Пазарджик

Новият шеф на пожарната: След 20 години служба още ходя с желание на работа

  16.02.2021 06:40             
Новият шеф на пожарната:  След 20 години служба още ходя с желание на работа

Не се страхувайте от предизвикателства и вярвайте в себе си, съветва младите си колеги комисар Ангел Ангелов

ПАЗАРДЖИК. Комисар Ангел Ангелов е новият директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пазарджик. Той е на 44 години и е в редиците на МВР от 2001 година. Целият му професионален път до момента е в пожарната.

Завършил е Академията на вътрешното министерство. Заемал е различни изпълнителски и ръководни длъжности, като последната е началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в РДПБЗН-Пазарджик.

За постигнати резултати в служебната си дейност е награждаван многократно от главния секретар на МВР и от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. 

Комисар Ангелов е семеен, с едно дете. Първото си интервю той даде за "Знаме".

- В какво състояние поeмaте Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"?

- Поемам ръководството на РДПБЗН – Пазарджик, като съзнавам огромната отговорност, която стои зад тази висока професионална позиция. Дирекцията е в много добро състояние както като материално-техническата база, така и що се отнася до окомплектовка и качество на екипа.

- Целият ви професионален път е преминал в пожарната. Какви са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправял?

- Освен че съм заемал изпълнителски и ръководни длъжности, съм участвал и в гасенето на пожари. Най-голямото предизвикателство е свързано с общуването с хората. Пожарникарите комуникират с хора от най-разнородни социално-икономически слоеве - със самотноживеещи и хора в неравностойно положение, с представители на държавни и обществени институции, с ръководители на големи структуроопределящи предприятия, със средния и дребен бизнес.

- Кога Ви е било най-трудно?

- Един от най-трудните моменти е решението ми да се върна да работя в Пазарджик, за което не съжалявам. Хората тук са изключителни професионалисти и сред тях открих не само колеги, а и приятели.

- Спомняте ли си случаи и хора, на които сте помагал? Поддържате ли връзка с тях?

- В работата си съм помогнал на много хора, особено на самотноживеещи. Важно е да отбележа също така, че към всички районни служби има изградени младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец”. Децата, които участват в тези отряди, продължават да поддържат активна връзка с нас. Надявам се те да са наши бъдещи колеги. Много добре си сътрудничим и с доброволните сформирования. Поздравявам участниците в тях за желанието им да бъдат полезни.

- Работата в Държавния противопожарен контрол Ви е срещала с много хора от институциите и от бизнеса. Ще помогнат ли тези контакти на дейността Ви като директор?

- В досегашната ми работа винаги съм поддържал добри взаимоотношения както с ръководителите на държавните институции, така и с представителите на големите и малките фирми в региона. Като директор на РДПБЗН - Пазарджик ще продължа да поддържам все така добри взаимоотношения и взаимодействия с всички институции в областта. Това е особено важно с оглед превенцията и опазването живота и здравето на хората.

- Как ще се развива регионалната дирекция оттук-насетне? Предстоят ли промени?”

- Както казах, материалната база е добра, противопожарните екипи също. Ще се старая да запазя това, което е изградено до момента, като промените ще са свързани единствено с надграждане на постигнатото Бих посочил като пример, че ще бъде поставен акцент на повишаването на професионалната квалификация на служителите, както и на работата с подрастващите деца и младежи. За мен превенцията е изключително важна, ето защо ще наблегнем на работата с децата и по-голямата информираност на хората.

- Защо решихте да се посветите на противопожарното дело? Имало ли е моменти, когато сериозно сте обмисляли да се откажете?

- Като всяко дете от моето поколение и аз исках да стана полицай или пожарникар. В крайна сметка се насочих към пожарната. Никога не е имало моменти, в които сериозно съм обмислял да се откажа.

Вече 20 години отивам на работа с желание.

- Имате дете. Ако някой ден то тръгне по Вашия професионален път, какво ще му кажете?

- Ще го подкрепя, по какъвто и професионален път да поеме. Ако пожелае да стане огнеборец, ще му кажа, че е трудно, но това е предизвикателство, с което ще се справи с любимите хора до себе си.

- Какъв съвет ще дадете на младите си колеги, които в момента правят своите първи крачки на това поприще?

- Бих ги посъветвал да не се страхуват от предизвикателствата, да влизат смело в тях, да вярват в собствените си сили, да вярват в себе си и да се научат да работят в екип, защото екипната работа при нас е от изключително значение.

- От 2001 г. сте в редиците ва МВР. Промени ли се работата на огнеборците оттогава?

- Да, определено се промени. Сега те са изправени пред още по-големи предизвикателства. Нека си спомним, че от миналата година работим в Ковид обстановка и ние сме на първа линия както в гасенето на пожари, така и в проверките на Ковид отделенията, при наводнения, катастрофи и в други тежки ситуации.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички