Четвъртък, 25 Фев 2021
 
Други ИНФО КОВИД-19

Излекувани от Ковид-19 продължават да се оплакват от умора и задъхване

  16.02.2021 14:33             
Излекувани от Ковид-19 продължават да се оплакват от умора и задъхване

Всеки понеделник, от 14:00 до 17:00 часа, в Бялата къща в Пазарджик, лекари от Клиниката по съдова хирургия в "Уни Хоспитал"-Панагюрище извършват оценка за периферна съдова болест при пациенти, преболедували КОВИД-19.

Ето как отговаря на най-често задаваните въпроси доц. Андриан Тонев, д.м, началник на клиниката:

- Доц. Тонев, кои са симптомите, които пациентите, преболедували КОВИД-19, не бива да пренебрегват?

Според направени изследвания, след като са били излекувани от Ковид-19, пациентите продължават да страдат от умора и задъхване в продължение на седмици. Науката обаче все още не разполага с категорични данни за дългосрочните последици от инфекция с коронавирус. Т. нар. пост-КОВИД синдром е със сериозен интерес в научните среди, но в практиката ни като лекари пациентите споделят, че някои от симптомите на заболяването ги измъчват с месеци.

- Вашите наблюдения като началник на Клиниката по съдова хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал“ какво показват – по-голяма ли е опасността от развитие и задълбочаване на артериалните и венозни заболявания за пациентите, боледували от КОВИД-19?

- Нови изследвания в САЩ и Германия доказват, че той повишава многократно опасността от инфаркт на миокарда, инсулт, белодробна емболия и остри съдови заболявания.

В тази връзка, в случай, че пациентите имат оплаквания, в „Уни Хоспитал“ организираме редица прегледи, свързани с пост-КОВИД синдрома.

- Какъв съвет бихте дал на пациенти, които вече имат заболявания и не са боледували от КОВИД-19?

- Когато спазваме дистанция, спазваме добра хигиена и се вслушваме в препоръките на нашите медици, вероятността да се разболеем от коронавирус намалява.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

2. ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

12. ПРОДАВАМ 2 ПАРЦЕЛА, ЕДИН ДО ДРУГ, ПО 1576 КВ.М. ЕДИНИЯ, С.БРАТАНИЦА, ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК, В РЕГУЛАЦИЯ, ПАНОРАМЕН ИЗГЛЕД, 1 ДКА-13000 ЛВ.,ТЕЛ.: 0876 578 153.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО "ЕЛИТ", 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ: 0887915316

Всички