Пазарджик

Ученици от ОУ „Климент Охридски” облякоха гигантска розова фланелка срещу насилието

  24.02.2021 13:54             
Ученици от ОУ „Климент Охридски” облякоха гигантска розова фланелка срещу насилието

ПАЗАРДЖИК. Четиридесет и три деца облякоха гигантска розова фланелка, за да кажат по този начин „Не на насилието и тормоза!” За девета поредна година учениците от Първо основно училище „Св. Климент Охридски” показаха, че са съпричастни с Международния ден срещу тормоза в училище – 26 февруари, известен още като Ден на розовата фланелка.

"Макар и по-различна, тази година отново сме тук, всички в розово. Винаги през февруари отбелязваме този денс различни инициативи, които ни помагат да се противопоставяме на тормоза и да можем да преодоляваме критични ситуации всеки ден. Смисълът на този ден е, казвайки: "Не на тормоза и насилието", да поощрим подкрепящото поведение, позитивната нагласа и малките мили жестове един към друг", обърна се към учениците училищният психолог Ваня Ангелова, по чиято инициатива се отбелязва този ден.

Чаровната Илинка от 4б клас припомни историята на Деня на розовата фланелка. За първи път той е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици. Дейвид Шепърд и Травис Прайс се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.

Децата облякоха гигантската розова тениска, докато г-жа Ангелова им обясняваше, че дупките, през които провират главите си, не са случайни. Защото те са като болката от раните, които остават след като някое дете бъде тормозено, обиждано и унижавано. А детските глави в синхрон показаха, че могат не само дружно да извикат „НЕ НА ТОРМОЗА!” и вълшебните думички „МОЛЯ”, „ИЗВИНЯВАЙ” и „БЛАГОДАРЯ”, но и да се усмихват, и да позират за снимки.

После всички демонстрираха „танците на розовата фланелка”, които са подготвяли в последните дни.

„Насилието за съжаление присъства в обществото ни, а децата са част от обществото. Но смея да твърдя, че в СУ „Св. Климент Охридски” превантивно се работи много успешно, коментира пред „Знаме” Ваня Ангелова. Лично аз минавам по всички класове, правим много ролеви игри, участваме в различни събития, организирани от нашето училище. Децата виждат всичко от улицата, затова трябва да се започне от семейството. Хубаво е, че в голямата си част, родителите на нашите ученици дават добрия пример в тази посока и усещаме тяхната подкрепа и съдействие”, допълни училищният психолог.

Розовата тениска-символ на неприемането на тормоз и насилие в училище, е от картон и е изработена от децата с помощта на учителя по рисуване Георги Руков. След празника тя ще бъде изложена във фоайето на втория етаж на ОУ „Св. Климент Охридски”, за да напомня, че детската психика е по-крехка от картон и в нея тормозът няма място.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички