Четвъртък, 06 Май 2021
 
Крими Регионът

ВКС не допусна първия запис на заповед срещу община Ракитово от шестте за над 1,1 милиона лева

  02.02.2021 17:11             
ВКС не допусна първия запис на заповед срещу община Ракитово от шестте за над 1,1 милиона лева

СОФИЯ. Върховният касационен не допусна за разглеждане дело срещу отхвърлен иск за установяване на дължимост със запис на заповед за 44 970 лева. Записът на заповед е авалиран от бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова (тя впсоледствие бе осъдена) и е в полза на „Киссик консулт”, на базата на който столичното „Абнер комюникейшън” ЕООД си иска парите от община Ракитово. Определението на висшите съдии е окончателно.

Да припомним, че това е първият от общо шест записи на заповеди за 1 168 550 лева, а дали останалите пет търговски дела ще завършат по същия начин, предстои да видим.

„Знаме” писа през ноември 2017 г., че от община Ракитово оповестиха, че срещу администрацията са заведени шест изпълнителни дела по описа на пловдивския частен съдебен изпълнител Величко Апостолов. След подадени възражения от Общината, състави на Районен съд-Пловдив и Окръжен съд-Пловдив ги приеха за основателни и изпълнението по тях бе спряно. И това стопира отклоняването на общински пари в полза на взискателя - дружествата „Абнер Комюникейшън” ЕООД и „Омега Гранд” ЕООД, като по този начин са спестени приблизително 1 160 000 лева. Причина за образуване на делата били подписани от бившия кмет Еленкова шест записа на заповеди. Те обаче касаят правоотношения между търговски дружества - „Киссик консулт“ ЕООД, „Абнер Комюникейшън“ и „Омега Гранд“ ЕООД. Община Ракитово чрез кмета Еленкова е станала поръчител, без да има каквото и да е правно основание за това и без решение на Общински съвет. Реално, бившата кметица е задължила едностранно общината да заплати сумите по записите за заповед, без да има договорни отношения с тези фирми. Във връзка с това деяние в Окръжна прокуратура-Пловдив бе образувана прокурорска преписка, после папката отиде в спецпрокуратурата и срещу Емилия Еленкова бе образувано производството, което към момента е висящо.

„Въззивният съд е анализирал правните норми на чл. 462 от ТЗ, както и специалните норми на чл. 21, ал.1, т. 10 от ЗМСМА, както и чл. 39, и чл. 40 от ЗОД, приемайки, че е налице императивно изискване задължаването на Общината по определен вид сделки и договори, включително и като поемане на гаранционно задължение да стане само по решение на Общинския съвет. Липсата на спазване на това изискване в случая с издаването на авала, е прието за липса на формирана воля от страна на Общината, а съответно подписването на авала от името на Общината чрез кмета е прието за действие без представителна власт и като непотвърдено, а оспорено от представлявания, е прието за нищожно. Но доколкото авалът на записа на заповед е формална сделка, е прието, че по силата на чл. 462 от ТЗ, кметът на общината следва да се счита за лично задължено лице”, аргументират се от ВКС.

Съдиите на предходните инстанции приеха, че съгласно ЗМСМА, Общината е юридическо лице, а Общинският съвет е органът на местното самоуправление. А от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че Общинският съвет при Община Ракитово не е приемал решение и не е упълномощавал кмета Емилия Еленкова да сключва сделки и да поема от името и за сметка на Общината задължения към ищеца "Абнер комюникейшън“ ЕООД, с които да гарантира изпълнението от страна на "Киссик консулт" ЕООД, гр. Пловдив на поетите от него задължения абстрактната сделка...

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

„ИСИМ-2” ЕООД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ХОРА ЗА ОПАКОВАНЕ НА ЗАКУСКИ И ПРАВЕНЕ НА САНДВИЧИ. ХОРАТА С ОПИТ СА С ПРЕДИМСТВО, 0988 390 693, 0899 333 459.
Всички