Регионът

Родители и лекари сред съвременните будители

  21.02.2021 07:30             
Родители и лекари сред съвременните будители

ВЕЛИНГРАД. Националният литературен конкурс на тема: "Съвременни будители - надежди и разочарования" бе организиран съвместно от библиотеката към народното читалище "Отец Паисий - 1893" и литературния клуб „Никола Вапцаров“ с председател Александър Кочев.

- До този момент бяхме провеждали само конкурси на местно ниво, така че предизвикателството бе голямо - откровена бе пред "Знаме" председателката на читалището Силвена Байракова. - Искахме да провокираме не само нашите читатели, но и хора, изкушени от писането. И то от цялата страна.

За темата г-жа Байракова каза:

- Обсъждахме с колегите каква да бъде тя дълго време. Открай време следваме

съвременния пулс на четенето,    

следим внимателно интересите на читателите. За съжаление, достигнахме до тъжно наблюдение. В наши дни авторитетите са разрушени и четящият човек все по-трудно намира ориентир на какво заглавие да се спре, към кои автори да посегне.

Същевременно пазарът бълва страшно много литература, включително съвременни имена. Но как читателят да отсее кое е смисленото, ценното, художествено издържаното. От какви критерии да се ръководи?

Дадохме си също така сметка, че мнозина имат възможност да се афишират чрез Фейсбук или по някакъв друг начин. В крайна сметка те успяват да

съберат аудитория, да се наложат като име,

да налагат своето мнение и виждания. Невинаги обаче всичко това е подплатено с висока ерудиция.

Ето защо решихме да проверим какво мислят хората - кои са истинските будители в 21 век, кои са техните авторитети, кого следват. Както и какво очаква обикновеният човек от тях, удовлетворена ли е неговата потребност от лидерство и насока.

Участниците в конкурса не бяха много, но организаторите са доволни, предвид че това е първият им опит за национален конкурс.

- Явиха се хора от цяла България,

което много ни зарадва. Победителката например е от варненското село Чернево, община Суворово. Общият брой на участниците достигна 14 души, най-малкият беше деветокласник. Успяхме да заинтригуваме мъже и жени от различни поколения. Като цяло преобладаваха есетата на зрелите творци и студентите по български език и литература. Имаше, разбира се, и учители, както и колега от столично читалище.

А за съдържанието на получените творби Силвена Байракова разкри:

- Силно ни изненада най-вече фактът, че като съвременни будители не се сочеха учители, читалищни дейци и хора от културните среди толкова често, колкото очаквахме. В няколко есета за будители бяха припознати родителите, което е много хубаво. За други автори пък будители са лекарите, което е разбираемо предвид пандемията. Това говори също така, че

идеята за будителството се свързва с качества като смелост, жертвоготовност, професионализъм

Учители също са будители за някои участници. Продължава да е жива възрожденската представа, че благодарение на учителския елит нашето общество се е модернизирало чрез образованието.

Заслужава да се спомене Пенка Серафимова от Батак, чиято творба представляваше своеобразен индиректен диалог с професора й по стопанска история. А други като Нушка Калева, на 23 години, гледат по-широко на понятието "будител" - "всеки човек, който учи и вдъхновява млади и стари, е будител".

Както обаче вече споменах, искаше ни се да срещнем и читалищата и хората, работещи в тях. Ролята им за извънкласното образование както на децата и младежите, така и на възрастните е традиционна, винаги им е била присъща. Това, че

не открихме читалищни деятели,

трябва да ни накара сериозно да се замислим. И да положим нужните усилия, за да го променим - да станем отново ценни и разпознаваеми за хората, каза в заключение председателката на читалището.

Тричленно жури е определило победителите в конкурса. Наградите са били парични. На първо място е класирано есето на Женя Иванова (18г.). Втори е Радослав Смаилов (21 г.), а третото място е за есето на Николина Барбутева (32 г.).

И трите работи са публикувани в сайта на НЧ „Отец Паисий – 1893” - http://chitalishte.eu/nchop-1893/?p=16509.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички