Други Регионът

Художничката Росица Илиева: В Лондон живея и творя с мисълта за България

  22.02.2021 06:39             
Художничката Росица Илиева: В Лондон живея и творя с мисълта за България

ПЕЩЕРА. В галерия "Проф. Веселин Стайков" родената в Козарско художничка Росица Илиева откри първата си самостоятелна изложба живопис. В експозицията са представени над 100 творби, рисувани в Лондон. Сред тях са пейзажи, натюрморти, абстрактни композиции, акварели и графика. Картините красят частни колекции у нас, в Англия, Германия, Дания и Канада.

Росица Илиева със семейството си живее във Варна, но през последните 12 години работи като икономист в Лондон. Завършва Техникума по строителство и архитектура в Брацигово, а после Икономическия университет в морската столица.

Тъгува за родното си място, за морето, за България. Носталгията по скъпи до сърцето й хора и места един ден ще я върне у дома.

С художничката разговаря наша репортерка.

- Г-жо Илиева, в пещерската галерия открихте първата си самостоятелна изложба. Вълнувахте ли се?

- Тук се връщам за втори път след представянето на моята стихосбирка "Различна". От срещата си тогава пазя в сърцето топлината и любовта на хората. Благодаря на галеристката Митка Млячкова за поканата да сбъдна мечтата си да събера на едно картините и да ги покажа на публиката. Преживяването, културното събитие, бе прекрасно.

- Какви теми присъстват в експозицията?

- Разнообразни и любопитни - морски пейзажи, красоти от планината, уханието на цветята. Натюрмортите и абстрактната живопис допълват емоцията. Графиката е също част от изложбата. Рисувам всичко, което ме докосва, най-вече носталгията по всичко родно и мило. В Лондон живея и работя с мисълта за България и знам, че един ден ще се върна при корените си.

- Откога рисувате?

- От малка и само за себе си, за собствено удоволствие. Преди 6 години за първи път се престраших да изложа свои картини в Лондон при представянето на първата си стихосбирка "Душа на ангел". После същото събитие се състоя и в галерия "Актив Арте" във Варна. Публиката прие радушно творбите, което ми даде стимул да ги събера в първата си самостоятелна изложба тук. Пропътуваха далечното разстояние от Англия до Пещера, но художествената проява си заслужава. Там ги посрещна моята приятелка Мими Атанасова, на която благодаря от сърце.

- Казахте, че сте рисували само за себе си. Какво Ви провокира да се заемете по-сериозно с изобразителното изкуство?

- Дължа го на фотографката от Варна Албена Маркова, моя близка, която написа във Фейсбук под мое стихотворение: "Поезията ти е добра. Но защо не наблегнеш на таланта си да рисуваш?". Тези думи ми дадоха импулса да рисувам и това вече е факт. Повярвах си, че това, което правя, си заслужава да го споделя с хората в първата си изложба.

Оттогава не спирам да усъвършенствам таланта си. За картините си използвам масло, акрилни бои и акварел. Мои творби има в частни колекции.

- Другото Ви занимание е писането.

- Появи се едновременно с желанието да рисувам. Място в стиховете намират неща от живота. Изпълнени са с любов към България. Щастието и болката вървят ръка за ръка и раждат най-хубавите строфи. Надявам се да открия своя изложба в лондонска галерия и там да представя новата си стихосбирка.

Имам четири стихосбирки със заглавия "Душа на ангел", "Като феникс", "Различна" и "Когато другите спят". Предстои и следваща с работното заглавие "Орисана да обичам". Пандемията ми даде повече свободно време за заниманията.

- Връщате ли се често в България?

- Винаги при възможност. Първо посещавам майка си в родното Козарско, а после отпътувам за дома си във Варна и при семейството на сина ми Борислав. Там ме посреща лъчезарната внучка Александра. Макар и за дни, близките ме зареждат с положителна енергия, която ми помага отново да поема към задълженията си в Лондон. Радвам се, че животът ми е изпълнен с рисуване и поезия. Дай Боже всекиму подобно щастие!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички