Други Регионът

Създаване на светове по време на пандемия

  07.02.2021 06:19             
Създаване на светове по време на пандемия

Как пътешествието на творците може да бъде вдъхновение за нашето собствено?

Литературата е в основата на живота. Въпреки, че думите са написани на хартия, те оживяват в ума на всеки любител и развиват способността му да чувства през призмата на писателя. С други думи, литературата е пътешествие за твореца, което се материализира във въображението на читателя и доста често се превръща във вдъхновение за собственото ни пътуване.

Четенето още от ранна детска възраст е важно за всеки. С течение на времето любопитството на младите започва да се развива все повече и повече, и приказките от детството биват заместени с много по-сложни текстове. В по-късен етап,

държейки книгите като ключове, може да прозрем истинската важност на литературата

- да разбираме и обясняваме света през различни перспективи. Физически е невъзможно да се превърнем в друг човек, както и да разберем изцяло сложността на неговия свят, но литературата отдавна е алтернатива за това - лесен начин да комуникираме с твореца и чрез неговите убеждения да разсъждаваме върху собствения ни живот.

Трудно ли е обаче за творците да построят и да ни запознаят с техния свят, чувства и преживявания? За Флориан Пекаж от град Белово, изглежда, че любовта към литературата и творческото писане са като религия - убежище изпълнено със свобода да създава и място на покой. Той смята, че умението да създаваш се тренира и усъвършенства се с времето, както и че те отвежда на нови места, среща те с нови герои и приключения.

Когато пише художествена литература, той често използва т.н светостроене

- процес на изграждане на измислени светове, планети, а понякога и цели вселени. Писателите, които използват този метод, имат възможността да развият света си по всички възможни начини - от почти идентични със света който ни заобикаля, до изцяло непознати като света на Толкин и неговата Средна Земя. Флориан развива интереса си към творческото писане преди повече от 10 години и до този момент е награден с множество публикации.

На въпроса какво прави светостроенето толкова интересно, той отговаря, че авторът се превръща във всемогъщ бог и от него зависи всичко. Всяка една идея може да бъде превърната в елемент от бъдещия свят и много често чрез своите светове авторите се опитват да засегнат проблеми и ситуации от реалния свят и да ги завъртят през собствената им призма. Той споделя, че много често емоционалните му възгледи и убеждения се съдържат най-вече в героите и по-малко в заобикалящите ги детайли, като например политически порядки и социална структура.

По време на световната пандемия, много от навиците на хората се промениха. Изглежда, че един от тях е свързан със системного четене на книги. Хората винаги са намирали емоционален комфорт в книгите по време на стресови ситуации и още в миналото интересите им са били повлиявани от заобикалящият ги свят. Например,

интересът към готическата литература във Великобритания е бил като отговор на Френската Революция (1789-99),

a популярността на т.нар. черни романи и детективски истории са повлияни главно от Голямата депресия през 1929 г.

Въпреки че е още рано да се говори за това как пандемията ще повлияе на предпочитанията на четеца, няколко проучвания показват, че интересът към художествената литература се е засилил от преди няколко десетилетия, както и към научната литература. Според проучване на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, през последната година все повече студенти

намират лек за стреса в магическите светове на Тери Пратчет и този на Хари Потър,

което според тях се дължи на желанието на четеца да избяга от реалността и да намери надежда за скорошна промяна.

За Флориан изглежда, че месеците, прекарани вкъщи, също са дали добри плодове за развитието на нови и още по-интересни светове, с които тепърва ще се запознаваме. Според него, създаването на света на героите не е първостепенното нещо, защото е просто сцената за действие, но тяхната роля може да бъде ключова за много неочаквани обрати. Вярва, че при създаването на съвършен свят е важно да следваме няколко основни правила, които са подкрепени от твърденията на неговия любим автор - Брандън Сандерсън. За Флориан няколко са въпросите, на които бъдещия творец трябва да отговори, преди да създаде свой свят. Първият е какво бихме искали да постигнем със създаването на магическа система, която да послужи за решаване на проблеми. Вторият въпрос е каква да бъде магията, което зависи главно от въображението на автора, но според Сандерсън,

недостатъците на ограниченията са много по интересни от самите сили,

тъй като това стои в основата на създаването на конфликт.

Да създадеш нов свят може да бъде разгледано като изцяло ново предизвикателство, както и отговорност. Художествената литература е по-подходяща за различни групи от хора с различни интереси, но точно в това се състои и отговорността, която автора трябва да поеме. Тя му позволява да разглежда сериозни въпроси и проблеми, но не по толкова директен начин както литературния реализъм. Флоран споделя, че авторите носят бремето на идеалите, споделяни и преследвани от техните герои, но също така

са длъжни да покажат на читателите какъв би бил светът в по-различни условия,

а понякога дори какъв би трябвало да бъде. За него книгите възпитават качества у читателя, а отговорността за тези качества пада изцяло върху твореца. Във фантастиката например, казва Флориан, едни от най-вълнуващите моменти са героичните, но те далеч не са запазени само за рицари и могъщи владетели. Понякога героизмът на обикновения човек, успял да прекрачи своя праг на възможности, е също толкова вълнуващ, ако не и повече, с което читателят се учи не само на смелост, но и на упорство и достойнство.

Всеки автор иска да създаде свят с който да донесе на читателите незабравимо преживяване, но да не забравяме, че разказването на истории понякога е много повече от това.

Книгите, които четем, доста често се превръщат в пътеводител за собствените ни пътища, дори и най-обърканите, а авторите съвсем неосъзнато вече са станали едни от най-верните ни спътници в това пътуване около световете.

Михаела ИСКРОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички