Други

Гордост за Пещера - ръкоположиха в епископски сан архимандрит Висарион

  22.02.2021 12:14             
Гордост за Пещера - ръкоположиха в епископски сан архимандрит Висарион

ПЛОВДИВ. Пещерци има защо да са горди, защото техният съгражданин Георги Гривов с духовно име Висарион вече е епископ. На 21 февруари, Неделята на Митаря и Фарисея, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в града на тепетата беше отслужена Съборна aрхиерейска света литургия, по време на която се извърши епископска хиротония на архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия (архимандрит е титла още от Средновековието и означава "игумен", б.р.). На епископската хиротония присъстваха областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, командирът на 101 Алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, свещеници и миряни от Смолян.

След хиротонията епископ Висарион продължава своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит Николай. Хиротонията (от гр. ръкополагане) се извършва в св.олтар и тогава върху избрания се предава Божествена благодат. Предаването на властта от епископ на епископ е израз на така важната в Христовата църква апостолска приемственост.

Още в своето заседание на 16 февруари Светия Синод реши: “Наречението на архимандрит Висарион, с титлата „Смоленски”, да бъде извършено в Синодалната палата, а епископската хиротония да се извърши тази неделя в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив.“

Епископ Висарион (Георги Павлов Гривов) е роден на 6 юли 1971 г. в град Пещера. Произхожда от религиозно семейство. Основното си образование завършва в ОУ „Св. Климент Охридски“ в Пещера, а средното си образование е завършил в Пазарджик. През учебната 1994/5 г. е завършил двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. През 2002 г. завършва Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Подстриган е за монах на 4 ноември 2002 г. в манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора и е ръкоположен за йеродякон на 25 ноември, а за йеромонах - на 27 ноември.2002 г., от приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений. Духовен старец му е Плевенския митрополит Игнатий. Назначен за игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора на 1 април2004 г. Отличен с офикия „Архимандрит“ от Пловдивския митрополит Николай на 26 юли 2007 г. Назначен за архиерейски наместник на Смолянската духовна околия на 1 юни 2010 г.

(Зн)


Свързани