа и един от рециклираните вагони на „Коловаг” и остана видимо доволен. Борисов научи от транспортния министър Росен Желязков, че до края на настоящата година се предвижда да има 100 такива вагона, като 15 от тях вече са в движение. „Без да предложим качество, не може да искаме хората да се качват и да пътуват във влаковете. Така стана и с градския транспорт в София. Когато станах кмет на София, най-младият тролей беше на 40 и няколко години“, напомни Борисов.

Вагоните ще бъдат изцяло подновени, модернизирани, климатизирани и ще обслужват основни влакове по маршрута между София-Бургас и София-Варна заедно с новите локомотиви „Така хората ще пътуват комфортно до Варна и Бургас и ще ползват всички удобства“, подчерта още Борисов.

Представител на „Пътнически превози“ изтъкна помощта на държавата за тази инвестиционна и посочи, че рециклираните вагони са изключително енергоспестяващи, давайки пример с това, че около 40 минути са били нужни за затоплянето на един стар вагон, докато за тези времето е само 12 минути. Същевременно гарантираният живот на рециклирания вагон е 30 години, защото е изработен от много здрави елементи.

 „Вече разполагаме с изключително мощни, бързи, икономични, най-добрите в света локомотиви. Близо милиард лева дългове на БДЖ изплатихме за 10 години и продължаваме обновлението на железницата“. У нас вече пристигнаха 3 от общо 10 броя новопроизведени магистрални локомотиви. Общата им стойност е 55 544 816 лв., като останалите се очакват в страната ни до края на месец май. В цената е включена техническата поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години. Дружеството е договорило допълнително доставката на още 5 нови локомотива на стойност 27 166 100,75 лв., които се очаква да пристигнат до края на годината”, каза Борисов.

Министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков пък заяви, че капиталовите инвестиции за железопътната компания през следващите години ще достигнат близо половин милиард лева. „Новите локомотиви са първата сериозна инвестиция в подновяването на тяговия подвижен състав на дружеството от 15 години насам“, допълни министър Желязков. Той отбеляза, че за следващия програмен период специално внимание ще бъде обърнато на железопътната инфраструктура в Северна България. „Обновяването на подвижния състав се движи паралелно и с обновяването на останалата инфраструктура“, заяви още Желязков.

Новите локомотиви са два пъти по-мощни и в същото време по-енергийноефективни с около 20 %. Развиват скорост от 160 км/ч – подвижен състав, с който БДЖ не разполагаше към момента. Машините са изключително комфортни за машинистите като интериор и начин на управление и са пригодени изцяло към новите системи за сигурност и контрол при движение.

Неотдавна писахме, че управляваният от инж. Емил Йончев Вагонен завод „Коловаг” АД  произведе и достави на пазара  нов продукт. Става дума за 98 м3 вагон цистерна за превоз на леки деривати. Първите  30 броя от новите вагони бяха експедирани за Германия, поясни инж. Емил Йончев, изпълнителен директор на „Коловаг” АД.

Репортаж от събитието може да видите тук:

https://novini.bg/video/29644

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

„ИСИМ-2” ЕООД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ХОРА ЗА ОПАКОВАНЕ НА ЗАКУСКИ И ПРАВЕНЕ НА САНДВИЧИ. ХОРАТА С ОПИТ СА С ПРЕДИМСТВО, 0988 390 693, 0899 333 459.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438
Всички