Други Регионът

88-годишна майсторка на дантели: Плетенето гони лошите мисли!

  20.02.2021 06:35             
88-годишна майсторка на дантели:  Плетенето гони лошите мисли!

Правя го по всяко време - и денем, и нощем

БЕЛОВО. Родената в Голямо Белово майсторка на дантели Павлинка Коцева от години живее в Белово. След загубата на своите родители и двете си сестри, 88-годишната жена остава сама.

Сиромашията в семейството й, вместо на училище, я праща на 14 години да чука щайги в дървопреработвателното предприятие "Чавдар" в Белово. В дъжд и пек всеки Божи ден тя отива и се връща до работното си място. По-късно се труди в столарски цех и в Завода за хартия до пенсионирането си.

Павлинка, леля Поли, както я наричат беловци, обича хората, умее да общува с млади и по-възрастни, а съседи често й гостуват на чаша чай. Те помагат по-леко да минават дните й, затворена днес у дома си заради пандемията от коронавируса.

Най-близка до нея е племенницата й Анна Кехайова, председател на читалището в Голямо Белово, която помогна на "Знаме" да разговаряме с Павлинка за мурафета й да плете дантели на една кука.

- Г-жо Коцева, кога за пръв път хванахте шилото и конците?

- В детството ми жените от махалата се събираха заедно да плетат, да бродират и шият. Сред тях бяха майка ми и по-голямата ми сестра. Щом те за малко оставят ръкоделието си, опитвах да продължа с дантелите. Невинаги успявах и получавах заслуженото - сериозно мъмрене и леко потупване.

Навремето ушитото от домашно тъкани вълнени и памучни платове и кенари задължително завършваше отдолу с дантелка - като например женските ризи, кърпи за глава, спални чаршафи, покривки за легла, за маса и други. Така от малка красотата на изплетеното на една кука стана част от моя живот, любимо мое занимание повече от 70 години, та и до днес.

- Какво майсторите?

- Покривки за легла, за маса (кръгли, правоъгълни и елипсовидни), за дървени мебели, за салфетки за сервиране, за дрешки на кукли. Моделите са 80 вида, но колко неща са излезли от ръцете ми, не мога да кажа.

В началото копирах фигурки от машинноизработените дантели, продължих с моделите от модните женски списания. Опитът в плетенето ми помогна сама да си измислям и рисувам моделите, по-сложни и по-красиви. Някои ги повтарям многократно и все едно, че ги работя за първи път. Любима ми е покривката за легло с големи фигури на планинското цвете еделвайс. Някои от фигурките върху дантелите са трудни и ми отнемат повече от час едната.

Конците и шилата са съобразени с вида на изделието. Използвам за плетене конци с номера 60, 80 и 100, както и рибарско тире. Разцветките са в бяло и екрю, с което лично аз предпочитам да работя.

- В кои други изделия дантелите намират място?

- Навремето с тях се обточваха бебешките пелени. Поръчваха ги свекървите за внучетата си. Изработила съм над 60 екземпляра, всяка пеленка - грижливо опакована и вързана с панделка.

Освен дантели на една кука, плетях жилетки без ръкави, триъгълни и правоъгълни шалове, завършващи с ресни. С тях жените в селото се загръщаха през студените дни. Сега са отживелица, дамите ползват шалове от по-изискани материи. Плета покривки за легла и на 5 куки.

- Дантелите стоят добре само колосани.

- Използвам традиционна народна технология. Смесвам определено количество брашно с вода и потапям изплетеното. Поставям го между два памучни плата и го гладя, докато изсъхне. Не ползвам съвременни препарати за колосване.

- Има ли интерес у младите да плетат на една кука?

- Мисля, че не, защото подобни изделия не се ползват в съвременния бит на българката. Преди години предадох опита си в Клуба за плетене към читалището в родното ми село. Знам, че жени и сега радват с плетивата си своите внучета и правнучета.

Занаятът не е лесен. Изисква здрави очи и ръце и много броене, защото сбърканото трудно се поправя.

През топлите дни ръкоделствам на пейката пред жилищния блок. Любопитни хлапета се навъртат край мен и задават въпроси за плетивото. Казвам им: "Нека майките ви купят шило и конци и ще ви науча да плетете!". Но досега това не се е случвало.

- Беловците виждали ли са произведенията Ви от дантели?

- Да, в изложба в местния Исторически музей през 2018 година на тема „С дъх на бяло сладко”. На следващата година кметът на община Белово инж. Костадин Варев ме удостои с грамота "За дарение и принос за издирването и съхраняването на историческото минало на Беловския край". Участвах и в изложбата на старите художествени занаяти в Пазарджик. Разминах се обаче с поканата за пленер - единственият шанс да намеря ниша да продавам сътвореното с прежда и игла. Но не съжалявам.

С радост подарявам дантели и ще продължавам да го правя, защото младите, ако не ги ползват, нека ги пазят за спомен. Всичко, изработено ръчно и с любов, е ценно.

- Какво е за Вас плетенето?

- Правя го по всяко време на деня, даже и нощем, когато сънят бяга от очите. То ми доставя удоволствие, дава ми спокойствие, гони мрачните мисли. За самотен човек плетенето е вид развлечение и усещане, че си полезен и времето не е отишло напразно. Захванах ново ръкоделие и нямам търпение да го довърша. Ръцете ме наболяват, но желанието да създавам красота е по-силно от болежките.

- Какво друго обичате да правите?

- Да чета книги. В ъгъла на дивана присъстват две неща - кълбото с куката и книгата, които сменям, взависимост от настроението. Сега чета "Стопанката на Господ: сказание и требник на българската народна вяра" от Розмари Де Мео - писателка с български корени, завършила НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов. Благодаря на племенницата си Анна Кехайова за книгите, които ми предоставя.

Пожелавам на всички здраве и да пазят съхраненото в изкуството, защото е важно днес!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички