Пазарджик

Александра Стоянова: Вдъхновява ме да помагам на другите

  27.02.2021 06:27             
Александра Стоянова: Вдъхновява ме да помагам на другите

ПАЗАРДЖИК. Темата "Въпреки превръзката на своите очи, той знаеше точно къде се намира" грабва Александра Стоянова още от първия миг.

- Развълнува ме идеята за противопоставянето на двата свята - този, който виждаме, и другия, който можем да усетим само със сърцето и душата си. Факт е, че понякога човек губи своя път, не знае каква е ролята му в живота. В моето стихотворение се опитах да дам именно отговор на въпроса: "Как отново да открием посоката, вглеждайки се в себе си?". Вярвам, че когато успееш да намериш истинската си същност, погледът ти към всичко останало става по-ясен.

Ето строфа от стихотворението на Александра, преведено на български език:

В случай, че не знаеш къде точно намираш се ти,

не отваряй очите си, озъртайки се за някакъв знак.

Завържи ги, за да разбереш кой всъщност си

и светлината ще измести непрогледния мрак!

Решението на Александра да пише поезия безспорно е смело. Още повече, че участва за пръв път в подобен формат за творческо писане. Взела го е обаче, без да се колебае:

- Още щом чух темата, сметнах, че най-добрият начин да предам моя прочит е със стихотворение. Така щях да доближа читателите възможно най-близо до себе си. После, като слушах, че повечето от останалите участници са писали есета, си помислих, че може би няма да имам шанс за добро класиране. Но бях доволна от резултата - постарах се и бях себе си.

Второто място на толкова престижно национално състезание сварва момичето неподготвено.

- Признавам си,

останах изненадана, но и радостта ми бе голяма

Не очаквах, че написаното от мен ще въздейства толкова силно на оценяващите.

Александра е в 10 "д" клас. Обича да пише не само стихотворения, но и разкази. Прави го както на български, така и на английски език. Вълнуват я теми, свързани с чувствата, живота, смисъла, света и хората. Различни проблеми също не са чужди на творчеството й - бедност, трудни ситуации, как да си помагаме един на друг.

Александра много обича да помага, да бъде полезна. Участва в благотворителни кампании, а удовлетворението, което те й носят, я вдъхновява.

- Харесва ми да давам част от себе си на другите, на тези, които имат нужда - уточнява и допълва, че черпи вдъхновение и от своето семейството, от тяхната подкрепа и разбиране.

Други любими хобита на момичето са да рисува и да учи чужди езици.

- Вярвате или не, успях да науча нов език - турския, без дори да съм си го поставяла за цел, само

гледайки филми

Гледам филми и на английски и немски, а наскоро започнах да уча руски език.

Рисуването ми е сред любимите занимания още от детството. Рисувам предимно пейзажи, напоследък използвам главно акрилни бои. Усещам обаче, че не се усъвършенствам толкова, колкото ми се иска, може би защото нямам възможност да отделям повече време.

Александра все още няма конкретен план за бъдещето:

- Ще се посветя на нещата, които обичам. Искам да се занимавам с това, което ми носи удоволствие. Независимо какво ще правя обаче, искам с него да помагам на хората.

Посланието й към всички е:

- Следвайте мечтите си. Животът може да ви поднесе много изненади и то точно в момент, в който най-малко очаквате. Бъдете добри, давайте най-доброто от себе си на околните и откривайте всеки ден себе си.

Мария Дъбова


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички